1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 uskoro i kao hibrid
Ford F-150 uskoro i kao hibrid

Ford F-150 uskoro i kao hibrid

137
0
Podelite sa prijateljima:

Cene goriva su rekordno niske ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Primera radi, u američkoj saveznoj državi gde živi autor ovog teksta, a to je Viskonsin, jedan galon (3,78 litara) trenutno košta svega 1,49 dolara. Prevedeno na srpski jezik, litra benzina je svega 41,88 dinara što je najniža cifra zabeležena u više od poslednjih 40 godina. Razlog za tako nisku cenu je pre svega ekonomski sukob najvećih svetskih proizvođača nafte, a tome je svakako doprinelo verovatno i to što je virus korone „naterao“ većinu građana da ne napušta svoje domove, pa je vožnja automobila veoma ograničena.

Međutim, svima je jasno da će cene skočiti narednih meseci, odnosno kada dođe do oporavka od trenutne situacije (barem se nadamo da će se situacija oporaviti). Jasno je da Ford želi da spremno dočeka ponovno oživljavanje ekonomije. Njegov model F-Series je završavao kao najprodavaniji model četvorotočkaša u Americi svake godine, još od davne 1981, pa američki proizvođač vozila želi da ponudi što je veći mogući izbor kupcima. Kako stvari stoje, kada model za 2021. godinu bude predstavljen ove jeseni, među varijatetima će se sigurno naći i hibridna varijanta.

Potpuno novi F-150 je nedavno uhvaćen u objektiv foto-aparata paparaco novinara bez ikakve kamuflaže, o čemu ste mogli da čitate na našem sajtu. Špijunske slike pokazuju da je Fordov cilj bio da približi F-150 većim i moćnijim modelima iz SuperDuty linije, u koju spadaju F-250, F-350 i F-450, kao i da se u ponudi pronađe više prestižnijih verzija.

Američki gigant je potvrdio i električnu verziju u bliskoj budućnosti, koja je u razvoju u saradnji sa firmom Rivian, ali je hibrid bio poprilična enigma i o njemu se znalo jako malo. Jedan od ljubitelja ovog pikapa je uspeo da „provali“ identifikacioni VIN broj novog modela i na taj zaključi da će hibrid definitivno biti u ponudi od samog starta.

I ne samo to, već VIN broj pokazuje da je reč o 3,5-litarskom benzincu koji se već ugrađuje u nekoliko Fordovih proizvoda, uključujući i sadašnji F-150. Njegova snaga se kreće od 290 „konja“ u atmosferskoj formi motora, pa sve do 657 „grila“ u egzotičnom modelu GT. U ovom slučaju za očekivati je da hibrid ipak neće biti turbo, a u paru sa električnim agregatom bi mogao da razvija oko između 350 i 400 konjskih snaga.

Fotografija VIN broja takođe pokazuje da će u ponudi i dalje biti dva atmosferska benzinca (3,3 i 5,0 litara), dva turbo benzinca (2,7 i 3,5 litara) i jedan dizel (3,0 litara). U svim slučajevima menjač će verovatno biti desetostepeni automatik.

Ostaje nam da vidimo da li će epidemija korona virusa pomeriti premijeru, ali čak i ako do toga dođe, Ford nema razloga za brigu. Čak i tokom 2019. godine, kada su stigle nove generacije rivala kao što su Chevrolet Silverado, GMC Sierra i Ram Pickup, F-Series ih je nadmašio s „debelom“ razlikom u prodajnim rezultatima.

Zoran Tomasović

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments