1. Home
  2. Prezentacije
  3. Proizvođač usisivača je predstavio SUV
Proizvođač usisivača je predstavio SUV
1

Proizvođač usisivača je predstavio SUV

8.74K
1
Podelite sa prijateljima:

Informacije o ovom automobilu su procurile na mrežu pre nekoliko dana, ali je danas održana puna prezentacija u Kini, a nakon nje se pojavilo mnogo zanimljivih detalja. Na primer, konstruktor ove mašine uopšte nije BAIC. U ovom projektu dobio je samo ulogu proizvodnog partnera: izdavanje će biti organizovano u jednoj od fabrika u Pekingu.

A SUV Jishi 01 je kreirao Rox Motor, osnovan početkom 2021. pod okriljem pekinškog holdinga Roborock Technology. Xiaomi je bio među investitorima, a glavna specijalizacija su robotski usisivači (plus ostali kućni aparati). Roborockovi kućni čistači su prilično napredni, a koriste čak i lidare. Kakav je prvi automobil?

Jishi 01 ne okleva da iskoristi sada moderan imidž terenca Land Rovera Defender, prilagođen samo drugačijem obliku optike. A po veličini, kineski novajlija je skoro uporediv sa najvećom modifikacijom – Defender 130: dužina – 5.050 mm (i sa kutijom rezervnog točka svih 5.295 mm), širina – 1.980 mm, visina – 1.869 mm. Između osovina ovde je 3.010 mm naspram 3.022 mm kod Defendera, standardni točkovi su 20-inčni.

Jishi 01 ima samonoseću karoseriju i sopstvenu platformu sa čvrstom arhitekturom: napred – dvostruke viljuške, pozadi – masivna višestruka veza. Oslanjanje – sa adaptivnim amortizerima i konvencionalnim oprugama. Vazdušno oslanjanje nije predviđeno, deklarisani razmak od tla je fiksiran na 205 mm. Navedena je i dubina vode koju može savladati: 700 mm.

Prvorođenče kompanije Rox Motor je napravljeno po sekvencijalnoj hibridnoj šemi, koju koriste, na primer, svi modeli Li Auta ili benzinsko-električnog Voyaha Free. Ispod haube je poprečno ugrađen benzinski turbo četvorocilindraš 1.5 (152 KS), koji nije povezan sa točkovima i radi samo u generatorskom režimu za punjenje trakcione baterije. Sama baterija je ugrađena ispod poda kabine i sastoji se od tri modula ukupnog kapaciteta 56 kWh.

Jishi 01 pokreću dva elektromotora. Prednji proizvodi 204 KS i 340 Nm, zadnji – 272 KS i 400 Nm, odnosno dobija se ukupno 476 KS i 740 Nm. Programeri tvrde da će sa odgovarajućim gumama automobil moći da se vozi u nagibu od 45 stepeni, iako terenska geometrija nije najistaknutija: ulazni ugao je 22,2 stepena, izlazni ugao je 25,1 stepen.

Na asfaltu, Jishi 01 sa masom praznog vozila od 2.660 kg takođe obećava da će biti sposoban: deklarisano je ubrzanje do stotke za 5,5 sekundi. Maksimalna brzina je 190 km/h. Domet u električnom režimu je 235 km (prema ciklusu WLTP), a sa rezervoarom za benzin od 70 litara – 1.115 km. Za „borbu na daljinu” namenjen je adaptivni tempomat sa radarima i kamerama, a uz doplatu i napredni kvazi-autopilot, u čijem se arsenalu dodaju tri lidara odjednom (jedan na krovu i dva u prednjim branicima). U drugom slučaju, dva mikročipa Nvidia Orin X sa ukupnim performansama od 508 triliona operacija u sekundi su odgovorna za upravljanje sistemom.

Dizajn enterijera je tipičan za moderne kineske automobile. Na prednjem panelu se nalazi instrument ekran od 12,3 inča, centralni ekran od 15,7 inča i minimum dugmadi. Treći ekran je ugrađen u unutrašnji retrovizor. Sedam utičnica za punjenje je razbacano po kabini, trozonska kontrola klime i audio sistem sa četrnaest zvučnika su standardno ugrađeni.

Jishi 01 se nudi u dve verzije za sedam ili šest sedišta. Čak i u prvom slučaju, u drugom redu su postavljena dva odvojena električna sedišta, a treći red je dizajniran za tri putnika. Opcija sa šest sedišta je drugi red superiornog komfora (masivnih naslona za ruke, naslona za noge) i dvostruke galerije. U svakom slučaju, na plafonu je ugrađen poseban monitor (15,6 inča), a u krov su ugrađeni mali prednji otvor i veliki panoramski deo iznad zadnjih redova.

Pošto je Jishi 01 namenjen ljubiteljima putovanja, konstruktori su se pobrinuli za njihove težnje. Na primer, ukupan kapacitet svih mesta za skladištenje malih predmeta u kabini dostiže 40 litara. A među brendiranim dodacima ne postoje samo dušeci za spavanje, čiji je oblik optimizovan za unutrašnji reljef, već i poljska kuhinja sa stolom na sklapanje pričvršćenim za vrata prtljažnika. Trakciona baterija može napajati spoljne uređaje do 2,2 kW.

Početak proizvodnje u fabrici BAIC-a trebalo bi da bude u bliskoj budućnosti, a automobili će se naći u prodaji u novembru. Cene su već objavljene: u Kini osnovni Jishi 01 sa sedam sedišta košta 350.000 juana (48.000 dolara), dok se za verziju sa šest sedišta traži 360.000 juana (49.000 dolara).

AutoRepublika

(8741)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj auto zasluzuje superlative, i za tehniku i za dizajn! Neverovatno je kojom brzinom kineski proizvodjaci napreduju u svim oblastima gradnje automobila! Uticaj Defendera na dizajn ovog automobila je nedvosmislen: glatke i ravne povrsine, vertikalne i horizontalne linije, spolja i unutra. Enterijer deluje luksuzno i otmeno, znaci bez kiceraja. Eksterijer bi trebalo osloboditi od one predimenzionisane crne plasticne maske koja je vec postala deo kineske auto-umetnosti. Performanse – brzina i ubrzanje – su na premium-nivou ali bi bilo riskantno ovaj kolos terati do maksimuma jer njegova velika tezina uvek moze da izazove neocekivane reakcije koje ni covek ni elektronika ne… Pročitaj više »