1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Palisade (2020.)
Hyundai Palisade (2020.)
0

Hyundai Palisade (2020.)

2.91K
0
Podelite sa prijateljima:

Korejski proizvođač Hyundai ima jednu od najkonfuznijih strategija sa imenima krosovera na američkom tržištu. Primera radi, u ponudi su čak tri verzije modela Santa Fe i u nekim slučajevima one uopšte nisu povezane. Ali sada, strategija bi mogla da bude jednostavnija pošto je na Salonu automobila u Los Anđelesu debitovao potpuno novi krosover Palisade.

Kratka istorija

Palisade ime je potpuno novo za Hyundai, ali korejski gigant je i ranije pokušavao da ponudi krosover sa tri reda sedišta. Kompanija već neko vreme nudi i Santa Fe sa tri reda sedišta, a pre nekoliko godina ime takvog modela je promenjeno u Fante Fe XL da bi se napravila razlika sa standardnim modelom i manjim Santa Fe Sport.

U moru rivala kao što su Ford Explorer, Chevrolet Traverse, Toyota Highlander, Honda Pilot, Nissan Pathfinder, Volkswagen Atlas i mnogih drugih, Santa Fe XL se nije proslavio sa svega 28.000 kupaca u 2018. godini ili čak deset puta manje u poređenju sa spomenutim Explorerom.

U periodu od 2007. do 2012. godine je postojao i model Veracruz (u ostatku sveta ix55), ali se ni on nije proslavio. Hyundai se nada trećoj sreći sa modelom Palisade.

Dizajn

Palisade je najveći krosover koji je Hyundai ikada imao u svojoj ponudi, ali se već na prvi pogled može reći i da je izgledom najagresivniji. Ogromna maska hladnjaka kao da je preuzeta sa nekog pikapa, ali za razliku od njih korišćenje hroma je minimalno.

Farovi su jedni od retkih u automobilskoj industriji koji su vertikalno postavljeni, iako se u gornjem delu nalaze još dve svetlosne grupe za dnevnu vožnju (slične onima koje smo ranije videli na vozilima kao što su Jeep Cherokee i Nissan Juke).

Zadnje LED osvetlenje je dosta slično, a Palisade odlikuje i panoramski krov. Standardne felne su 18-inčne uz opcione 20-inčne. Nepoznato je hoce li svi modeli delovati sportski kao predstavljena verzija, ali nije odbačena mogućnost da Hyundai pruži masku hladnjaka u drugačijim verzijama i bojama kao i pro-terenske verzije za one koji vole ovanturu.

Enterijer

Sam enterijer je pregledan i jednostavan i po samim slikama se može zaključiti da donosi unapređenje po pitanju kvaliteta i završne izrade. Palisade je za oko 10 centimetara duži od Santa Fea XL, a to se odrazilo i na sam prostor u sva tri reda sedišta i prtljažniku.

Korejski proizvođač vozila će ponuditi dve verzije, sa po sedam i osam sedišta, a jedina razlika između njih je drugi red gde kupac može da bira između klupe i dva podeljena sedišta. Standardan monitor je 10,3-inčni, a Palisade stiže i sa povezivanjem na mobilni telefon preko Android Auto i Apple CarPlay opcijama konektivnosti, bežičnim punjenjem telefona i velikim brojem bezbednosnih pomagala sa kojim bi trebao da dobije maksimalne ocene u testovima bezbednosti.

Mehanika

Palisade deli platformu sa Santa Fe, ali je ona toliko modifikovana da iz Hyundaija kažu da se zapravo smatra novom. U samom početku samo jedan agregat će biti opcija i to poznati 3,8-litarski V6 sa 291 konjskih snaga, dok je jedini menjač osmostepeni automatik.

Pogon na prednje točkove je standardan uz opcioni pogon na sva četiri točka. To je u samom rangu sa većinom rivala, ali neki od njih, kao što je Explorer, se mogu dobiti i sa manjim turbo agregatima, ali nam se čini da Hyundai ipak neće otići u tom pravcu. Sa druge strane, realna opcija je primena hibridne tehnologije, ali ona verovatno neće stići na tržište za nekoliko godina.

Zaključak

Hyundai očekuje da će tržište “full-size“ krosovera eksplodirati narednih godina i da će Pelisade sigurno biti uspešniji od Santa Fe XL. Kompanija sada ima veliki broj manjih krosovera u gami, kao što su na primer Kona, Tucson, Santa Fe, Nexo.

Hyundai Palisade i sigurno će biti jedan od ključnih konkurenata, ali šanse su male da će Explorer i Highlander biti skinuti sa vrha. Početna cena bi trebala da iznosi oko 32.000 američkih dolara, ali sa svim opcijama kupovina Palisadea bi mogla iz džepa vlasnika izvući cifru od preko 50.000 američkih dolara.

Proizvodnja startuje na proleće, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima nekoliko meseci kasnije.

Zoran Tomasović

(2914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments