1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Daimlera se nada stabilizaciji lanaca nabavke već krajem ove godine
Šef Daimlera se nada stabilizaciji lanaca nabavke već krajem ove godine
1

Šef Daimlera se nada stabilizaciji lanaca nabavke već krajem ove godine

186
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek grupacije Daimler AG, Ola Kelenijus je izveštačima Reutersa u petak rekao da veruje da će tokom ovog tromesečja doći do stabilizacije u lancu snabdevanja poluprovodnicima, ali da pravo olakšanje za proizvođače automobila nastupa, ne pre 2023. godine.

Inače, Kelenijus se trenutno nalazi s one strane Atlantskog okeana gde se bavi posetom i nadzorom nad poslovanjem Mercedesa u Sjedinjenim Američkim Država. Upravo s te teritorije je i poručio da će proizvodnja Mercedesovih vozila tokom poslednjeg tromesečja ove godine biti inferiornija od prošlogodišnje iz istog perioda, koja je inače bila neobično dobra, što se obrazlaže početkom oporavka tržišta od posledica zdravstvene krize.

„Ne možemo ništa da tvrdimo s punom izvesnošću,“ rekao je on mislivši na situaciju s elektronskim komponentama. Situaciju s proizvodnjom mikroprocesora je dodatno pogoršalo privremeno zatvaranje fabrike tih komponenti u Maleziji, a do čega je doveo novi korona virus. Upravo to je onemogućilo mnoge proizvođače automobila da pojačaju napore u proizvodnji i tako nadoknade gubitke u obimu sklopljenih vozila u ranijem delu 2021.

„Nadamo se da ćemo ući u šansu da se konsolidujemo po ovom pitanju na samom kraju ove gdoine, i da priču izdignemo na viši nivo tokom 2022,“ reče Keleniju. Međutim, problem će zasigurno ostati aktuelan na nekom nivou sve do 2023. godine.

„Moramo da ostanemo prilagodljivi,“ pričao je dalje on.

Daimler se nosi s aktuelnim problemima u snabdevanju mikročipovima uporedo s prilagođavanjem realizaciji plana izdvajanja u zasebnu kompaniju profitnog centra koji se bavi razvojem i proizvodnjom kamiona. Uz sve to, Mercedes ubrzava pripreme na punoj tranziciji ka električnom pogonu, što je planirano da bude dostignuto do 2030. godine.

Mercedes je trenutno takođ u postupku lansiranja premijum sedana koji će igrati ulogu električne perjanice i koji nosi indeks EQS. Uz sve to, uskoro u pogonima izgrađenim unutar Mercedesovog kompleksa u Alabami, kreće proizvodnja SUV-a s istom oznakom EQS. Taj teškaš će u izložbeno-prodajne salone u nekom trenutku tokom naredne godine.

„Dajemo sve od sebe da ubrzamo tranziciju ka elektromobilima,“ nastavlja da razočarava okorele benzinoljube šef Daimlera.

Oba modela, kako sedan, tako i krosover s nalepnicom EQS, bi morali da budu profitabilni od prvog dana na američkom tržištu, rekao je još Kelenijus.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šanse nema za skorašnji izlazak iz sadašnjeg košmara.