1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Xpeng G6
Debitovao Xpeng G6

Debitovao Xpeng G6

197
2
Podelite sa prijateljima:

Xpeng Motors je s proizvodnjom električnih vozila krenuo tek 2018. godine, ali već je uspeo da dostigne tiraže koji podrazumevaju šestocifreni broj isporuka. Tokom protekle godine je isporučeno čak 120 hiljada automobila te marke. A taj uspeh je postignut sa svega tri modela u paleti, pošto znamo da je perjanica po imenu Xpeng G9 u prodaju ušla tek na samom kraju 2022. godine.

Pred nama je peti član porodice, zablistao je pod svodovima hala koje su domaćini Salonu automobila u Šangaju.

SUV Xpeng G6 je utemeljen na novoj platformi SEPA 2.0. Istini za volju, sistem električnog ožičenja s naponom od 800 volti i autopilot s lidarima su najavljeni tek za kasnije, ali će se svakako naći na automobilima s ovom konstrukcijom šasije, dok su aluminijumski podokviri zaista novi.

Na ovoj platformi je moguće kreirati električna vozia različitih klasa s razmakom između osovina od 2.800 do 3.200 milimetara. Sistem oslanjanja na prednjoj osovini podrazumeva dvostruka poprečna ramena, dok je na zadnjoj osovini fini multilink. Za model G6 je predviđeno da u prizemnijim varijantima promoviše oslanjanje s oprugama, ali su vazdušni amortizeri dostupni za prestižnija izvođenja.

Ako neko pomisli da su Teslin Model Y i Xpeng G6, sami po sebi blizanci, to je zato što i jesu. Barem po gabaritima, a razlike se mogu svesti na milimetre. Ne samo da su Kinezi kopirali proporcije i liniju krova (koja pada), već je i cela ideja preneta!

Čak je i razmak između osovina kod azijskog modela na nivou od 2.890 milimetara spram Teslinog 2.891 milimetra. Dužina ovog Xpenga je 4.753 mm, širina je 1.920 mm, a visina 1.650 mm. Fabrički točkovi uključuju felne koje u prečniku mere 18 cola.

Vrata, tačnije prozorska stakla su lišena okvira dok je stakleni krovni otvor deo serijske postavke. Traka dioda LED na prednjem delu vozila više nije neprekidna, kakva je bila na ranijim modelima, već je više povučena ka sredini do amblema brenda.

U peta vrata je ugrađen spojler koji se izvlači, ali to je bio razlog zašto je prozor sićušan. Koeficijent otpora vazduha iznosi Cd 0,248 dok je kod pomenutog modela Tesle on 0,23.

Minimalistički stil enterijera je promovisan na posve nov način. Čeoni panel i dvokraki volan su prepuni vodoravnih linija koje stvaraju optičku iluziju da je kabina šira nego što stvarno jeste. Xpeng G6 poseduje 10,2-inčni instrumentacioni ekran i središnji monitor od 14,96 inča. Sam multimedijalni sistem nudi integrisan kontrolni čip s indeksom Snapdragon 8155P, operativni sistem Xmart OS 4.0 i naprednu glasovnu kontrolu.

Xpeng G6 je debitovao u dve verzije. Ona sa zadnjim pogonom nudi jedan električni motor snage 296 „konja“, dok je varijanta s pogonom na sve točkove sposobna da razvije 487 konjskih snaga, usled montaže dueta strujnih agregata.

Moćna modifikacija može sprintom stići do 100 km/h za 3,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu kretanja od 202 km/h. O baterijama za sada nema nikakvih dostupnih informacija.

Ni cene još nisu javna stvar. Iako je ranije glavešina marke Xpeng najavio da će novi krosoveri brenda biti smešteni u cenovnom rangu koji korspondira sa zonom između 29 i 36 hiljada američkih dolara, nemamo tačnu cifru. Prodaja u otadžbini ovog SUV-a kreće u drugom polugodištu tekuće godine.

AutoRepublika

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za samo 5 godina, od 2018 do 2023, uspeo je da se afirmise na kineskom trzistu! Taj uspeh je moguc ne samo zbog tehnicke zrelosti vec isto tako zbog mentaliteta kineskih kupaca koji su otvoreni prema novitetima na trzistu. Za slican uspeh na EU trzistu trebalo bi mu vise od 10 godina! Sto se tice prikazanog modela, princip kopiranja je kod Kineza normalna stvar. Zahvaljujuci tome veoma brzo uce kako se pravi auto. Padajuca linija krova kompenzovana je uzvisenom povrsinom izmedju bocnih krovnih nosaca – dobar vizuelni trik koji naglasava spoljnu formu krova a spasava unutrasnji prostor. Sve ostalo na… Pročitaj više »

Zoca

Kad bismo mogli znati da li su bakarni namotaji ili jeftiniji aluminijum,da li ima ikakvu antikorozivnu zastitu?Negde se moralo stedeti,nismo deca..Radna snaga nije ni tamo vise jeftina da bi se vadili da je zbog toga manja cena.