1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Koncept Cadillac Sixteen
Zanimljivost dana: Koncept Cadillac Sixteen

Zanimljivost dana: Koncept Cadillac Sixteen

549
2
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Detroitu iz 2003. godine je, po mnogim karakteristikama bio jedan od najboljih u istoriji. Na njemu su debitovali mnogi proizvodi koji će kasnije igrati veliku ulogu u prodajnim rezultatima svojih proizvođača. Kao što je to učinio, recimo konceptni model serijskog Forda Mustanga iz 2005. godine sa kojim je američki gigant najavio povratak retro stila. Ili pak Audi Pikes Peak koji je nemačkom proizvođaču vozila služio kao baza za svoj prvi terenac Q7. Ali, na momenat je sva pažnja publike bila usmerena na Cadillac.

Tada je premijum divizija General Motorsa izložila koncept Sixteen i u tako u trenutku podsetila zašta se dugo vremena smatrala “svetskim standardom“.

U periodu tridesetih godina prošlog veka, ukoliko ste živeli u Americi i želeli da pokažete koliko dubok novčanik imate, nije postojao bolji način za tako nešto od izbora Cadillaca V16. Iako je Duesenberg I8 možda bio prestižniji, Lincoln V12 pristupačniji, a Marmon V16 brži, Cadillac je zapravo bio prvi koji je uspeo da spoji sve poželjne karakteristike u jedno remek delo i da s pravom sebe nazove “svetskim standardnom“.

Agregat sa 16 cilindara će se proizvoditi od 1930. pa sve do 1940. godine i u tom periodu će privući 4.076 kupaca. Dugo vremena će služiti kompaniji radi marketinga.

U narednih šezdeset godina, Cadillac je imao uspone i padove, ali je potpuno nespremno dočekivao evoluciju luksuznih automobila. Dok su takvi proizvodi u prošlosti uglavnom bili teški i udobni za duža i sporija krstarenja, nova generacija mlađih kupaca je želela i sportski stil i performanse. BMW i Porsche su bili prvi koji su uvideli takav trend, ali je trebalo proći mnogo vremena pre nego što ga je i Cadillac propratio.

Krajem 2001. godine je odobren rad na novom prototip modelu koji bi služio kao osnova za buduće modele kompanije. Cadillac je istovremeno razvijao novi sportski model koji će biti poznat pod oznakom CTS.

U razvoju ovog prototipa proizvođač je odlučio da se vrati svojim korenima pa je pozvao kompletnu dizajnersku ekipu. Tim je predvodio potpresednik General Motorsa Bob Luc, a njegova ideja je bila oživeti legendarni V16 model iz tridesetih godina.

To se posebno odnosi na mehaniku gde je Cadillac spremao novu generaciju takozvanog “LS“ motora, dok je stil inspirisan modelom Eldorado oz 1967. godine. Prototip je dobio ime Sixteen (16), a pored stilske sličnosti sa Eldoradom je morao da donese mnoge moderne detalje kojima bi se svetu pokazalo da Cadillac ipak ima blistavu budućnost oko sebe.

Sixteen je bio limuzina s četvoro vrata, dugačkom haubom i kratkim prtljažnikom, dok je hauba bila podeljena na dva dela i otvarala se sa strane. Upravo je ono šta bi se videlo podizanjem haube privlačilo najveću pažnju na Salonu Automobila u Detroitu. Naime, tu je krio atmosferski 13,6-litarski benzinac s 16 cilindara koji je razvijao čak 1.000 konjskih snaga i 1.356 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Težina vozila je iznosila oko 2,3 tone, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog automatskog menjača. Sixteen je doneo i debi sistema nazvanog “Displacement on Demand“, koji je bio u stanju da deaktivira od četiri pa sve do dvanaest cilindara kada za njima ne postoji potreba. Na taj način je omogućeno da u normalnim voznim uslovima, ovaj glomazni koncept troši “samo“ 13,8 litara na 100 kilometara, što je bila neverovatna brojka za automobil takvih dimenzija.

Mnogi stilski detalji su kasnije debitovali i na serijskim modelima. To se pre svega odnosi na masku druge generacije modela CTS iz 2008. godine, kao i kasniji električni dvosed ELR.

Od 2005. godine su postojale razne priče da bi Sixteen mogao da uđe i u serijsku proizvodnju, s izborom motora od osam i 12 cilindara, ali je sve nade ugasila recesija iz 2008. godine.

Ovaj fantastični koncept se još uvek nalazi u rukama General Motorsa i čest je gost na skupovima klasičnih primeraka.

Zoran Tomasović

(549)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Razlog zašto ovaj kralj Kadilaka nikad nije ušao u proizvodnju je cijena koštanja.Računovođe su došle do saznanja da bi ovaj model u serijskoj proizvodnji bio preskup tako da bi se godišnje prodao jako mali broj primjeraka. A to znači da bi svaki proizvedeni primjerak bio čist gubitak.

Yankee

Koliko ga se secam kada je debitovao, nikada nije ni planiran za serijsku proizvodnju. Predstavljen je da pokaze novi dizajnerski pravac Cadillaca i ovu tehnologiju sa gasenjem cilindara.