1. Home
  2. Vesti
  3. Baterijski sedan Hyundai Lafesta ulazi u serijsku proizvodnju
Baterijski sedan Hyundai Lafesta ulazi u serijsku proizvodnju
1

Baterijski sedan Hyundai Lafesta ulazi u serijsku proizvodnju

175
1
Podelite sa prijateljima:

Paralelno sa privremenim odumiranjem evropske automobilske industrije, kineska postepeno počinje da se nanovo rađa. Stoga nam sve više lepih vesti počinju da stižu odande. Jedna od osvežavajućih priča za ovo jutro, tiče se lansiranja novog modela od strane zajedničkog poduhvata, kompanije Beijing Hyundai. Dakle, počela je proizvodnja i prodaja limuzine Hyundai Lafesta, koju smo premijerno, u električnom izvođenju mogli da vidimo krajem prošle godine.

Električni motor koji pogoni Lafestu razvija 184 konjskih snaga i instaliran je na prednjoj osovini. Odatle „ispucava“ 310 njutn metara (uvek) dostpunog maksimalnog obrtnog momenta. Energiju za pogon agregat dobija iz litijum-jonskog baterijskog pakovanja koje je locirano ispod poda putničke kabine. Zbog toga, multilink oslanjanje na zadnjoj osovini je moralo da bude zamenjeno jednostavnijom i kompaktnom polukrutom osovinom, na koji načni je po ovom pitanju sada Lafesta srodna s bratskim modelima i30 i Elantra.

Ukupan kapacitet baterije je relativno skroman za današnje standarde – 56,5 kWh. I kao takve, baterije su “performantnije” od onih u modelu koji smo testirali, kako u hibridnoj, tako i u čisto električnoj postavci – Hyundai Ioniq Electric (38,3 kWh).

Da bi se baterije u kućnim uslovima dopunile “iz mirovanja do stotke” potrebno je oko 9,5 časova. Deklarisana autonomija po NEDC ciklusu iznosi 490 kilometara, što oito baš i nema nekih dodirnih tačaka sa realnošću.

U poređenju s top verzijom koju pogoni benzinski motor, električna Lafesta meri 218 kilograma više. Na taj način, ispostavlja se da je baterijski sedan težak tačno 1.603 kilograma, i da se našalimo malo, nema razlike u težini spram količine pogonskog goriva u “rezervoaru”. Maksimalna brzina iznosi 165 km/h.

Hyundai Lafesta u električnom izdanju je za trunku duža od benzinske varijante zbog različitog dizajna maske hladnjaka: 4.705 umesto 4.660 milimetara. Naime, utičnica je montirana u tom delu i ona pravi razliku.

Pored toga, u kabini baterijske verzije je instaliran novi virtualni instrumentacioni klaster uz taster za promenu stepena prenosa koji menja tradicionalu ručicu menjača instaliranu na termalnom modelu.

Cena Hyundai Lafeste u električnoj formi u Kini se kreće u rasponu od 25 do 28 hiljada američkih dolara. Jasno je da varira u odnosu na obim ugrađene dodatne opreme. Nažalost, kupci u ostatku sveta neće imati priliku da ga provozaju. Izvoz nije u planu.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako je kapacitet baterije od 56,5 kWh „skroman“, šta onda tek reći za pomenuti Hyundai Ioniq Electric (sa 38,3 kWh), koji je kod nas 37-42k evra?