1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Godišnja globalna prodaja automobila bi mogla da padne za 20 odsto
Godišnja globalna prodaja automobila bi mogla da padne za 20 odsto
4

Godišnja globalna prodaja automobila bi mogla da padne za 20 odsto

257
4
Podelite sa prijateljima:

Očekuje se da prodaja lakih putničkih vozila na globalnom planu padne za više od 20 odsto na oko 71 miliona jedinica u 2020. zbog posledica pandemije koronavirusa i posledične recesije.

Ovaj sunovrat, mnogo veći od očekivanog s početka ove godine, verovatno će automobilsku industriju koštati u vidu izgubljene prodaje od čak 19 miliona automobila, predviđa LMC Automotive, koji je upozorio da bi stvari mogle da budu još gore, u zavisnosti od brzine oporavka pogođenih regiona.

U Severnoj Americi, gde većina proizvodnje ostaje obustavljena tokom aprila, proizvođači su prisiljeni da odlože lansiranja i planirana unapređenja novih vozila, uključujući Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E i redizajnirane verzije Jeep Grand Cherokeeja i SUV modela General Motorsa.

Analitičari su saopštili da očekuju da prodaja vozila dosegne dno u aprilu, kako u Americi tako i Evropi, s tim što se ne očekuje rapidan oporavak u mesecima koji slede.

Što se Kine tiče, koja je među prvima bila pogođena koronavirusom, stvari su već počele da se popravljaju, tako da je većina fabrika krenula s radom. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta se očekuje da prodaja automobila ove godine padne za samo 12 odsto, kaže LMC.

Očekivanja vezana za brz ekonomski oporavak su splasnula kako se virus proširio po celoj planeti, uvodeći sve glavne regione u recesiju, izveštava IHS Markit. Ova kompanija očekuje da početak oporavka bude krajem godine, s tim što će aktuelne projekcije verovatno biti umanjene.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, kako je u Evropi, ima li naznaka/najava nekih „pandemijskih popusta“ ili proizvodjači/prodavcu i dalje čekaju da države obezbede subvencije kupcima?

Balkanboj

@moron
Pre će uništiti automobile nego li dati pandemijski popust. Rekao bih da svi proizvođači čekaju pomoć države (prodavcu ili kupcu svejedno), samo da ne budu u minusu.

s mile

juče je objavljeno, da smo skoro pa sigurno osuđeni na uglavnom domaći turizam, da dele vaučere ( iako ni oni već podeljeni se neće realizovati….dobrim delom ), ali da će cene MOŽDA biti veće….

za moguće letovanje van zelje, će biti potreban test na coronu, a verovatno i u povratku u zemlju…. corona pasoš nam ne gine….

ko zna kako će auto industija da reaguje, stiže finansijska kriza, turizam pada debelo, a i mnoge druge grane, mnogi će produžiti valasništvo starog auta…. ili kupiti manji od željenog

Balkanboj

Previše optimistično deluje tih 20%… S obzirom na potpuno zatvaranje društva, smanjenje proizvodnje, usluga, plata kao najbitnije stavke sumnjam da će pad prodaje biti samo 20%. Ja pratim vazduhoplovstvo i tu je najbolja prognoza bila pad 30% za avgust i septembar ali po najnovijim računicama možemo se nadati padu od 40 ili više procenata za ovu godinu. Turizam da zaboravimo ove godine.
Ako je ko raspoložen evo dobre analize EU, balkanskih i svetskih dešavanja na temu avijacije (obratiti pažnju na cifre koliko su kompanije dobile pomoći od matičnih država).

https://tangosix.rs/2020/28/04/kolumna-alena-scurica-kako-ce-izgledati-avio-saobracaj-u-doba-korone-da-li-je-moralno-subvencionirati-globalne-avio-kompanije/