1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kako se jedan BMW 2002 Automatic vratio kući nakon silnih decenija
Kako se jedan BMW 2002 Automatic vratio kući nakon silnih decenija

Kako se jedan BMW 2002 Automatic vratio kući nakon silnih decenija

955
2
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najtraženijih kolekcionarskih automobila na svetu, pravi dragulj za entuzijaste i sportski model konfigurisan u obliku  limuzine – BMW ’02 je stvarao istoriju tokom šezdesetih i sedamdesetih.

Danas je BMW E10 pravi klasični primerak vozila bavarske marke i kao takav je omiljeni model mnogih kolekcionara, među kojima je svakako i Sebastijan Frenkel.

Koliko je zajednica ljubitelja Serije „02“ rasprostranjena na svetu, govori i to da je sam Frenkel svoj BMW 2002 Automatic kupio preko oglasa koji je na Fejsbuk stranicu postavio oglašivač iz Bejruta. „Fotografija ovog BMW-a me je potpuno oduševila, nisam mogao da prestanem da razmišljam o njemu,“ pričao je Frenkel.

Sebastijanova povezanost sa Serijom „02“ datira još iz 1972, godine kada je rođen, i kada je njegov otac poneo zlatnu medalju kao učesnik na Olimpijskim igrama održanim u Berlinu. Te godine je trku na stazi dugoj 20 kilometara predvodio čuveni BMW 1602 narandžaste boje, kao prvi automobil bavarske marke, pogonjen elektromotorom.

Cela ova priča se savršeno uklapala sa njegovom strašću za Serijom 02, koja je na proizvodnim trakama provela period između 1966. i 1977. Konkretna serija je nastala iz BMW-og modela New Class 1600. Sportski  automobil srednje klase posedovao je agregat tipa M10 sa 4 cilindra, a tu je bio i par vrata, po čemu je i dat naziv modela koji se završavao na 02, baš kao i kod modela proizvođenih od 1971. godine: BMW 1502, BMW 1602, BMW 1802, BMW 2002.

Prva dva broja u nazivu su se odnosila na kapacitet, odnosno radnu zapreminu motora M10 (sa izuzetkom 1602 koji je imao ekonomični 1.6- litarski agregat).

BMW 2002 je sa zapreminom od 2 litra razvijao između 100 konjskih snaga u verziji BMW 2002 Automatic i 170 „konja“ kod modela BMW 2002 Turbo. Kao takav je ušao u serijsku proizvodnju 1968. godine.

BMW Serije 3 je zamenilo Seriju „02“ tokom 1975. godine, a danas je tradicija koju je započeo model „02“ nastavljena kroz modernu paletu kupe verzija Serije 2, što je zapravo naša tvrdnja koja se „igrom slučaja“ preklopila sa iskazom proizvođača iz Minhena.

Nakon ujedinjenja Nemačke,  Frenkel je radio za marketinšku agenciju i vozio Trabanta. Njegov kolega je tada posedovao BMW 02 Touring i preporučio mu je garažu koja je restaurirala „02“ modele. Tamo je Frenkel 1990. godine, kupio mint zeleni BMW 1502 sa 75 konjskih snaga i „sređivao“ ga je sa svojim prijateljem. Starinskog ljubimca je platio je svega 2.000 nemačkih maraka, jer u to vreme modeli iz Serije „02“ nisu bili tako popularni. Međutim, danas koštaju čak deset do dvadeset puta više.

Uskoro je stiglo još primeraka iz „02“ Serije, a od kada je Frenkel osnovao svoju agenciju pa sve do 2001. godine vozio je primerak s Atlantic Blue nijansom karoserije. Zatim je usledilo nekoliko godina bez modela „02“.

„Zaključio sam da je to jednostavno pravi automobil za mene. Dizajn je bio sjajan, imao je uske „bubrege“, okrugle zadnje signalne grupe. Stajao mi je kao saliven“, u dahu priča Frenklin.

Ubrzo nakon što je na Fejsbuku ugledao oglas za BMW 2002 Automatic ispostavilo se da njegov prijatelj uskoro poslovno putuje u Liban, te ga je zamolio da umesto njega pogleda stanje automobila. Prijatelj je procenio da je veoma dobar. Navedeno mu je da ga je vozio stariji gospodin duže od dvadeset godina. Diler ga je zatim otkupio, malo „doterao“ i oglasio na Fejsbuku.

Frenkel je odmah potom otputovao u Bejrut i pazario automobil. Organizovao je transport svog „zlatnog primerka“ u Nemačku. Iako je sam proces uključivao mnogo papirologije i pratećih troškova, novi vlasnik nije morao da plati carinu na vrednost uvezenog vozila, jer je automobil uživao tretman nemačkog kulturnog nasleđa. baš kao i svaki drugi primerak stariji od trideset godina, a koji ispunjava još neke dodatne uslove, uključujući i zadovoljavajući nivo očuvanosti.

Našem junaku je još ostalo da doradi neke detalje na svom najnovijem „E10 ljubimcu“, a kaže da mu je važno da delovi budu dobri kao originalni, pa iako ne moraju izgledati kao da su upravo izašli iz fabrike, oni moraju biti iz istog perioda kada je i ovaj klasični primerak bio aktuelan.

 

Posvećen sređivanju detalja koji su preostali, Frenkel zaključuje: „Uvideo sam da smo  BMW 02 i ja stvoreni jedno za drugo.“

Izvor: Delta Motors

(955)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Florida

Bejrut, i Liban uopšte, imaju veliku količinu raznih klasika iz 60-ih, 70-ih i 60-ih. Najviše Japanaca, ali dosta ima i evropskih modela.

moron

Relativno davno sam bio u prilici da (mislim) u dva navrata vozim izuzetno očuvan BMW 2002 („prvog vlasnika“) na relaciji BG-Raška-BG.
Imao sam usput par ponuda da ga prodam 🙂