1. Home
  2. Vesti
  3. Raste prodaja električnih automobila u Evropi
Raste prodaja električnih automobila u Evropi
5

Raste prodaja električnih automobila u Evropi

191
5
Podelite sa prijateljima:

U prvom kvartalu ove godine prodaja EV modela na Starom kontinentu porasla je za 58%. 

Evropljani su u prva tri meseca 2020. godine kupili 130.297 električnih automobila. Mada je rast prodaje veoma visok, ovakvi alternativni modeli i dalje imaju skroman udeo na tržištu – svega 4,3%. Ipak, utešno je za one koji veruju u budućnost EV automobila da je tokom perioda januar-mart evropsko tržište vozila bilo u velikom padu, pre svega zbog uticaja epidemije virusa korona. Stoga je rezultat električnih automobila još impresivniji nego što brojke to govore.

Nemačka je evropska zemlja sa najvećim brojem prodatih EV automobila. Rast prodaje u toj državi je 63%, i isporučeno je 26.030 baterijskih vozila. Na drugom mestu je Francuska sa 25.950 dostavljenih automobila (+143%), dok je trećeplasirana Velika Britanija (18.256, +204%). Interesantno je da je nekadašnji evropski lider u ovom segmentu – Norveška, ostvario pad od 12% te da je u ovoj zemlji prodato 16.347 električnih automobila.

Zbog pravila EU u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova, praktično svi proizvođači koji nude svoja vozila u ovom delu sveta prinuđeni su da u svoju gamu uvrste električne modele. Neki će se više, neki manje prepustiti EV talasu, ali jasno je da će se uskoro i u ovoj klasi bitka opasno zahuktati.

Ipak, stručnjaci iz LMC Automotive predviđaju da će električni automobili preteći konvencionalne po broju prodatih primeraka u pet najrazvijenijih zemalja Zapadne Evrope tek 2030. godine.

No, nije sve samo u čistim EV modelima. Poslednji podaci ukazuju na to da su Evropljani sve više zainteresovani za hibridne modele, pogotovo za one sa mogućnošću spoljašnjeg punjenja, odnosno plug-in varijante. Tako je prodaja ovih automobila u Evropi porasla za 127%.

Ukupno je na Starom kontinentu u prvom kvartalu prodato 97.913 plug-in hibrida. Glavnu reč i ovde, kao i kod baterijskih vozila, vodi naravno Nemačka, gde je isporučeno 26.419 jedinica (+258%).

AutoRepublika 

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovi procenti podsećaju na firerove priče o najvišoj stopi rasta srpske privrede. Jedini problem je što u apsolutnim iznosima 1% rasta u ozbiljnim državama mnogo veće je postignuće nego naših 50%.

džale

Na tesli otpada čak i volan, Da li je to igračka električni autić ili ozbiljan automobil, pitanje je sad.
https://vrelegume.rs/zamalo-katastrofa-tesla-model-3-ostao-bez-upravljaca/

BojanNeki

Da te pitam i ovde jesi li tako komentarisao kada se često dešavalo Fordu?
Jel Ford ozbiljan ili neozbiljan?

kola

oooo bojanneki spade volan na tesli mada i netreba jer tesla ide sama sve dok ne udari u nekog ili nesto pa onda spadne sve

BojanNeki

ooo kola nečija, ne znam da li si se ikada zapitao zašto je svaka tačkica na Tesla automobilu vest na cnn-u (svim „medijima“).
Evo i tebi vest od pre 2 godine:
„Ford povlači 1.4 miliona automobila zbog mogućnosti da otpadne volan.“
U prevodu jer je otpadao, ne jedan nego u množini. A zamisli ne može da vozi sam.