1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao korejski hedžbek Kia Rio
Debitovao korejski hedžbek Kia Rio
5

Debitovao korejski hedžbek Kia Rio

424
5
Podelite sa prijateljima:

Danas je svečano skinut veo s restilizovanog globalnog hedžbek modela s petoro vrata. Predstavljena je Kia Rio koja je u svojoj četvrtoj generaciji debitovala još 2016. godine. Deluje da je korejski hedžbek prošao kroz tretman zatezanja bora u poslednjem trenutku, s obzirom na činjenicu da je prodaja Rija, u Evropi prepolovljena, i to ne samo zbog fakta da je azijski mališan ostao bez dizela još 2018. godine. Stoga, konstruktor gaji nadu i moli se Bogu da se kupcima dopadne novoproklamovani stil.

Ipak, promene na karoseriji nisu značajne i uglavnom se svode na stilske izmene na nosu vozila. Novi su odbojnici, a isto se može reći i za masku hladnjaka. Zadnjica hedžbeka nije pretrpela ozbiljnije modifikacije, s tim da je LED rasveta sada instalirana i na ulaznom modelu mini game Rija.

Obogaćena je i paleta raspoloživih boja karoserije sa dve nove nijanse, a predstavljeni su i novi 16-inčni naplaci izrađeni od lake legure. Verovatno najpoželjnija verzija nosi oznake GT Line i kao takva je ostala netaknuta, a možete je osmotriti pažljivije, u minijaturnoj galeriji ispod ovog pasusa.

Mnogo ozbiljnije implikacije kozmetičkog tretmana Rija, su zabeležene ispod haube. Osnovni motor zapremine 1.2 litra je ostao na 84 konjske snage, ali je dobio kombinovano, savremenije ubrizgavanje goriva, na koji način je postao efikasniji u energetskom smislu.

Osavremenjen je i jednolitarski T-GDi agregat, pa sada i on pripada porodici Smartstream pogonskih jedinica. Izlazna snaga osnovne verzije ovog motora je i dalje 100 „konja“ uz 172 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok je kod moćnije, 120 ks jake verzije, najviši obrtni moment sada „deblji“ i doseže 200 Nm, spram nekadašnjih 172 Nm.

Kao što smo i naveli, motori su nadalje od 8-11% ekonomičniji. Rio koji diše prirodnim plućima koristi petostepeni ručni menjač, dok su turbo motori upareni sa šestostepenom menjačkom kutijom. Najsnažniji mališan (120 ks) nudi se i sa automatskom transmisijom s dvostrukom spojnicom. Taj menjač krasi sedam „brzina“.

Izostavljanje varijeteta koji sagoreva prerađenu naftu, konstruktor namerava da kompenzuje uvođenjem lakog hibrida u gamu. Sistem je primenjen kod jednolitarskog turbaka gde se koristi 48V rešenje uz implementaciju malene litijum-jonske baterije. Takav sistem je dostupan čak i sa manuelnim menjačem, ali u tom slučaju nije deo standardne opreme.

Takozvana iMT transmisija ne poseduje mehaničku vezu između papučice i kvačila, jer vozač daje komandu preko aktuatora, iako se stepeni prenosa i dalje moraju izmenjivati ručno. Takvo rešenje je primenjeno kako bi bilo omogućeno takozvano jedrenje, odnosno kako bi bilo izvodljivo diskonektovanje prenosa pogonske sile, s motora na točkove.

U kabini se sada mogu pronaći novi multimedijalni sistem s ekranom koji po dijagonali zauzima celih osam inča (umesto ranijeg za jedan inč inferiornijeg), uređaj za navigaciju, glasovne kontrole, Bluetooth funkcija konektivnosti uz podršku, kako za Apple CarPlay tako i za Android Auto interfejs.

Očitavanja informacija s putnog kompjutera se mogu pratiti putem 4,2 inča gabaritnog ekrana, koji sada poseduje izdašniju rezoluciju. Omogućena je realizacija i novih ideja u vezi personalizacije prostora u putničkoj kabini, dok Rio s pomenutim GT Line paketom opreme, sada nudi i nove detalje enterijera s upotrebljenom obilnijom količinom plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Proširen je i kompleks pomoćne elektronike. Pored sistema za raspoznavanje pešaka kojim je obogaćen sistem za autonomno kočenje u kritičnim situacijama, dodat je i sistem pomoći u održavanju saobraćajne trake, sistem kojim se manuelnim putem ograničava brzina kretanja Rija. Tu je i srodna asistencija u vidu adaptivnog tempomata koja funkcioniše na brzinama nižim od 180 km/h, što zvuči prilično pretenciozno, odnosno kao da gradski mališan, „kao od šale“ postiže brzine od 200+ km/h. Kako bilo, ovaj sistem po potrebi zaustavlja automobil, a zatim ga i ubrzava sve do zadate granice, ukoliko to saobraćajne prilike dozvole.

Ovako uveseljeni Rio kreće u prodajne pohode u trećem tromesečju ove godine, uz opasku da ćemo informacije o cenama dobiti od Kije tokom ovog leta. Pored evropskog, Rio će i na američko tržište gde će mu društvo praviti i limuzinska verzija.

Da dodamo da u Srbiji malena Kia Rio nije stekla preteranu popularnost zbog srazmerno visoke cene, odnosno zbog mandatorno zaračunate carine, što nije slučaj s većinom rivalskih modela.

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Ukrali Pezoove tri kandze pozadi, a Hyundai Santa Fe imitira isto Pezoove ocnjake spreda.. Just copy it

Balkanboj

Vrlo lep autić, ima nekog nemačkog šmeka unutra, pomalo liči na Audijeve starije modele, uredno i čisto.
👍

Slavko

Gledam sad cenovnik na sajtu…priprema vozila 100e. To se ne secam da sam vidjao na drugim mestima.
I neverovatan popust od 3000e. Komedija.

moron

Gledam akcijske cene za lagerske primerke za Sportage u Srbiji, ali i u Sloveniji.
U Sloveniji ih ima i da su godina proizvodnje 2018. Piše u akcijskom cenovniku.
U našem cenovniku ne piše ništa o godini proizvodnje lagerskih primeraka.

TNT

Pa kod nas su samo godište 2022 i mlađi, zaboravio si…