1. Home
  2. Vesti
  3. Renault prestaje da proizvodi Zoe krajem marta
Renault prestaje da proizvodi Zoe krajem marta
0

Renault prestaje da proizvodi Zoe krajem marta

722
0
Podelite sa prijateljima:

Više puta smo pominjali Renault planira da eliminiše iz ponude svoj električni prvenac Zoe zbog dolaska novog Renaulta 5. Nakon jedanaest godina na tržištu, poslednji Zoe sići će sa montažne trake fabrike Flins 30. marta.

Ovaj datum će takođe označiti početak nove aktivnosti za ovu lokaciju koja će se transformisati u fabriku za remont. Nova „petica“ će se proizvoditi u Dueju i prvi put će se pojaviti u javnosti 26. februara tokom Sajma automobila u Ženevi.

Zoe je bio predstavljen na Salonu automobila u Parizu 2010. godine u obliku izložbenog automobila Zoe Preview, dok je serijska verzija stigla na tržište u svojoj konačnoj verziji 2013. godine. Tada je označio početnu tačku energetske tranzicije proizvođača, ali je dobio mešoviti prijem od vozača. Kao dokaz, njegova prodaja sporo rasla i zacrtani cilj od 150.000 prodatih vozila u Evropi nikada neće biti dostignut, čak ni kada je bio u vrhu prodaje električnih vozila 2020. godine, sa nešto više od 100.000 prodatih jedinica.

Od tada je prodaja Zoea bukvalno opala. Prošle godine u Francuskoj je zabeleženo manje od 6.000 registracija. Razlog je konkurencija koja se višestruko povećala, dolaskom Peugeota e-208, Dacije Spring i drugih azijskih modela poput MG-a 4. I interno, Zoe nije bila pošteđena.

Od marta 2022. morao je da se suoči sa Meganeom E-Tech. Efikasniji, tehnološki napredniji model, a pre svega jeftiniji jer su mu cene snižene početkom godine. U zemlji Gala se nudi od 29.000 evra zbog bonusa od 5.000 evra, dok ostareli Zoe i dalje košta minimalno 30.100 evra kada se pomoć oduzme.

AutoRepublika

(722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments