1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kia xCeed: Zamena motornog ulja na svakih 7,5 hiljada kilometara
Kia xCeed: Zamena motornog ulja na svakih 7,5 hiljada kilometara

Kia xCeed: Zamena motornog ulja na svakih 7,5 hiljada kilometara

5.81K
20
Podelite sa prijateljima:

Juče smo saznali neke interesantne detalje iz života atraktivno dizajniranog kros hečbeka. Naime, korejski brend je prilikom premijere Kije xCeed namenjene ruskom tržištu, onako tiho, da ne kažemo tajno, plasirao i tehničke podatke o vozilu. Naravno, ovo se ne odnosi na one osnovne specifikacije, već samo na deo zahteva istaknutih u planu održavanja hečbeka s povišenom pozicijom sedenja.

Za razliku od varijante kros heča, namenjenog kupcima u državama koje su svojom kompletnom površinom smeštene na Starom kontinentu, ruski model će posedovati klirens od 172 do 184 milimetara, zavisno od toga da li leži na naplacima od 16 ili 18 cola, što je za 22 do 34 milimetra veća distanca od tla od „evropskog klona“.

Dalje, plejada dostupnih pogonskih sklopova je značajno šira za evropskog kupca, pa tako uključuje i lake hibride sa sistemom 48V, to jest turbobenzinsku, trocilindarsku i jednolitarsku verziju sa 120 konjskih snaga, kao i turbodizel četvorocilindraša koji može da odbacuje snagu od 115 ili 136 „konja“.

Međutim, stanovnici Ruske Federacije imaju sužen izbor. Ukoliko im je baš xCeed zapao za oko, biće u prilici da pazare lepotana s oznakama 1.4 T-GDI (140 ks) ili pak s nalepnicom 1.6 T-GDI (200 ks). Za koju god varijantu da se opredele, xCeed će koristiti idetinčan sedmostepeni automatski menjač s dvostrukom spojnicom. Tako koncipirani pogonski sklopovi isključuju mogućnost instalacije sistema pogona na sve točkove, a vozilo ubrzavaju iz mirovanja do „stotke“ za 9,5 i 7,5 sekundi.

Kia xCeed – enterijer

Kako prenosi ruski sajt Točkovi iskustva kupaca s menjačkom kutijom nisu dovoljno bogata kako bi se formirao neki relevantan stav o pouzdanosti istog. Međutim, savetuju opreznost jer je zabeležen, ne mali broj slučajeva problema s tom automatskom transmisijom, a koji se ne mogu rešiti jednostavnim reprogramiranjem kontrolne jedinice iste.

Kao primer navode nemogućnost ubacivanja u prenos namenjen hodu unazad, neprijatno trzanje prilikom izmene stepena prenosa, ukoliko uopšte i bude moguće aktivirati neparne „brzine“. Zato se vozačima savetuje oprez u eksploataciji i izbegavanje preopterećenja menjača. Kia nije sama s ovakvim problemom, s obzirom na činjenicu da smo tokom testa limuzine (zapravo dvogodišnjeg vlasničkog iskustva) Mercedesove C klase 200 CDI, zabeležili skoro pa identično ponašanje sedmostepene automatske transmisije ugrađene u taj model koji koristi Renaultov 1,6 dCi motor.

Redakcija pomenutog onlajn magazina Kolesa se do ovog trenutka uvek isticala ozbiljnošću objava, pa ne treba sumnjati ni u ove njihove navode, posebno znajući da je i sam proizvođač preporučio obaveznu zamenu ulja u automatskom menjaču, i to na svakih 90 hiljada kilometara, iako je plan održavanja na evropskim verzijama predvideo da se ulje u tom sklopu ne menja tokom životnog veka vozila.

