1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: BMW M3 E36 Compact
Zanimljivost dana: BMW M3 E36 Compact

Zanimljivost dana: BMW M3 E36 Compact

2.04K
0
Podelite sa prijateljima:

M3 generacije E36 je verovatno najpotcenjeniji u bogatoj istoriji tog modela, no upravo je ta iteracija bila osnov brojnih uspeha M odeljenja u modernom dobu. Ipak, malo je poznata činjenica da je postojao i konceptualni BMW M3 E36 Compact.

Kada je bilo potrebno zameniti iteraciju E30 Serije 3 novim modelom, svima u BMW-u je bilo jasno da je pred njima ogroman zadatak, još veći kada je u pitanju izdanje visokih performansi – čuveni M3.

BMW M3 E36 Compact

No, 1992. godine BMW je plasirao na tržište M3 generacije E36. Isprva, prijem novog modela je bio mlak. Fanovi ove marke navikli su buntovni E30, ali je njegov naslednik nudio nešto više od odličnih performansi – sve uslove za svakodnevnu eksploataciju.

Osim toga, M3 E36 napravio je značajan iskorak u pogledu snage. BMW se odlučio da ovaj automobil koristi motor sa šest redno postavljenih cilindara radne zapremine tri litra. Prvo je ovaj model raspolagao sa 286 ks, da bi nakon restilizacije došlo do promena na pogonskoj jedinici pa je agregat isporučivao 321 ks.

BMW M3 E36 Compact

Interesantno je da je M3 E36 prvobitno nuđen samo u kupe varijanti, da bi nakon toga u ponudu bio uvršten i kabriolet 1994. godine. Sedan je stigao na tržište krajem iste godine, pre svega kako bi popunio prazninu koja je nastala odlaskom u penziju modela M5 E34.

Ipak, u svetu ljubitelja automobilizima retko se zna da je BMW razmatrao da ponudi i četvrtu verziju, odnosno kompaktno izdanje. Standardna Serija 3 E36 imala je uveliko u ponudi Compact varijantu, koja je bila namenjena kupcima u urbanim sredinama.

BMW M3 E36 Compact

U suštini, Compact se od ostalih varijeteta razlikovao u kratkom zadnjem prepustu i manjom sveukupnom dužinom. BMW je primetio da postoji potražnja za takvim tipom premijum vozila i eksperimentisao je na temu kompaktnog automobila visokih performansi.

Tako je 1996. godine stvoren konceptualni M3 E36 Compact, koji izgledom nije značajno odstupao od ostale braće iz game. Naravno, nasledio je od standardnog Compacta kratki zadnji prepust, ali je razlika u odnosu na druge modele iz M3 porodice bila u tome što je ovaj automobil imao četvorostruki završetak izduvnih cevi.

BMW M3 E36 Compact

BMW je naredio inženjerima da se dodatno smanji masa vozila, pa je ovaj konceptualni model imao čak 150 kg manje od sedana. Ipak, snaga motora je ostala ista, pa je M3 E36 Compact imao čitavih 321 ks, što mu je omogućavalo munjevito ubrzanje za to doba – do 100 km/h stizao je za samo 5,5 sekundi.

Kako bi privukao pažnju javnosti, proizvođač iz Bavarske ustupio je prototip na testiranje nekolicina automobilskih magazina, a najviše pohvala tada je stiglo iz nemačkog Auto Motor und Sport.

BMW M3 E36 Compact

Na kraju, BMW je odlučio da M3 E36 Compact ostane samo koncept. No, to ne znači da je ovaj automobil zaboravljen – potpuno suprotno. Na osnovu lekcija koje su naučili sa navedenim vozilom, M odeljenje je u budućnosti sazdalo dva popularna modela – 1M i M2.

Na taj način, duh zaboravljenog kompaktnog M3 živi i danas.

Đorđe Platiša

(2037)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments