1. Home
  2. Vesti
  3. Kia Soul EV poseduje autonomiju od 389 kilometara
Kia Soul EV poseduje autonomiju od 389 kilometara
4

Kia Soul EV poseduje autonomiju od 389 kilometara

338
4
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili postaju deo svakodnevice i realnosti koja nas okružuje. Jedna od glavnih kritika javnosti i stručnih medija uglavnom ide na račun limitiranog dometa i nedostatka mreže brzih punjača, što bi narod rekao „na svakom ćošku“.

Kia je debitovala s novom generacijom modela Soul prošle godine, a u ponudi se našla i čisto električna verzija. Korejski proizvođač vozila tada nije objavio zvanične podatke, ali sada jeste, tako da je Soul EV je postao Kijin model s najdužim dometom uz jedno punjenje baterijske jedinice. On iznosi 389 kilometara što je za sedam kilometara duže u poređenju s dosadašnjim liderom, modelom Niro EV.

Ako pogledamo celu Hyundai-Kia grupaciju, definitivni lider je Hyundai Kona, koju odlikuje autonomija od 413 kilometara, a Soulov odnosni kapacitet predstavlja veliki napredak u poređenju s prethodnikom koji se mogao „pohvaliti“ dometom od samo 178 kilometara. Elektromotor koji koristi Soul razvija 201 konjsku snagu uz 395 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok su baterijske jedinice kapaciteta 64 kWh.

Na taj način Soul EV ulazi u konkurenciju trenutno dostupnih električnih vozila s najvećim dometom podrazumevajući jedno punjenje baterija. On nadmašuje Chevrolet Bolt EV (381 kilometar) i Nissan Leaf (362 kilometra). Kada se zna u kojoj popularnosti uživa standardna verzija Soula uživa, doduše među američkim kupcima, onda je uspeh električne verzije na tom tržištu zagarantovan.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

*U realnim uslovima eksploatacije, to verovatno znači da distancu Beograd – Kopaonik možete da prevalite bezbrižno, ukoliko ne vozite brže od 110 km/h“

Realno, retki su momenti gde se prema Kopaoniku može voziti preko 110km/h uzbrdo. Evo, mogao bih dokazati da realni range nije viši od 200km puta sa 4 putnika i opremom za skijanje.

Ercegovac

Да али за двије, три највише пет година домет ће бити до Херцег Новог .

Ercegovac

Значи мртва трка ?

Хајде де, видићемо за двије,три највише пет година .