1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji je potpuno zaustavljena
Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji je potpuno zaustavljena
0

Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji je potpuno zaustavljena

168
0
Podelite sa prijateljima:

Velika Britanija je u velikom problemu zbog pandemije korona virusa. Inicijalni pristup britanskih vlasti ovoj epidemiji pokazao se kao neodgovarajući, te su sada nametnute mere socijalnog distanciranja i izolacije. U ovakvim uslovima rade samo ona preduzeća koja su neophodna za proizvodnju osnovnih životnih namirnica i lekova, što znači da su fabrike automobila zatvorene. 

April je bio najgori mesec za automobilsku industriju na Ostrvu još od Drugog svetskog rata, a broj napravljenih automobila opao je za 99,7%. U prethodnom mesecu u ovoj zemlji proizvedeno je samo 197 automobila, od čega su 152 primerka bila namenjena za izvoz.

U pitanju su odreda luksuzni i sportski modeli, i svi napravljenih automobili zapravo su već praktično bili gotovi u martu, ali su u aprilu završeni poslednji radovi.

Prema podacima britanskog SMMT-a (Society of Motor Manufacturers and Traders), ovogodišnja proizvodnja automobila zaključno sa aprilom manja je za 27,6% naspram prošlogodišnjeg učinka u istom periodu. Ostrvske fabrike proizvele su 319.449 vozila, što je za 121.811 jedinica manje nego lane.

U januaru ove godine prognoziralo se da će fabrike u Velikoj Britaniji tokom 2020. napraviti oko 1,4 miliona automobila, a sada stručnjaci ističu da će ukupan broj proizvedenih četvorotočkaša biti manji od milion. Ovakav rezultat bio bi lošiji i od onog iz 2009. godine.

Eksperti veruju da će se dramatično loše stanje automobilske industrije popraviti u toj državi već tokom ovog meseca, jer je jedan broj fabrika dobio dozvolu da počne sa proizvodnjom vozila. Ipak, nije korona virus jedina boljka britanske automobilske industrije, jer je napuštanje Evropske unije ostavilo brojna pitanja koja još nisu dobila odgovore.

Još nije jasno da li će se plaćati carina za delove odnosno komponente koje stižu iz EU za ugrađivanje u britanskim fabrikama automobila. Videli smo najavu da će biti carina za vozila proizvedena u EU, ali se za sada čini da su ovo samo populistički trikovi britanske vlade dok ne dođe do dogovora sa čelnicima Unije.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments