1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski sud smatra da mehaničari moraju proveriti kvalitet delova koje donesu kupci
Ruski sud smatra da mehaničari moraju proveriti kvalitet delova koje donesu kupci
5

Ruski sud smatra da mehaničari moraju proveriti kvalitet delova koje donesu kupci

585
5
Podelite sa prijateljima:

Jedan interesantan slučaj sa suda u Rusiji mogao bi da ima veliki značaj za sve automehaničare. 

Regionalni sud Kostromske oblasti doneo je zanimljivu odluku nakon nedavnog slučaja gde je podneta tužba protiv jednog automehaničarskog servisa. Tužilac navodi da je u februaru 2018. godine u tom servisu na njegovom automobilu izvršena zamena zupčastog kaiša.

No, već u avgustu iste godine opet se našao u servisu jer mu je pukao zupčasti kaiš i usput napravio dodatnu štetu. Tada je zbog te štete potrošio ukupno 46.000 rubalja (oko 500 evra „u našem novcu“) za kupovinu zamenskih delova i naravno novog zupčastog kaiša.

Vlasniku automobila bilo je jasno da je uzrok ovakve havarije ili loš kvalitet zupčastog kaiša ili neadekvatna ugradnja istog u servisu. Naravno, iz prodavnice su tvrdili da su prodali robu dobrog kvaliteta, a u servisu su navodili da su ugradnju izvršili po svim pravilima.

Ceo slučaj imao je epilog na sudu koji je kako bi se situacija razjasnila zahtevao svedočenje veštaka. Veštak je ustanovio da je kupljeni zupčasti kaiš bio defektan, te da je to dovelo do pucanja i prouzrokovanja velike materijalne štete.

No, kako je zupčasti kaiš nekih mesec dana pre ugradnje bio kod osobe koja ga je kupila, osnovni sud odbacio je zahtev za nadoknadu štete, jer je defekt na zamenskom delu mogao nastati dok je isti bio fizičkog lica, dakle kada je napustio prodavnicu.

Vlasnik automobila nije odustao te je uložio žalbu Regionalnom sudu na odluku osnovnog suda. Ovaj viši sud rešio je da je izvođač radova odgovoran i za proveru kvaliteta zamenskog dela odnosno da li je sve u redu sa njim. Osim toga, u presudi stoji i da je automehaničar lice sa specijalnim znanjima i da mu je lako da uoči defektnost ili loš kvalitet određenog zamenskog dela, a pogotovo zupčastog kaiša. Sud je doneo odluku da servis mora da plati rezervne delove i cenu rada potrebnu da se oni ugrade.

Kako Rusija pripada kontinentalnom sistemu prava, za razliku od anglo-američkog sistema presedana, ova sudska odluka mogla bi proći i nezapaženo u pravosudnom smislu. Ipak, veliko interesovanje ruskih medija za ovaj slučaj govori o tome da je ovo očito rasprostranjen problem u toj zemlji, te da će sigurno i sudska odluka imati jak odjek u javnosti.

AutoRepublika 

(585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, zupčasti i obaveza servisera da pregleda kvalitet materijala i delova koje na ugradnju donese mušterija … Elem, sećam se, pre par decenija moj otac od nekog drugara poruči da mu donese zupčasti iz inostranstva za volvo, jer su delovi kod nas u ovl. servisu imali jezivu cenu, naravno, u švedskim krunama, pa kada gospodin Ignac Turek, vlasnik servisa u Zaprudju u ZG (servisi su bili i u Ljubljani, Beogradu, a mislim i u Sarajevu), u svom lepom plavom mantilu, počne naglas da ti iz neke svoje knjige prečunava najpre one švedske krune u dinare, pa, carinu, pa savezni porez,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Tvoji komentari povremeno mogu da budu dobra platforma za neku scensku obradu. Ne znam samo, poznavajući te, da li ti je ekvivalentan pas jazavičar ili pak ovde pomenuti doberman. Jarac ume da bude i jedno i drugo, već po potrebi 🙂

Zoca

Koga da tuzi moj kum za puknut lanac na BMW-u 3,kada je to kod tih N47 masina opsta boljka.A ceo motor se vadi radi zamene.Sreca da ih vise ne proizvode.

Bungi

Kad moron spomenu da je nekad kao dijete glumio psa čuvara vozila isto sam i ja radio. Bio sam mlađi, oko 5-6 godina, stric je radio u Njemačkoj a kod nas je farbao svoja vozila. Jedan Opel Rekord karavan, drugi pa treći.Dva bijela, jedan metalik zeleni.Stric kupi materijal i plati ruke a brat hrani njegovog autolakirera. Valjda mu je tako bilo jeftinije kad već ima brata tikvana(mog oca). Meni su rekli da majstora ne ispuštam iz vida da nebi šta otuđio. I ja sam stalno bio uz njega. On bi malo zakitovao, sjeo u auto čekajući da se osuši,pustio muziku… Pročitaj više »

moron

Bungi,
Pa, da li je na kraju bilo jeftinije ili skuplje? Bojim se, znatno skuplje, nego da se taj Opel „krečio“ u Nemačkoj 🙂
Eh, Bože, kako sam voleo te davne Opel Rekord karavane. Još ako je bila oprema „Berlina“ …
A, na žalost, ti „ratni vihori“, koje pominješ, periodično „protutnje“ ovim našim prokletim ex-YU prostorima i najvećim delom „odnesu“ mnoge dobre ljude. Neka zla kob ovih naših prostora.