1. Home
  2. Vesti
  3. Nizozemska uvela ograničenje od 100 km/h na auto-putevima
Nizozemska uvela ograničenje od 100 km/h na auto-putevima
8

Nizozemska uvela ograničenje od 100 km/h na auto-putevima

533
8
Podelite sa prijateljima:

U nizozemskoj stupila je na snagu mera ograničenja maksimalne brzine na auto-putevima na svega 100 km/h. 

Kada je ovo ograničenje najavljeno cilj je bio jednostavan – smanjiti emisiju štetnih gasova. Naravno, pri većoj brzini automobili troše više goriva, a samim tim i emituju daleko više izduvnih gasova. Veliki problem za ovu zemlju je što brojni auto-putevi prolaze direktno kroz naselja, te je efekat izduvnih gasova još gori za ljudsku populaciju.

Ipak, neće sve deonice auto-puta imati trajno ograničenje maksimalne brzine od 100 km/h. Tako će na određenim delovima puta moći da se krstari brzinom od 130 km/h, ali samo od 19h do 6h izjutra.

Vlasti u ovoj zemlji očekuju da će regulisanje brzine kretanja i smanjivanje praga pomoći da se u značajnoj meri umanji emisija štetnih gasova. Nizozemska inače beleži veliki rast prodaje električnih i hibridnih vozila, a tamošnja vlada planira niz mera za podsticanje stanovništva na kupovinu modela sa malom ili nulta emisijom ugljen-dioksida.

Sličan sistem ograničenja maksimalne brzine na auto-putu uveo je i okrug Bolzano na severu Italije.

AutoRepublika 

(533)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, mnogo je na auto putu i tih 100 km/h … Ne treba baš tako „nisko leteti“ …

igi

holandija?

Renault Terminator

Nekad bila….sad je Nizozemska.

u prolazu

Greška. Bila je Holandija i ostala je Holandija. Barem na srpskom jeziku. Takođe, na njihovom jeziku je bila i ostala Nederland. Ništa se zvanično nije promenilo stoga mi i nije jasno ovo forsiranje hrvatskog naziva.

BojanNeki

Holandija sama odbacuje taj naziv da bi popravila imidž države a mi možemo i dalje da je zovemo kako hoćemo ali Šiptare ne smemo da zovemo kako ih zovemo.
Srbi pak nisu Srbi nego Srbijanci a Hrvati (još uvek) nisu Hrvatijanci.
Fudbal nije nogomet ali rukomet je rukomet, a Ivan Klajn nije Ivan Mali.

D_C

Zemlja je na njihovom jeziku Nederland a jedina promena je da su u zvanicnoj komunikaciji u potpunosti prestali da koriste naziv ‘Holland’. Mi na Srpskom jeziku mozemo tu zemlju da zovemo kako hocemo, pa i Miki-Maus ako tako zelimo, kao sto Deutschland zovemo Nemacka. Znaci, nije pitanje da li mozemo ili trebamo vec da li i sta hocemo. E sada, da li je logicno da zemlju koja je iz svoje upotrebe izbacila naziv Holland, gde Holland ima specificno znacenje, gde veliki deo stanovnika zemlje ne voli i ne koristi taj naziv, mi i dalje forsiramo Holandija. Ako je to logicno,… Pročitaj više »

BojanNeki

Zašto neke reči ovde nazivaju hrvatskim a neke ne? Prevod reči Netherlands bi bio „niske zemlje“pa otuda i logično Nizozemska. Što je nama ispod časti da usvojimo ili izmislimo neku logičnu reč? Lakše nam je da transkribujemo bez razmišljanja odnosno prilagodimo srpskom. Fudbal kao primer. Šta fali nogometu? Mogu da garantujem da 95% fudbalskih navijača nema pojma da je fudbal nastala od reči foot i ball. Većina ne bi opet ni prevod znala. Čija je reč rukomet? Zašto nije volejbal? Ne razumem se u srpski jezik toliko ali vidljivo je golim okom da kako ni za šta nismo imali politiku… Pročitaj više »

don

Puno je i tih 100, što reče moron, taman da štakori mogu da se voze …
Beč je naš naziv za Wien , pa ga zovemo Beč bez obzira na svabe, i gomila je drugih primjera tako da će za mene Holandija ostat Holandija, i živo me se j..e da li se to njime ili bilo kome drugo sviđa ili ne.
Samo će daleko stići sa tih 100….koliko je kašnjenje, ako bi neko vozio sa jednog kraja holandije na drugi kraj sa 100 u odnosu na 130?