1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Model koji je spasio Chevrolet Corvette
AR pijaca klasika: Model koji je spasio Chevrolet Corvette

AR pijaca klasika: Model koji je spasio Chevrolet Corvette

154
2
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Corvette će naredne godine proslaviti sedam decenija postojanja i sa takvom karijerom bi bilo lako zaključiti da su sve godine bile uspešne. Jer ipak, koliko vozila se danas mogu pohvaliti da su nastali nedugo posle Drugog svetskog rata i da su još uvek u serijskoj proizvodnji? Ali daleko od toga da i legenda kao što je Corvette nije morao da prođe kroz veoma teške momente pre nego što je napravio imidž i reputaciju za sebe.

Prva generacija je debitovala 1953. godine i pružala samo zaboravljeni motor radne zapremine 235 kubnih inča (3,9 litara) sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Sa samo 150 konjskih snaga ispod haube, pomalo smešnim dvostepenim automatskim menjačem i cenom od 3.490 dolara (današnjih 35.347 „zelembaća“), verovatno niko nije bio iznenađen što je prve godine isporučeno svega 300 jedinica.

Postoje priče da se američki proizvođač vozila spremao predati, ali kada je čuo da rival Ford sprema svoj model Thunderbird, iznenada se predomislio i odlučio da unapredi svog budućeg velikana.

Chevrolet dobija svoj prvi motor sa osam cilindara 1955. godine i vremenom će da postane najprodavaniji agregat u istoriji. Razvijao je 195 „konja“ iz radne zapremine 265 kubnih inča (4,3 litra), ali možda još bitnije, i značajo veći obrtni momenat u poređenju sa prethodnim „Blue Flame“.

Standardan menjač je i dalje bio dvostepeni automatski, ali je kupac po prvi put mogao da dobije i trostepeni manuelni. Prodaja nije bila preterano mnogo veća i zapravo je bila ograničena na samo 700 primeraka, ali je Chevrolet po prvi put imao dugačku listu čekanja za potencijalne mušterije i na taj način potvrdio da je imao dobitnu formulu.

 

Snaga će samo nastaviti da raste narednih godina čime smo dobili omiljeni američki sportski automobil.

Nije teško zaključiti da se Corvette iz 1955. godine jako retko pojavljuje u oglasima pošto je druga naređa godina u istoriji modela. Retkost je još veća kada znamo da je samo 75 primeraka napustilo fabriku sa spomenutim manuelnim menjačem, a vozilo koje vidite na priloženim fotografijama je jedan od njih.

Do sada je prešao 77 hiljada milja (123.200 kilometara) i nalazi se u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone. Suva pustinjska klima mu svakako prija pošto je školjka još uvek u originalnom stanju. Vlasnik se pozabavio sitnim mehaničkih održavanjem, ali u suštini, Corvette je većinski baš onakav kakav je napustio fabriku pre 67 godina.

Spomenućemo par reči na račun performansi, koje ne mogu da pariraju današnjim modelima, ali u svoje vreme su bile solidne. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje manje od osam sekundi uz maksimalnu brzinu od 196 km/h. Chevrolet je konačno imao model u rangu sa britanskim roudsterima i shvatio je u kom pravcu treba da ide.

Aukcija je tek započela i vlasnik je do sada primio osam ponuda, od čega je najveća ona u iznosu od 110 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobar primer sta znaci istrajnost! Dve generacije za redom su bile komercijalne katastrofe a ipak su isli dalje i ucili kako se pravi sportski auto! To su karakter i volja!

igi

Takođe je tu i konkurencija, koja ih je i naterala da istraju.