1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Afrička kraljica
Zanimljivost dana: Afrička kraljica

Zanimljivost dana: Afrička kraljica

7.10K
47
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona priča na račun pouzdanosti Toyote koja zvuči nešto kao, „znate da je pouzdana zato što je u Africi i na Bliskom istoku svako vozi „. Nikada nismo ni sumnjali u kvalitet japanskih automobila, i to ponajmanje u vezi Toyote, ali afrički kontinent zapravo ima dve druge legende koje stanovnici obožavaju.

Jedan je čuveni Mercedes W123, a drugi Peugeot 504. Za našu priču je bitan ovaj francuski model i na kratko ćemo sagledati njegovu istoriju. Afrika ga je toliko volela da se u pojedinim državama proizvodio sve do 2006. godine i to čak 23 godine duže nego što mu je bila evropska karijera.

Model 504 je nastao baš u vreme kada je Francuska prolazila kroz veoma težak period svoje istorije. Pričamo o kasnim šezdesetim godinama prošlog veka, onima koje su protekle u jeku protesta i štrajkova, i malo ko je primetio da je Peugeot debitovao s novim modelom na Salonu automobila u Parizu.

Sedan 504 je razvijen da bude naslednik čuvenog modela 404, ali sa više „francuskog ukusa“. Iako je berlina po imenu 404 bila jako hvaljena i ostvarila je komercijalni uspeh (2,9 miliona prodatih jedinica tokom petnaestogodišnje karijere), mnogi su smatrali da Pininfarin stil previše liči na američku dizajnersku školu.

To se posebno odnosilo na zadnji deo vozila i dva poveća hromirana „repa“. Posao je opet dopao ruku slavne italijanske kuće, ali je stilisti Aldu Brovaronu rečeno da novitet nikako ne sme da izgleda kao umanjeni američki model, već kao čistokrivni Francuz.

S dužinom od 4,5 metara, sedan 504 je bio nešto duži od prethodnika, a u početku je bila dostupna samo limuzina. U ponudi je bio samo 1,8-litarski benzinac sa 81 konjskih snaga uparen sa karburatorom, odnosno petnaest „grla“ više u opciji sa direktnim ubrizgavanjem goriva.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko izbora četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog menjača. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što je 504 dobio dosta pohvala na račun stila, kvaliteta, udobnosti, završne izrade i moćnih i štedljivih motora. Proglašen je za evropski automobil godine 1969. godine sa velikom prednošću u poređenju sa drugoplasiranim BMW-om 2500/2800.

Peugeot proširuje ponudu godinu dana kasnije, i to novim 2,0-litarskim benzincem sa 92 konjske snage sa karburatorom, odnosno 103 „grla“ sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Nešto kasnije 1970. godine je stigao i prvi dizel sa 64 „konja“ iz radne zapremine 2,1 litre.

Iste godine je stigao i par karavana, od čega je takozvani „Familiale“ imao tri reda sedišta. Takođe je krenula i serijska proizvodnja kupea i kabrioleta koji su predstavljeni godinu dana ranije. I njih je dizajnirao Pininfarina, ali sa sasvim drugačijim stilom, bez da se primeti neka sličnost sa limuzinom. Mnogi će se složiti da je kupe/kabriolet bio vrhunac ponude francuskog giganta tih godina, i jedan od najlepših automobila marke u istoriji.

Većih promena nije bilo sve do 1974. godine kada su kupe i kabriolet dobili svoj prvi benzinac sa šest cilindara. Razvijen je u zajedničkom trudu s Renaultom i Volvoom i takođe će se ugrađivati u novi Peugeot 604. Razvijao je 134 konjske snage i omogućavao maksimalnu brzinu kretanja od 186 km/h.

Nikada nije bio preterano popularna opcija kod kupaca, posebno zato što je debitovao u vreme naftne krize, ali je podigao imidž Peugeota u velikoj meri. Ovo nije bio jedini put da neki motor iz modela 504 bude ponuđen i u „tuđim“ adutima, pošto smo mogli da vidimo narednu generaciju 2,1-litarskog dizela i u Fordovoj limuzini zvanoj Granada.

