1. Home
  2. Vesti
  3. Smart planira lansiranje krosovera u 2022. godini
Smart planira lansiranje krosovera u 2022. godini
0

Smart planira lansiranje krosovera u 2022. godini

169
0
Podelite sa prijateljima:

Smart je već dugi niz godina jedan od najvećih gubitaša u automobilskoj industriji i nije se mogao pohvaliti profitabilnim obračunskim periodom u celoj svojoj istoriji. Nemački proizvođač, nekada u rukama velikog Daimlera, se prethodnih godina koncentrisao na električne proizvode i deljenju troškova sa Renaultom, ali ni to nije dalo željene rezultate.

Smart se sada nada preokrenuti situaciju sa uvođenjem novog krosovera koji bi trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone do 2022. godine. Kako prenosi italijanski sajt Motori Online, novitet će verovatno biti dugačak 4.064 milimetara što bi ga stavilo u istu kategoriju kojoj pripada i Mini Cooper.

Iako se spominjalo ponovno deljenje platforme sa Francuzima, Smart je ovaj put potražio pomoć od Kineza. Naime, kompanija Geely je prošle godine investirala u Daimler, ali i oformila zajedniči poduhvat, kompaniju s ravnopravnim učešćem u kapitalu marke Smart. Saglasno tome se pretpostavlja da su Kinezi u stanju da zadrže troškove proizvodnje i razvoja nižim u poređenju sa onima koji bi bili nužni da se proces odvija negde drugde u ostatku sveta.

Krosover će pokretati električni agregat koji će biti u stanju da pređe oko 400 kilometara gradske vožnje između punjenja. Nije poznato da li će pogon biti na točkove prednje ili zadnje osovine, a zahvaljujući skromnim dimenzijama vozila, šanse su veće da će ova prva opcija izaći kao finalni odabir.

Tu se naravno postavlja i pitanje da li je reč o pravom krosoveru ili pak samo o hedžbeku koji je nešto malo više odignut od zemlje. Smart je predstavio sličan model pre osam godina u vidu ForStars koncepta sa priložene naslovne slike, ali on nikada nije ugledao serijsku proizvodnju.

Bilo kako bilo, Smartu je očajnički potreban uspešan model kako bi konačno popravio lošu finansijsku situaciju u firmi, inače brend neće opstati još dugo vremena.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments