1. Home
  2. Video
  3. Ovako izgleda voziti se u autonomnom automobilu (VIDEO)
Ovako izgleda voziti se u autonomnom automobilu (VIDEO)
3

Ovako izgleda voziti se u autonomnom automobilu (VIDEO)

195
3
Podelite sa prijateljima:

Mada se o tome retko govori u medijima, kompanija Waymo je najbliža kreiranju potpuno samovozećeg automobila. 

U neku ruku oni su to već i uradili, ali je ta tehnologija još uvek u fazi ispitivanja. Za one neupućene, Waymo je stvorio Google sa ciljem da razvije tehnologiju i sve neophodne kompjuterske sisteme za robotizovanu vožnju.

Čini se da je od svih drugih takmaca u ovoj trci ka samovozećem automobilu, upravo Waymo najoprezniji. Njihovi predstavnici ne daju nikakve bombastične izjave, ceo program je manje-više još uvek u tajnosti i nemaju iza sebe velike incidente.

Waymo trenutno testira svoje autonomne automobile u gradu Čendleru u saveznoj državi Arizona u SAD. Naravno, a ovakve testove morali su dobiti specijalnu dozvolu od gradskih vlasti. Ipak, ovo nije tipičan test.

Zarad boljih i realnijih rezultata, Waymo je stvorio ride sharing servis koji koristi vozila bez vozača. Građani mogu koristiti ovaj servis, i upravo se iz njihovij vožnji prikupljaju neophodni podaci.

Kako sve to zaista izgleda, pogledajte u priloženom snimku:

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Fenomenalno. Ovo će biti ogromna stvar za čovečanstvo ako, tj kada zaživi. Ne vole svi, ili još bolje rečeno, nije svima dao Bog mogućnost da voze, pa je ovo ogroman pomak za njihove živote

BojanNeki

Malo informacija… Mnogi koriste lidar, vrsta laserskog radara koji se vrti, za prepoznavanje prepreka odnosno skeniranje prostora u 3d. Sem što je nezgrapno, veliko i nepraktično, vidi se i na kolima iz snimka na krovu, spominjana cena istog u jednom momentu bila oko $75.000. Tesla motors je iz tih razloga prešao na kamere (8 kom), usmeren radar (prema napred) i ultra zvučne senzore (12 kom), i to ugrađuju u svaki model bez obzira da li je vlasnik platio za autopilota ili ne. Sistem se uglavnom oslanja na vizuelno kao i većina živih bića odnosno slike sa kamera koje obrađuje kompjuter… Pročitaj više »

moron

Interesantno.