1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Koronavirus bi mogao da ugrozi spajanje FCA i PSA
Koronavirus bi mogao da ugrozi spajanje FCA i PSA
1

Koronavirus bi mogao da ugrozi spajanje FCA i PSA

244
1
Podelite sa prijateljima:

Karlos Tavarez, šef PSA grupe, i ranije je imao podeljeno mišljenje oko električnih automobila. Pre par nedelja, on je izjavio: „Mi naša električna vozila prodajemo ekološkim zavisnicima“. Fiat Chrysler takođe nije pokazao neki specijalan entuzijazam kada je reč o investiranju u elektromobile. Međutim, planirano spajanje bi moglo da im donese značajno smanjenje troškova na planu elektrifikacije.

Ipak, čini se da je finalnim pregovorima opasno zapretio koronavirus.

Novi entitet bi se pozicionirao kao četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu. Pod njegovim krovom bi bilo 14 marki, uključujući Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Jeep i DS.

Agence France-Presse (AFP), juče je izvestio da se spajanje, koje je trebalo da bude finalizovano početkom 2021., suočava s izazovima zbog aktuelne pandemije. Neimenovani insajder je izjavio sledeće: „Dvema grupama je potrebno ovo spajanje u smislu velikih investicija u električne automobile, ali one to moraju da prepoznaju. Što se tiče ekonomske situacije, da bi spajanje bilo završeno, biće neophodno revidirati inicijalne finansijske uslove.“

Pandemija COVID-a 19 je zatvorila fabrike širom Evrope i SAD. Kao što smo izvestili, UAW je obelodanio dva smrtna slučaja radnika koji su bili zaposleni u fabrikama FCA.

Karl Brauer, analitičar iz Kelley Blue Booka, rekao je da finansijski uslovi spajanja moraju biti preispitani.

„Pretpostavke u vezi s procenom vrednosti kompanija, projekcije prihoda, prodaje u 2020. i nakon toga, trenutno su van domašaja FCA i PSA, sve te matematičke pretpostavke koje su bile napravljene tokom pregovora, sada moraju biti revidirane“, rekao je on.

Portparol PSA je za AFP izjavio da spajanje i dalje ima smisla i da je neprikladno spekulisati u vezi s mogućim promenama dogovora.

S obzirom na to da je projekat najavljen u oktobru, prilično je verovatno da su obe kompanije napravile proračune na koji način mogu kombinovati resurse da bi proširile proizvodnju elektromobila.

U 2018., Tavarez je izjavio da će svi modeli grupe biti elektrifikovani do 2025. Dve godine kasnije, PSA ima potvrđenu prodaju samo jednog električnog modela – Peugeota 208 EV (TEST). Ipak, Portugalac veruje da je PSA na pravom putu da bude u skladu s evropskom ekološkom regulativom za 2020-2021.

Fiat Chrysler se delimično oslanja na kupljene kredite od Tesline prodaje u Evropi u cilju usklađivanja sa strožom regulativom. S druge strane, FCA nema neke „monumentalne“ planove koji se tiču električnih vozila, tako da bi spajanje s PSA u teoriji moglo biti od velike pomoći.

Tavarez je izjavio da bi novoformirani entitet nabavljao baterije iz dve fabrike u okviru zajedničkog poduhvata s naftnim gigantom, kompanijom Total. Očekuje se da ove fabrike započnu s radom 2023., s ciljem da proizvode milion baterija za električne automobile godišnje do 2030.

Što se SAD tiče, FCA  bi mogao na tržište da lansira dva primamljiva električna modela, pored Chrysler Pacifica Plug-in Hybrida, trenutno jedinog automobila tog tipa u gami. U ponudu bi mogao da bude stavljen novi, poboljšani 500e s proširenim domitom, kao i Centoventi, kompaktni EV s jedinstvenim baterijskim konceptom.

Međutim, Jeep, sa svojim 4×4 sposobnostima, bio bi još interesantniji Amerikancima. Petogodišnji plan kompanije uključuje četiri čisto električna i 10 „plug-in“ hibridna vozila do 2022.

Ukoliko pregovori kojim slučajem propadnu, u šta sumnjamo, FCA će teško ispuniti obećana vezana za električne modele.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Sad je verovatnije da ce se desiti prisvajanje nego spajanje.Ko izadje jaci iz ovog bioloskog rata kupice slabijeg ,bar kontrolni paket akcija.