1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai predstavio novu generaciju Elantre (GALERIJA)
Hyundai predstavio novu generaciju Elantre (GALERIJA)
9

Hyundai predstavio novu generaciju Elantre (GALERIJA)

2.01K
9
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski proizvođač prikazao je novu, sedmu iteraciju modela Elantra. 

Ovaj automobil veoma je bitan za Hyundai jer ima dobru prodaju na nekoliko velikih tržišta, pa je tako od 1990. godine, kada je plasirana prva Elantra, prodato više od 13,8 miliona primeraka, od čega 3,4 miliona jedinica samo u SAD.

Moglo bi se reći da je nova Elantra ujedno i najatraktivnija do sada. Poprimila je novu siluetu sa nešto blažom linijom padajućeg krova, što daje značajno drugačiji utisak o ovom modelu. Ipak, sa boka vidimo i neke veoma oštre linije u dizajnerskom smislu, te je nova generacija napravila iskorak u odnosu na aktuelni model.

U poređenju sa prethodnim modelom, nova iteracija je nešto većih gabarita. Dugačka je 4.650 mm (+30 mm), široka je 1.825 mm (+25), a visoka 1.420 mm (-20). Prednji prepust je sada kraći, ali je zadnji zato duži. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.720 mm, pa je tako nova Elantra i ovde porasla za 20 mm. Hyundai je rešio da ponudi točkove u tri dimenzije – od 15, 16 i 17 cola.

Uvećane dimenzije trebalo bi da daju efekta u kabini, pa se tako očekuje više prostora za putnike unutar vozila. U standardnom izdanju, Elantra će dolaziti sa tradicionalnim analognim instrumentalnim panelom i jednim ekranom osetljivim na dodir postavljenim povrh centralne konzole. Ukoliko se kupac odluči za neki skuplji paket opreme, onda će se ispred vozača nalaziti dva displeja, jedan od njih igra ulogu instrumentalne table, dok drugi služi za komandovanje informativno-zabavnim sistemom.

Apple CarPlay i Android Auto dolaziće kao standardna oprema, a u ovaj paket u SAD ulaziće i AEB. Među opcionalima je glasovna kontrola audio sistema, zvučnici kompanije Bose, adaptivni tempomat, potom funkcija Digital Key koja omogućava otključavanje i startovanje automobila uz pomoć smart telefona…

U Južnoj Koreji, gde ovaj automobil nosi naziv Avante, za početak su najavljena dva agregata. Benzinski 1,6-litarski motor sa 123 ks, i njegova verzija za korišćenje gasa kao goriva koja isporučuje 120 ks. U SAD će osnovna pogonska jedinica biti 2,0-litarski atmosferski benzinac sa 149 ks.

Najveći novitet je ponuda hibridne Elantre. Ovaj model koristi hibridni pogonski sklop koji čine jedan elektromotor i 1,6-litarski benzinski agregat. Sistem vozaču isporučuje na raspolaganje 139 ks i 264 Nm. I kod hibridne varijante snaga se prenosi samo na prednje točkove i to putem šestostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Hibridna Elantra

Baterija kod hibridne Elantre ima kapacitet od 1,32 kWh, a Hyundai navodi da je prosečna potrošnja ovog modela manja od 4,7 litara benzina na 100 km u kombinovanom ciklusu vožnje.

Nova generacija Elantre pojaviće se na jesen, i to isprva u Južnoj Koreji i SAD, dok će isporuka u druge zemlje početi kasnije. Hyundai je već najavio da će Elantra imati u ponudi i N-line model, no ne treba isključiti ni mogućnost da se na tržištu nađe i performantna varijanta sa N značkom.

AutoRepublika 

(2010)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Lcd ekran ispred volana, zakonom zabraniti!

moron

Sa smanjenjem visine vozila, bojim se da će komfor u kolima biti manji, a ne veći kako se to najavljuje.
Ako dobro razumem, ostaje u ponudi i 1,6 MPI ?
Ne mogu reći da mi se dopada dizajn enksterijera, ali, ko zna, možda mi vremenom i „legne“. Trenutno, sadašnja mi je lepša. Možda čak i najlepša u tom segmentu, mada su spolja lepi i aktuelni sedani civic i corolla.

Zvezdan Božinović

Skroz simpa, njuška posebno. Daće Bog neku normalnu cenu, tipa 16 – 18 hiljada osnovna verzija…

J4ZZ3R

Meni zguza odlicna. Odlicna i spreda, samo ne razumem ove izlomljene bocne plohe, kao da je zadnji prozdrljivi kraj progutao tanani prednji.

Enterijer mi se dopada, bice skoro propast sveta 🙂 Hyundai sa elegantnim enterijer om, ali sigurno to UZIVO smrdi i od jeftine je plastike

moron

„samo ne razumem ove izlomljene bocne plohe“

Ima neka lada sedan sa sličnim dizajnerskim rešenjem. To mi je baš ružno. I na ladi, ali i na Elantri.

Bungi

A ja mislio da govoriš o onoj između Reno-a Zoe i električnog Pežo-a 208 😀

Mm Mm

Šta je levo od brzinomera. Izgleda kao još jedan ekran…

Lala

Što se mene smatra, jedan ovakav na struju uz realan domet 700 km slobodno mogu da parkiraju u moju garažu.

dezon

U Jagodini ima hyundai salon,800€ traze naknadno za ugradnju gasa. A nece reci koja verzija motora jel ona za gas ili ne. Automatski menjac je + 1.200€