1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Honda restaurirala klasični Chevroletov pikap
Zanimljivost dana: Honda restaurirala klasični Chevroletov pikap

Zanimljivost dana: Honda restaurirala klasični Chevroletov pikap

454
2
Podelite sa prijateljima:

Honda je ušla na mala vrata na američko tržište krajem šezdesetih godina prošlog veka i to prodajući jeftine, lagane i pouzdane motocikle u južnom delu savezne države Kalifornije. Mnogi će se složiti da je japanski proizvođač vozila u potpunosti promenio tržište motocikala pošto su kupci bili „svih godina, religija i nacionalnosti“. U prevodu, Amerikanci su shvatili da su proizvodi iz države sa kojom su ratovali samo 15 godina ranije više nego odlična kupovina.


Međutim, japanski gigant je imao jedan veliki problem, a to je kako prevesti toliki broj motocikala iz fabrika, odnosno brodova do salona i kupaca. Iz tog razloga, kompanija je kupila zalihu Chevrolet Apache pikap kamioneta iz 1961. godine i na njima nacrtala reklame za svoj biznis, a jedan od njih je nedavno restauriran.


Ove godine Honda slavi 60 godina postojanja, to jest poslovanja na američkom tržištu, a Apache je vraćen u isto stanje u kom je bio kada je obavljao poslove za kompaniju. To se odnosi na belu boju karoserije i crvene linije, sa standardnom kabinom sa dvoje vrata, kao i prikolicom dužine 244 centimetara.

Chevrolet Apache pokreće V8 motor zapremine 283 kubna inča (4,6 litara) sa 185 „američkih konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog menjača.

Naravno, restauracija ne bi bila kompletna bez dve Honde, a one su smeštene u prikolicu kamioneta.

Reč je o modelima 50 i CB160 koji su igrali veliku ulogu u Hondinom probijanju na američko tržište. Model 50 se posebno pokazao popularnim zahvaljujući niskoj ceni, a sa njim je nastao čuveni slogan „Upoznaćete najfinije ljude na Hondi“.

Sva tri modela će provesti narednih nekoliko meseci na raznim skupovima za klasike koji će biti organizovani širom Amerike.

Zoran Tomasović

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Odlična ideja. Siguran sam da Honda u to vreme u svom portfoliju nije imala ništa ni slično ovome, a da li se danas na američkom tržištu može naći neki Hondin pikap?

Yankee

Prvi Hondin pikap je bio T360. Debitovao je 1963. Imao sam prilike da ga vidim uzivo (1 od 3 u Americi). Mikro pikap, duzina samo 3 metra (kraci nego nas Fico).
Danas imaju Ridgeline. Jedini pikap u Americi sa samonosecom karoserijom. Vise je minivan sa prikolicom nego pravi pikap.