Peugeot je vredno radio i na novom 2,2-litarskom turbobenzincu sa 175 konjskih snaga, koji je trebalo da podigne maksimalnu brzinu na 210 km/h, ali on nije bio spreman na vreme. Poslednja nova konfiguracija je stigla 1979. godine kada je publici prikazaln pikap kamionet.

Proizvodnja će trajati u Evropi do 1983. godine, mada je ona bila simbolična poslednje četiri godine da bi se otvorio prostor za novi Peugeot 505. Preko tri miliona jedinica je prodato na Starom kontinentu (uključujući 31.163 kupea/kabrioleta), ali kao što smo spomenuli, 504 će doživeti svoju drugu mladost u Africi.

Peugeot nikada nije ignorisao ovaj kontinent i prethodni model 404 se proizvodio u Keniji dodatnih šesnaest godina nakon što je evropska karijera bila kompletirana. Afrička publika je primila 504 još bolje iz nekoliko razloga. Ne samo što je imao jako čvrstu šasiju i ogibljenje za neasfaltirane puteve, pri čemu je bio izuzetno udoban za vožnju, već je jednostavno imao mehaniku koja je „odbijala da bude sahranjena“ sve dok vlasnik radi preporučeno održavanje.

To se posebno odnosilo na 2,3-litarski dizel sa 71 konjskom snagom. 504 će se između ostalih proizvoditi u Keniji, Južnoj Africi i Nigeriji, a u ovoj poslednjoj državi, zadnji primerak je sišao sa proizvodne trake tek 2006. godine. Ruku na srce, mnogi modeli više nisu bili „autentični“ pošto je Peugeot posle nekog vremena krenuo da sarađuje sa lokalnim dobavljačima.

Afrički modeli se lako prepoznaju po plastičnim branicima umesto originalnih hromiranih i drugačijoj rešetki hladnjaka. Jednako je bio popularan i u Južnoj Americi, pa će proizvodnja trajati u Argentini do 1999. godine.

Spomenućemo da je afrička karijera omogućila petstočetvorki da zabeleži i određene sportske uspehe u reliju. Takmičio se od 1975. do 1978. godine na afričkim relijima i uspeo je da slavi pet puta (po dva puta u Keniji i Maroku i jednom u Obali Slonovače).

Sigurni smo da će neko opet reći kako je Toyota najpouzdanija na svetu jer kamionet Hilux masovno koriste „teroristi“ širom sveta, ili da zalazi u najveće pustinje Afrike gde se niko drugi i ne usuđuje prići, ali čak ni verni Japanac nikada neće biti u rangu Peugeota 504 na ovom kontinentu.

Dovoljno je videti da ih još uvek dosta ima na putevima i da mogu da nadžive vlasnika sve dok su redovno održavani.

Zoran Tomasović

(7104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

47 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovaj Pežo je pravi francuz, malo ružnjikav, orginalan kao i njegovi sunarodnici, Reno i Sitroen.Kad se Pininfarina uhvatio pera i nacrtao kupe, bio je to jedan od najljepših automobila ikad.I dan danas, Pežo eksploatiše njegov dizajn zadnjih lampi sa tri kose crte.Nije mi jasno zašto redizajn nije primijenjen i na limuzinu, nakon kupea.?Za to postoje debeli ekonomski razlozi:ista prednja i zadnja hauba, farovi,blatobrani, branici, prednja maska. A to proizvođaču znači veliku uštedu.

Laki

Dobar je bio,a tek kokpit sa ručicom mjenjača dizajniranom za dva prsta.

Zoca

Sve auto-industrije imaju svoje istaknute modele koji su se istakli u kvalitetu,tako da one floskule sa Balkana Japanci ,Nemci ovi oni itd..zasmejavaju ..Promasaje takodje imaju svi .

MRN

Na nekim fotografijama se vidi dizajn profila pneumatika. Michelin XAS. Ta je tada bila „top“.
„Boranija“ ( skromniji modeli raznih FR brendova ) su tada često imali MIchelinov model X Radial.