Pride, interesantna je i preporuka korejskog konstruktora da se motorno ulje zamenjuje na svakih šest meseci ili pak prevaljenih 7,5 hiljada kilometara, što u današnje doba, zvuči potpuno tragikomično. Na ovo verovatno ne bismo ni obratili pažnju, da već nismo upoznati sa neophodnošću kupovine, čini nam se, neprimereno obimne količine motornog ulja, koje je nužno prilikom zamene u dvolitarskim dizel verzijama korejskih motora.

Proizvodnja heča s povišenom pozicijom sedenja, namenjenog ovom tržištu, je organizovana u pogonima Avtovora u Kaliningradu. Međutim, nalik „našem Kragujevcu“, i taj proces proizvodnje se pre može nazvati „šrafciger industijom“, s obzirom na činjenicu da sve vitalne komponente i sklopovi (uglavnom) dolaze iz slovačke Žiline, gde se nalazi „prava“ Kijina fabrika.

Za kraj da dodamo da se najpristupačnija verzija xCeeda u Rusiji nudi za nešto više od 19.500 evra, dok se za najbolje opremljenu traži više od 26.500 evra. Pritom, to „više“ ne uključuje samo par desetina evra višu cenu, već i doplate za metalik boju, a možda i troškove manipulacije vozilom, koje su u Srbiji fakturišu klijentima od strane ovlašćenog trgovačkog zastupnika.

AutoRepublika

 

(5811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, za otežane uslove eksploatacije tih 7.500 km i/ili 6 meseci je skroz ok.

A što se tiče pomena količine motoronog ulja za 2,0 CRDI, ako se ne varam, u pitanju je 8 litara, ali, to je kod njih više bio izuzetak (oko količine), nego li pravilo.

s mile

Svakako treba prilagoditi zamenu ulja, uslovima, gradska vožnja, autoput, magistralna, ili zemljani putevi ( da ne pišem OFFROAD ). Ali i kod nas je bila zamena ulja prepolovljena, tj ako je propisana na 20K km, kod nas je bila na 10K km…

btw, da li se to promenilo… cenim da nam je kvalitet goriva bolji…. šta kažu servisi….

moron

Ja bih u automobile stavio i onaj brojač „moto časova“, i to dvostruki, „životni“, kao jedan koji se resetuje pri svakoj zameni ulja.

xtrimi

E sada imalo bi dosta da se kaže mza te „otežane uslove“. Mi u firmi imamo francusko vozilo kupljeno 2018 god. i Servisni interval nam je dat na 30.000km. Tražili smo plan održavanja pošto su isti istakli da su prva dva redovna servisa gratis ( ovo gratis se kasnije prebacilo na to da ne naplaćuju ruke ali da za delove) Prvi servisni interval je vozilo preguralo 30.000km i otišlo na servis regularno. Bez problema sve regularno- nismo imali primedbe. E sada posle 6 meseci se pali lampica za servis a ubrzo i za ulje i za motor ( naravno gledamo… Pročitaj više »

moron

Kako se „zove motor“ u tom „francuskom djubru“ ?
🙂
p.s. potpuno se slažem sa tim što je taj majstor rekao.

xtrimi

Pazi vozilo nije djubre mi kao firma smo vrlo zadovoljni ukupnim troškovima i vozilom, samo mi smetaju to prodavanje pameti, jer firma kaže da to ne smeju da prezentuju kao stav zvanični.

Mislim al ajd 2.3 dci je u pitanju.

Balkanboj

Vidi, i meni za Opel 1.6cdti stoji 30k servisni interval, ja radio na 12-15 kako-kad. Svaki put uredno u servisnu upišu sledeći servis za 30k. Dok je recimo ženi za službeni Focus servis bio na 20k i firma je tako planirala i plaćala. BMW isto tako kaže 30k i to je ono što sjebe motor. Do 100k će motor i da preživi nekako ali sve posle toga ne valja.

xtrimi

Pazi to je i meni na umu do 100kkm će da dogura tj tri zamene ulja a posle ajd u reciklažu i uzmi novi. A nekamo u siromašnoj Srbiji to nije opcija.

