1. Home
  2. Vesti
  3. Stručnjaci ADAC-a bude nadu da će gorivo biti jeftinije
Stručnjaci ADAC-a bude nadu da će gorivo biti jeftinije
1

Stručnjaci ADAC-a bude nadu da će gorivo biti jeftinije

206
1
Podelite sa prijateljima:

Svedoci smo sveprožimajućeg uticaja inflacije na svakodnevni život. Jedan od glavnih pokretača eksplozije cena svih vrsta roba i usluga, bile su i cene naftnih derivata u maloprodaji, koje su tokom prošle godine skokovito rasla. Stručnjaci u ovoj oblasti sada predviđaju preokret tog trenda.

Točenje goriva bi u budućem periodu moglo postati manje bolno u finansijskom smislu, što je relevantno predviđanje „u slučaju da zakoni tržišta ostanu na snazi i da se ništa neobično ne dogodi,“ navodi u Minhenu stručnjak koji radi pod okriljem ADAC-a, a specijalnost su mu goriva i tržišna kretanja istih, Jirgen Albreht. Za ovo posebno ima mesta kada je dizel u pitanju, ponajpre zbog uskoro završene grejne sezone i pratećeg trenda opadanja tražnje i cena.

Godinu dana nakon što je došlo do rasta cena goriva u prvoj polovini marta prošle godine, Albreht navodi da su se one postepeno stabilizovale. „Kada u analizi u obzir uzmete cene sirove nafte i kurs razmene evra, cene derivata u maloprodaji su i dalje povisoke, ali ekstremnih cifara više neće biti,“ kazao je on. „S dizelom još nismo stigli toliko daleko.“ U Nemačkoj je zbog nižeg poreza, ovo gorivo ponovo jeftinije od benzina, ali razlika je i dalje premala.

Kako bilo, padu cena bi trebalo da vodi konkurencija, objašnjava Albreht i poziva na sniženje cena goriva. „Prerađivači nafte se neće dobrovoljno odreći visokih zarada.“

Neposredno po pokretanju rata u Ukrajini, u martu 2022. godine su srušeni svi dotadašnji rekordi u pogledu cena goriva. Prema ciframa kojima barata ADAC, na dan 7. marta, je po prvi put na nemačkom tržištu došlo do proboja maloprodajne cene od 2 evra za litar, kako benzina (Super E10), tako i dizela. Govori se o prosečnim cenama na nivou države. Dana 10. marta, dizel je dostigao rekordnu cenu svih vremena, kada se zadržao na koti od 2,321 evra po litri (opet u proseku). Super E10 je rekordnu cenu dostigao 14. marta prošle godine, kada je u proseku u Nemačkoj stajao 2,203 evra po litri.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne treba za skok cene goriva i ostalih energeneta kriviti samo dešavanja u Ukrajini i vremenski sve poremećaje vezati za te dogadjaje.
Jer, kako ja nedavno gledah, do eneromnog skoka cene struje je došlo još u poslednjem kvartalu 2021. Npr. u novembru 2021 na spot tržištu prosečna cena struje je bila 215,87 ЕUR/МWh, odnosno, 245,81 EUR/МWh u decembru 2021. A rat tada nije bio ni počeo, pri čemu ne možeš očekivati da cena jednog energenta ode u nebesa (i tamo ostane), a da ti ostale vrste energeneta ostanu na ranijem nivou cena.