Matori

XAS je čak i Ladu pretvarao u upravljiv auto po kiši.

s mile

Kada sam bio klinac redovno sam prolazio kraj jednog lepotana Peugeot 404. Bio je parkiran u centru, ispred jedne zgrade, neka bela ili kremkasta boja, baš me oduševljavao.

s mile

Ako je Prokupčanin, taj je. Retki su bili

Kitittelj

Moj deda imao beli 404 početkom osamdesetih, živeo pored čaira, unutra crven enterijer…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ima li Koreja ovako nešto?Jeli nekada Koreja napravila ovako nešto?
Niti ima i niti će ikada napraviti automobil ovakvog kvaliteta i pouzdanosti.
Renault i Peugeot su najkvalitetniji i najpouzdaniji proizvođači automobila na planeti.
Šta reći za ovaj 504,prosto neuništivo vozilo a opet luksuzno,komforno i bezbjedno.

Yankee

Koreja nije ni imala sopstvenu auto industriju sve do kasnih 1980-ih godina (pri tom mislim na cistokrvne Korejance, ne one prepakovane Fordove ili Hyundaije sa motorima iz Mitsubishija).

Renault Terminator🇷🇺Z

Naravno…

Yankee

Samim tim je nerealno ocekivati da ce Koreja imati neke dugotrajne automobile kada ostatak sveta ima 80-100 godina prednosti u proizvodnji automobila u poredjenju sa njima. Ali zato u ovih ~40 godina su stigli do 3. najveceg automobilskog proizvodjaca na svetu…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja to znam vrlo dobro…ali ne znaju svi😉.Zato je tako i napisano.
Bio je i Renault na prvom mijestu po prodaji…to što je Koreja sada treća po tome na planeti,ništa im ne znači,ali baš ništa.Sledeće godine može biti da ih neće biti ni među prvih 20 proizvođača.

Yankee

Niko jos nije pao sa 3. na 20.+ mesto po prodaji za godinu dana. Posebno ne Hyundai-Kia-Genesis koji danas pravi veoma ozbiljne aute.

BB

Na ruskom tržištu jesu svi popadali da ih nema na tabeli 😜😂

Renault Terminator🇷🇺Z

comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa Koreja do skoro nije pravila automobile…pa sad pravi,isto tako može pasti i prodaja,ili čak i nestati sa tržišta.To su proizvođači koji nemaju tradiciju ni kvalitet.Preduzeća koja funkcionišu po principu „dok ide-ide“.

Yankee

Kao sto ni jedna firma nije pala sa 3. na 20.+ mesto po prodaji za godinu dana, tako ni jedna korporacija nije propala za godinu dana – posebno ne ona koja je 3. najveci proizvodjac na svetu i takodje poseduje jos gomilu drugih biznisa.
Hyundai-Kia grupa je na svakoj listi sirom sveta u vrhu po pouzdanosti, svet ih odavno vidi kao „nove Japance“, Genesis u Americi ima vece zadovoljstvo kupaca nego BMW ili Mercedes… Genesis ce za 10 godina biti u rangu Lexusa.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa Renault ti je bio do skoro prvi…a gdje je sad?Jel ga vidš neđe na mapi po tom pitanju😁.
Liste okači mome mačku o rep…to odavno više nam veze sa realnošću i objektivnošću.

Yankee

Kad je Renault bio 1. u svetu?

Renault Terminator🇷🇺Z

2017.

Yankee

O cemu ti?

comment image

BB

Tad je bio pridodat i Mitsubishi u grupu tako da su bili malo iznad ostalih…

Yankee

U 2022. godini su bili 4. Znaci pali su sa 1. ili 2. na 4. mesto. I nije bas toliko veliki pad kao sto RT kaze, ja pomislio da su ispali iz top 20 po njegovim pricama.

BB

Više su pali u njegovim očima 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa pogledaj prodaju 2017 i 2018 a pogledaj sada..i tonu i dalje i tonuće još jer ne prave normalne automobile.Sve karte su bacili na čardake idioti..i na motore troklipnjače.

