1. Home
  2. Vesti
  3. Muzejski automobilski spektakl (VIDEO)
Muzejski automobilski spektakl (VIDEO)
0

Muzejski automobilski spektakl (VIDEO)

254
0
Podelite sa prijateljima:

Ovde se može pronaći sve, od prvog blindiranog predsedničkog automobila u SAD pa do Ferrarija 308 GTS iz Magnuma P.I.

Svedoci smo mračnog perioda za automobilsku industriju. Prognoze za ovu godinu nisu nimalo ružičaste, fabrike šalju radnike kući, a situacija nije laka ni za muzeje. Ipak, zahvaljujući internetu, i dalje možemo da ih posetimo uz pomoć virtuelnih tura.

Petersen Automotive Museum nam je omogućio sjajan uvid u raznoliku kolekciju iz udobnosti naših domova. Ovaj jednočasovni obilazak počinje sa Studebaker fijakerom iz 1904. koji su vukli konji, pored Cadillaca iz 1903., pogonjenog jednocilindarskim SUS motorom.

Zatim se fokus premešta na motocikle, da bi se ponovo vratio na automobile, uključujući čitavu gomilu Ford Modela T, koji ilustruju evoluciju četvorotočkaša u smislu unapređenja komfora.

Od Duesenberga s kompresorskim motorom pa do Rolls-Roycea Freda Astera, u videu se akcenat stavlja na luksuzne kreacije iz dvadesetih i tridesetih godina, uz praktičniji Ford Model A Woody karavan.

S obzirom na bogatstvo „materijala“, priča bi mogla da ide u nedogled, ali neke modele ipak treba izdvojiti. U relevantne primerke se definitivno ubrajaju prva Honda uvezena u SAD i izuzetno redak Mercedes 600 Landaulet, koji je posedovao Sadam Husein (interesantno prisvajanje). Reč je o državničkoj limuzini sa sklopivim platnenim krovom koji se pruža preko putničkog odeljka pozadi i čvrstim krovom napred.

Nikada eksploatisani „papamobil“ je takođe izložen, uz prvi blindirani predsednički automobil i Ferrari 308 GTS, korišćen u popularnoj seriji „Magnum P.I.“.

Čist kontrast u odnosu na minijaturnu Hondu N600 čini gigantski Rolls-Royce Round Door, dugačak preko šest metara, težine preko 3,6 tona. U istoj prostoriji se nalazi i jedno sasvim drugačije vozilo, takođe raritet, a reč je o Kaiser Darrinu s kliznim vratima, koji predstavlja jedan od prvih modela automobila s karoserijom od fiberglasa.

Petersen Automotive Museum takođe poseduje jedan od retkih pozlaćenih DeLoreana DMC-12, kojem se pridružio u „zlatno“ obojen Ford Mustang, koji je obeležio proizvodnju 1.000.000. primerka. Tu je takođe nešto što bi moglo da bude prvobitni Ferrari, a tu je i čuveni Jaguar XJ220, uz aktuelne hiperautomobile poput McLarena P1 i Senne.

Uživajte.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments