1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ovo je BMW M3 karavan koji nikada nije napravljen
AR pijaca klasika: Ovo je BMW M3 karavan koji nikada nije napravljen

AR pijaca klasika: Ovo je BMW M3 karavan koji nikada nije napravljen

1.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Ok, odmah da stavimo do znanja da na fotografijama nije neki prototip koji je BMW skrivao dugo godina, kao što su uradili sa originalnim modelom M8. Štaviše, nije ni pravi M3, već zapravo 325i iz 1990. godine sa još modernijim motorom. Ali, na prvi pogled deluje toliko uverljivo da zaista izgleda kao da je ovo performantni E30 karavan koji nikada nije postojao.

E30 je bila kodna oznaka za drugu generaciju BMW-ove Serije 3, a karavan je bio deo ponude od 1987. do 1994. godine i pronašao je 103.704 kupaca.

Nijedan od njih nije bio u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se ovaj 325i zapravo nalazi, pošto nemački gigant nije nudio Seriju 3 u takvoj konfiguraciji „preko bare“ sve do narednih generacija. Ne možemo reći gde je tačno ovaj 325i „ponikao“ pošto se u oglasu navodi samo je da uvezen iz Poljske u Njujork krajem protekle godine, a pošto je stariji od 25 godina vodi se kao klasik i može se uredno registrovati i koristiti u saobraćaju.

Tokom tjuninga su dodati mnogi delovi prema kojima bi „klon M3-ice“ delovao autentično, kao što su su šira krila, branici, 17-inčne felne i maska hladnjaka. Takođe je kao novo dobio i prednje ogibljenje i kočnice, ali najveća novina u poređenju sa fabričkim 325i je ispod haube.

Umesto originalnog 2,5-litarskog benzinca sa 170 konjskih snaga, tamo sada možemo da pronađemo moderniji 3,0-litarski benzinac iz modela Serije 3, generacija E46. Razvija 235 „konja“ i maksimalnih 290 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Fabrički E46 sa ovim motorom je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h, a ne sumnjamo da će lakši E30 biti značajno startniji.

Kao što smo spomenuli, nepoznata nam je njegova istorija i da li je neko uradio ovu preradu u svojoj garaži ili je ipak profesionalno delo. Ali pošto na satu stoji cifra od 175 hiljada kilometara, možemo sa sigurnošću da zaključimo da je redovno vožen i da je neko zaista uživao u njemu.

Ali naravno stari(ji) premijum auto će svakako imati određenih mana, pa je tako plastika na kontrolnoj tabli pukla, a onaj ko je platio objavu oglasa navodi i postojanje problema s elektronikom, pošto zadnja prozorska stakla, šiber i centralna brava ne funkcionišu.


Ipak, toliko je unikantan da Jenkiji nisu mogli da mu odole. Prodavac je primio 27 ponuda, od čega je najviša od njih iznosila 37.750 američkih dolara… I šta mislite – da li je BMW propusto veliku priliku što nam nije ponudio ovaj automobil i u serijskom izdanju?

Zoran Tomasović

(1283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Interesantna Bembara.