nemanja

tako vam pisu da bi kljucni delovi motora crkli posle 150-200.000km i vi kupili nove ili zamenili vozilo. proizvodjaci de utrkuju cije vozilo je jeftinije za odrzavanje zato su „razvukli“ servisne termine da ispadne da manje kosta odrzavanje,i stvarno ako ces ga prodati nekome posle 100.000km tebi je bilo jeftino ali taj motor je sjeban i lose Odrzavan. zato se za zamenu ulja ne gleda fabricka „preporuka“ vec preporuka proizvodjaca ulja! gde nijedan nece napisati da njehovo ulje moze da adekvatno podmazuje na 20-30.000km predjenih.. menjas na 10-15000km kvalitetno ulje, a one krseve sa pumpe od 2.000din za 5L menjas… Pročitaj više »

Lola

Bravo Moron, kladim se da autor teksta nikad nije ni pročitao uputstvo o korišćenju vozila.
Mislim da svi savremeni automobili imaju različite servisne intervale zavisno o uslovima eksploatacije.
Čak su negde i geografski definisani.

A to da KIA pokušava da ućari koji dinar pride… to je poznato.

Don

Vozio sam kiju benzinac i dizel, dizel čak dogurao do 200k km i nije trošio ulje niti je motor pokazivao ikakve slabosti , osim filtera goriva kojeg sam sam zamijenio ne znajući da motor ima problema sa takvim filterom. Općenito je važilo toči i vozi. Motor izuzetno bucan ,ali trajan i pouzdan. Egr je zamijenjen od strane prijašnjeg vlasnika, ja sam ga sa 110k km kupio i nisam čak ni kočnice mijenjao. Ima auto drugih ma a i prednosti ali nećemo o tome. Poanta priče je bila da nije trošio ulje i da je pouzdan. Čak je i lampa za… Pročitaj više »

kola

kad se superponiraju dva negativne cinjenice a to su lose rusko maslo i losa korejska kola nije cudo da bi se ulje trebalo menjati jednom mesecno ili na hiljadu kilometara

Don

Nije mi sloba dao mira, pa sam išao na stranicu, jer znam da kija u evropi nudi 15000km ili 1 godinu kao interval zamjene, al gle čuda, piše u tablici isto, doduše za Ceed, https://www.kia.ru/service/download/ T-GDI 1,4 л Замену производить через каждые 15 000 км пробега или 12 месяцев Na 628 strani, ali na 634 strani brošure stoji Каждые 7 500 км или 6 месяцев a naslov rubrike kaže ПЕРИОДИЧНОСТЬ ТЕХОБСЛУЖИВАНИЯ, i to za sve motore osim dizela kod kojeg je 15k km i 12 mjeseci. No to vrijedi i za druge zemlje, divlje tipa Sudan, egipat …otežani uslovi, kultura… Pročitaj više »

Lala

To se zove istraživačko novinarstvo G.Don, bravo .
Kao što već napisah od uslova eksploatacije zavise intervali.
A novin. naslove a la Boško Buha bi trebalo zadržati za one …

Don

Hvala druže lala.

Lola

Kaže se: Sloboda narodu 🙂

Don

I k tome još kod xceed recimo dizel ispušta nekih 115 grama a benzinac 130 co2, ako sam dobro upratio…toliko o opravdanosti hajke na dizelaša. Vidi se iz vasione da je sve rezirano, a s kojim ciljem možemo samo da nagadjamo.

djole

Pre par meseci sam negde pročitao da je sa elektičnim vozilima takođe sve režirano, pošto su gume najveći zagađivači. One oslobadjaju ubedljivo najveću količinu ugljenika, a ne motori.

Don

Eno onom feferonu što testira auta, Ivanu, Honda civic iz 2017 javila da na 7000 i kusur km, nakon 9 mjeseci ili tako nešto,ide na servis izmjene ulja. Komedija , nema šta.