1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen ponovo obustavlja proizvodnju u Volfzburgu
Volkswagen ponovo obustavlja proizvodnju u Volfzburgu
1

Volkswagen ponovo obustavlja proizvodnju u Volfzburgu

546
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački gigant primoran da je obustavi proizvodnju na nekoliko dana u postrojenju u Volfzburgu, zbog smanjene potražnje. 

Korona virus praktično je paralizovao evropsku automobilsku industriju, a posledice oseća naravno i Volkswagen. Proizvođač iz Nemačke zaustaviće proizvodnju na pomenutoj lokaciji na četiri dana, s tim da će prva pauza biti već 15. maja, dok će ostali slobodni dani za radnike biti 20, 25, i 29. maj.

Glavni razlog ovih pauza jeste manja potražnja za određenim modelima, pre svega za Tiguanom i Touranom, ali i Seatovim Tarracom koji se takođe sklapa u ovom pogonu. Potrošači se manje interesuju i za novi Golf 8, ali kako kažu nadležni u Volkswagenu, proizvodnja tog modela odvijaće se po planu.

VW je u problemu zbog efekata pandemije virusa korona, te navode da se trećina radnika od njih ukupno 80.000 koliko ih zapošljavaju u Nemačkoj, i dalje nije vratila na posao, dok većina zaposlenih ima skraćeno radno vreme.

Nemački brend počeo je sa otvaranjem svojih fabrika na Starom kontinentu krajem aprila, ali praktično nijedan pogon ne radi u punom kapacitetu. Za tim kažu rukovodioci Volkswagena još uvek nema ni potrebe – jer je potražnja veoma mala. U ovom trenutku fabrike germanske marke rade sa kapacitetom između 35 i 50% od standarnog.

Ipak, izložbeno-prodajni saloni polako se otvaraju u evropskim zemljama, te se sa tim može očekivati i rast prodaje automobila. Ono na šta upozoravaju čelnici Volkswagena jeste poremećen lanac snabdevanja delovima, što je još jedna otežavajuća okolnost.

Zbog celog stanja Volkswagen očekuje finansijske gubitke i u drugom kvartalu, ali veruju da bi na kraju godina ipak mogla biti završena sa pozitivnim bilansom. Finansijski direktor nemačkog proizvođača, Frank Viter, ističe da će 2020. godina biti značajno lošija od 2019. godine, sve i da se uspe doći do oporavka.

Mnoga evropska tržišta doživela su praktično kolaps u aprilu. Volkswagen gotovo da ništa nije prodao u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji, dok je prodaja u Nemačkoj opala za više od 70%. Tračak nade za nemački brend stiže iz daleke Kine u kojoj je već počeo oporavak od epidemije korone.

U ovoj zemlji prodaja novih automobila opala je u aprilu za 7%, dok je Volkswagen u Kini ubeležio blagi pad od 2,5%.

AutoRepublika 

(546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Proizvodnju će i da ožive nekako, ali s tražnjom će da ide malo teže. To je problem s gigantskim konglomeratima, od momenta dok kreneš da okrećeš volan, do trenutka kada grdosija počne da reaguje, prođu dve večnosti….