1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Bronco R koncept nagoveštava serijski model (VIDEO)
Ford Bronco R koncept nagoveštava serijski model (VIDEO)
1

Ford Bronco R koncept nagoveštava serijski model (VIDEO)

108
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Bronco je izuzetno cenjen i poštovan terenac, a u Americi se može pohvaliti kultnim statusom. Originalni model se proizvodio od 1966. do 1996. godine i tokom tog perioda je stekao jednako ime kao i Ford Mustang, Chevrolet Corvette i Harley Davidson.

Kada se zna sve to, jasno je da su se mnogi zabrinuli kada je američki proizvođač najavio prošle godine da će se dva modela Bronca naći u prodaji do 2021. godine. Očekivalo se da će ime biti „brukano“ na nekom krosoveru koji nikada neće sići sa asfalta, a u očima javnosti je bio Chevrolet Blazer, nekadašnji Broncov rival koji je u današnja vremena samo porodični krosover.

Međutim, Ford je danas predstavio Bronco R koncept i sa njim najavio šta javnost može da očekuje od serijskog modela. I ako nam je koncept nešto pokazao onda je to da ne postoji ni najmanji razlog za brigu.


Krenimo redom. Kao što smo spomenuli, Bronco će biti dostupan u dve verzije. Ona veća će deliti platformu sa modelom Ranger dok će u ponudi biti i manji model (nagađa se da će se zvati Bronco Scout ili Bronco Sport) na bazi modela Escape/Kuga. Za nas je mnogo bitniji tradicionalni Bronco koji cilja na Jeep Wrangler kao glavnog rivala, pa će imati izuzetne terenske mogućnosti i opciju da se skine krov i vrata.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Bronco se takmičio u i auto-moto sportu i to na Baja 1000 takmičenju, koje važi za jedno od najzahtevnijih terenskih i brzinskih nadmetanja na svetu. Bronco R koncept će prvo da debituje na sajmu tjunerskih proizvoda SEMA u Las Vegasu, a zatim će biti poslat pravo u Meksiko kako bi se takmičio na ovoj legendarnoj trci.


Koncept značajno liči na trkačne modele pa je gotovo nemoguće primetiti neke detalje, ali ono šta je uočljivo je generalni stil školjke pa nema sumnje da će proizvođač krenuti sa retro stilom. Takav stil je veoma sličan onom koji smo ranije videli na nekim špijunskim slikama.
Bronco R stiže i sa V6 motorom, a pretpostavlja se da je reč o 2,7-litarskom agregatu koji pokreće nekoliko Fordovih sadašnjih modela. Njegova snaga iznosi 325 „konja“, a ranije se saznalo da će standardan agregat biti 2,3-litarski turbo sa 285 konjskih snaga.

Nažalost, Ford se udaljava od zastarelih atmosferaca od osam cilindara pa je turbo V6 verovatno najveći agregat koji će kupac moći da izabere. Prema nekim izvorima, Bronco će da debituje s novim sedmostepenim automatskim menjačem.

Priloženi video takođe pokazuje ovog terenca kako juri velikim brzinama po pustinjama pa je to bilo dovoljno mnogima da zaključe da će njegova formula biti drugačija od Wranglerove.

Naime, Jeepov konkurent je stekao ime sporom vožnjom po teškim terenima dok bi Bronco mogao da bude u stilu Fordovog pikapa F-150 Raptor gde je cilj da se dostignu što veće brzine. Bilo kako bilo, više informacija ćemo saznati naredne godine.

AutoRepublika

 

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

treba praviti samo ono na čemu se može zaraditi, je li dan izlaska 9.6.20