Renault Terminator🇷🇺Z

Renault Grupa je bila 2017 najprodavanija na planeti.
Ta tabela ti nije tačna rođeni.
Renault Grupa 10.610.000 prodanih vozila.I to bez teretnog programa.
Drugi je bio VW sa 10.530.000.

Yankee

Izvor?

Renault Terminator🇷🇺Z
Yankee

Dobro, nek su pali sa 1. na 4. mesto u ovih 6 godina – opet nije nesto dramaticno s obzirom na sve sta se desavalo sa unutrasnjom politikom. A ti ovamo pricas da Hyundai-Kia moze da padne sa 3. na 20.+ mesto za godinu dana… 😉 Ma daj…
Uz sve to je besmisleno sabrajati broje Nissana i Renaulta jer su oni samo strateski partneri, ali nema veze, to je prica za neki drugi put…

Renault Terminator🇷🇺Z

Nemoj reći dva puta to..može,može itekako,ne da padnu na dno,nego da nestanu kao da ih nikada nije ni bilo.

Kitittelj

Sto bre odmah mora uvreda, sto odmah idiot? Cemu takav nivo komunikacije? OK ne slazes se sa RT, pa napisi nesto argumentovano, napisi gde on gresi, ne nego odmah idiot. Da sam recimo na mesto admina ovde takvima kao ti bih zabranio da komentarisu.

Renault Terminator🇷🇺Z

On da ima argument ne bi vređao.Zehebano je kada čovek svoj auto smatra kao deo svoje ličnosti.Onda dobijaš ovakve argumente ako mu čačneš „mečku.

Hans

Po njegovoj logici ni Tajson nije neki bokser jer se nije borio sa Alijem. Jednostavno, nisu postojali, kao ni Majk tada. A, otkada postoje-razbijaju

Renault Terminator🇷🇺Z

Vidi se da ti logika nije jača strana.

indigo

Bio vlasnik jednog devedesetih. Bordo sa šiberom, plava sedišta kao fotelje, nasloni koji su se izvlačili iz istih. Lađa. Benzinac, ako se dobro sećam 1971 cm3 . Bilo je zabavno pitati auto poznavaoce gde se sipa ulje za motor 🙂
Voleo sam taj model

MRN

I, gde se sipa ulje u motor ?
😊

indigo

Ima neki cilindrični deo gde je mislim i filter, pa se otklopi sa nekim žabicama i izvuče…pa tu 🙂 kad se otvori hauba i pogleda…nije da baš upada u oči gde je čep koji je uvek upadljiv

indigo

Jednom sam pozajmio prijatelju da nešto preveze u blizini. Kad se vratio, kaže….’bem ti auto, uska uličica, neki krenuo da se isparkirava, ja da svirnem, lupaj po mesnatom centru volana, ono ništa (sirena na ručici sa strane)

MRN

Da, francusko rešenje položaja tastera sirene 😊
Poznato mi je, jer je otac imao R12 jedno vreme.

BB

I ja sam istu muku mučio sa Peugeot 309… jako loše riješenje za aute, ali jako dobro za kamione… A kod mene MAN imao baš u sredini…sve kontra

BB

Kod nas je važio za skup auto (i dobar naravno), pa malo iznenađuje činjenica da ke u Africi napravio bum…

R18tl

Predivna vozila, samo sto ih je kvalitet limarije brzo pretvarao u lepe uspomene. Na srecu imam sacuvan renault 18.

Marko

Tko poznaje kvalitetu kupuje ili njemački ili japanski automobil.

Milan

Vozio sam Pežoa 504 proizveden ’80godine …ja sam ga kupio od prvog vlasnika ’85godine, bio je sa diriktnim ubrizgavanjem i ptodao sam ga ’94 godine…Pravo da Vam kaźem navozao sam se, obišao pola Evrope. Problem sa njim je bio Alnaser…imao sam uvek jedan u rezervi i bio je problem sa štelovanjem vazduha i horiva…Odrzavao sam ga u Zemunu kod Raleta…a prao sam ga u Zemunu kod Paradajsa…Svetla je imao prepoznatljiva…Još uvek mi je ostala Sajtna nova od njega…radena u Zemunu preko puta Konjičke škole…