1. Home
  2. Vesti
  3. Ovaj „najgori novi automobil u Americi“ je pretrčao 662.400 km
Ovaj „najgori novi automobil u Americi“ je pretrčao 662.400 km

Ovaj „najgori novi automobil u Americi“ je pretrčao 662.400 km

6.10K
8
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko u Americi pitate automobilske eksperte koji je najgori novi automobil na tržištu, većina će vam reći da su svi današnji četvorotočkaši dobri, samo što su neki bolji od drugih. Ali za Mitsubishi Mirage, ili kako je poznat pod imenom Space Star u ostatku sveta, retko ko je imao pozitivne reči, posebno to važi na američkom tržištu. Mirage je trenutno najjeftiniji novi automobil „preko bare“ i za bazni model je potrebno izdvojiti svega 13.999 američkih dolara.

Ali iza tako niske cene se krije samo 1,2-litarski benzinac sa tri cilindra koji razvija 78 konjskih snaga, a većina medija će vam reći da je bolje potrošiti novac na bilo koji drugi polovnjak nego za novi Mirage. O njemu smo detaljno pisali pre nekoliko meseci kada je osvežen.


Ali pošto svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak, tako je slučaj i sa ovim. Bračni par Dženis i Džeri Haut iz američke savezne države Minesote su prešli čak 414.000 milja (662.400 kilometara) sa svojim Mirageom iz 2014. godine. Takva brojka bi bila iznenađujuće velika za bilo koji automobil, a posebno za male gradske četverotočkaše sa zastarelom mehanikom i samo tri cilindra.

Familija Haut je kupila svoj Mirage kao novi automobil za tadašnjih 12.995 najmanjih zelenih novčanica, i predstavnik porodice kaže da su tokom godina imali jako malo problema. Napominju da su menjali anlaser kada je na satu bilo 320.000 kilometara, dok su ležajevi na točkovima bili novi posle 240.000 km. Osim toga, bračni par napominje da je samo menjao potrošne materijale poput pločica na kočnicama uz obaveznu zamenu motornog ulja i filtera.


Održavanje je rađeno u lokalnom Mitsubishijevom servisu, a kada je jedan od zaposlenih primetio visoku kilometražu kontaktirao je čelnike kompanije. Japanski gigant je shvatio da bi takav automobil mogao da posluži za marketing, pa je otkupio Mirage od Hautovih. Iako se očekivalo da će familija iz Minesote dobiti novi primerak besplatno, oni su ipak morali da ga plate, ali kažu da su ga dobili „s većim popustom“.

Većina novinara preporučuje da zaobiđete bilo koje vozilo iz game japanske marke Mitsubishi, ali Džeri kaže da je prethodno posedovao dva modela japanskog brenda, i to Outlander Sport i Montero Sport, pa je smatrao da bi Mirage bio idealan za gradske gužve.

Njegova supruga je vozila automobil tokom prvih 11.000 kilometara eksploatacije, ali kako Minesota ima izuzetno oštre zime, tako se maleni heč nije najbolje pokazao tokom snežnih oluja.

Dženis je kupila sebi krosover sa pogonom na sva četiri točka, a Džeri je preuzeo obavezu da vozi omaleni Mirage. Njegov posao zahteva isporuku lekova i medicinske opreme širom cele Amerike i nije bilo potrebno dugo vremena da čovek „nabije“ visoku kilometražu.

Džeri se sada nada da će ga i novi primerak oduševiti i da ga neće nikada izdati kao što je bio slučaj sa, sada već slavnim prethodnikom.

AutoRepublika

(6098)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Stiče se utisak da je najveći problem kvaliteta automobila u Americi vozač. To jest, njegova potpuna nezainteresovanost za bilo kakvo održavanje vozila, tzv. „bolikurcina“ jer to nije njegova obaveza.

Ovaj mali Mitsu je dokaz da se uz redovno održavanje mogu preći velike kilometraže i sa malim motorima, a posebno mi je neobičan podatak da čovek sa tim šporetićem radi dostavu.

Verujem da je dobar deo te vozačke nekulture leži u nepostojanju obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda, ili barem dvogodišnjeg koji bi primorao vlasnike da više povedu računa o tehničkom stanju vozila.

s mile

iskreno verujem da skoro svi motori mogu da pređu 500K km, sa redovnim održavanjem, i dugim turama, malo hladnih startova, čuda čini… taksisti su očigledan primer

BB

Mogu svi motori, ali ne sa svim vozačima 😉

Bungi

Tu si uveliko u pravu.Veliki broj vozača sjede u auto i vozi dok ne stane.A kad stane uslijedi umobolno pitanje“Zar treba sipati benzin u auto?“.

Branko

Ako je neka tehnologija jednostavna, ne znači da je zastarjela. Space Star ima najbolje ubrzanje i maksimalnu brzinu u klasi (11,7 s 0-100 km/h; 180 km/h). Razlog je najbolja aerodinamika Cd 0,27 (uključuje aerodinamičnu oblogu poda!) i korištenje preko 40% čelika visoke vlačne čvrstoće (>800 MPa) za malu masu. To se zove inteligentan dizajn. Usporedite to sa “modernijim” konkurentima.

Yankee

Ne znam bas tu pricu za najbolje ubrzanje. Ovde u Americi jedini konkurent mu je Chevrolet Spark (koji se gasi uskoro), 0-100 km/h 10,7 sekundi, Mirage 12 sekundi (ako je verovati Motor Trendovom testu).

Branko

Očito su malo drugačije specifikacije za EU i USA; 12 sekundi (u testu) je u EU zapravo jako dobro za tu klasu. Nekoliko primjera: Hyundai i10: 14,8 s; 155 km/h(tvornički); VW Up: 14,4 s; 160 km/h; Suzuki Swift: 13,1 s; 180 km/h itd… Ne znam kako izgleda Chevy Spark za USA, kod nas je bio isti kao Daewoo, ali motor je bio slabašan, ni blizu 10,7 s.

HondaMan

Vozio sam ovaj auto neko vreme dok je moj Civic bio na servisu i ako ćemo pošteno nije mi se baš svideo ali je jako dobar za parkiranje i najjeftinija verzija dolazi sa klimom, bluetooth i USB… U suštini sve što treba za kratku vožnju i što se najčešće koristi. Inače je ovde na bliskom istoku je smešno jeftin i košta oko 8000e.