1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Yaris obnovljena
Toyota Yaris obnovljena
4

Toyota Yaris obnovljena

439
4
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija Toyote Yaris debitovala je krajem 2019. godine. Popularni hibrid japanskog porekla važi za reper u B segmentu. Došlo je vreme za ažuriranje koje donosi puno novina koje se ističu u pogledu dizajna sa više opcija prilagođavanja, tehnologije i, iznad svega, na nivou mehanike.

Yaris predstavlja važne inovacije sa kojima će povećati svoju prodaju u Evropi i direktno se boriti za liderstvo u kategoriji. U centru pažnje su relevantni modeli kao što su Peugeot 208 i Renault Clio. Novi Yaris nudi superiorne performanse, revidiranu spoljašnju sliku i digitalniji i povezaniji kokpit.

Na slikama se vidi da je Toyota zadržala mišićave i sabrane linije koje toliko izdvajaju Yaris. Ima posebno energičan i dinamičan dizajn. Podržan je platformom GA-B koja je varijanta Toyotine arhitekture TNGA. Iako su visina i dužina smanjene, zahvaljujući izdašnom međuosovinskom rastojanju nudi prostranu kabinu. S obzirom da je definicija prostranosti subjektivna kategorija, predlažemo da u našem arhivu testova potražite Pekijeve utiske, a takođe i utiske druga morona 😊.

Novi Yaris dobija, u zavisnosti od konfigurisanog nivoa opreme, nove aluminijumske felne. Dodate su i nove opcije boja karoserije. Dakle, postoji viši nivo u pogledu prilagođavanja.

U enterijeru je topla i udobna atmosfera. Prva stvar koja privlači pažnju je nova šara za tapacirung. Ono što je zaista važno leži u tehnološkoj opremi. Toyota je svoj model učinila digitalnijim i povezanijim automobilom.

Predstavlja novi digitalni panel instrumenata koja je dostupna u veličinama od 7 inča i 12,3 inča, a dopunjena je i „nervnim centrom“ putničke kabine – ekran osetljiv na dodir od 9 ili 10,5 inča. To je ključna komponenta za korišćenje novog multimedijalnog sistema Toyota Smart Connect, kompatibilan sa Apple CarPlayom i Android Autom.

Što se tiče liste sistema za bezbednost i pomoć u vožnji, ona je proširena kako bi ojačala Yarisovu lidersku poziciju u ovoj oblasti. Upotreba nove kamere i radara većeg kapaciteta, omogućava da se unapredi rad asistenata kao što je sistem pred-sudara koji sada može detektovati rizik od frontalnog sudara i širi spektar objekata i vozila. Slično, povećan je obim izbegavanja sudara na raskrsnicama.

Pomoć pri kontroli gasa je novi dodatak Toyotinom skupu funkcija Safety Sense. Još jedna novina je proaktivna pomoć u vožnji. A sa druge strane, tu je novi sistem za hitno zaustavljanje, koji pomaže vozaču u slučaju bolesti ili invaliditeta. Ako sistem otkrije da vozač nije preduzeo nikakvu radnju (upravljanje, kočenje ili ubrzanje) određeno vreme, izdaje upozorenje. Ako nema reakcije, lagano zaustavlja automobil, uključuje svetla opasnosti i otvara vrata.

Na polju mehanike postoje i nove karakteristike i veoma su važne. Yaris je godinama bio jedini automobil B segmenta koji je u ponudi imao hibridnu tehnologiju (HEV). Koristeći restilizaciju, Toyota je odlučila da proširi ponudu elektrifikovane mehanike, dodajući još snažniji motor u asortiman.

Hibridna verzija snage 116 konjskih snaga će i dalje biti u ponudi. Da bi garantovala vrhunske performanse, Toyota je dodala novu hibridnu verziju čija snaga dostiže 130 „konja“. Oba motora snagu prenose preko menjača e-CVT i pogona na prednje točkove.

Novi mehanički sklop sadrži veći i snažniji elektromotor-generator, kao i jedinicu za kontrolu snage čiji je softver usavršen. Uzgred, ne treba govoriti samo o povećanju snage od 14 KS. Maksimalni obrtni moment je takođe povećan sa 141 Nm na 185 Nm. Zahvaljujući ovom motoru od 130 KS, novi Yaris može da ubrza od 0 do 100 km/h za 9,2 sekunde.

Obnovljeni Yaris će biti dostupan pre kraja ove godine. Knjiga rezervacija biće otvorena na glavnim evropskim tržištima u junu. Cene su, za sada, nepoznate. Verujemo da će dodatno otići u visinu.

AutoRepublika

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pozdravljam unapredjenje i ovog (najmanjeg) pogonskog hibridnog sklopa kod Toyote. Izmene su po meni bile i očekivane, jer je Toyota u medjuvremenu unapredila i svoje hibride na bazi SUS motora od 1,8 i 2,0 litra, tako da nije bilo logike da hibrid na bazi 3-cilindričnog 1,5 ostane zaboravljen. Ostaje mi samo pitanje za koliko će Toyota da unapredi i cene za ovu verziju Yarisa, jer je Yaris i pre ovog povećanja snage svojom najvećom cenom ( u Srbiji ) prebacivao najveću cenu (redizajnirane) Honde Jazz. Što je, mislim, samo specifičnost tržišta Srbije, jer mi recimo u Nemačkoj te (top) cene… Pročitaj više »

орангутан

Пазарили смо недавно две короле лимузине са 1,5 мотором, па сам се на задњем седишту провозао до Загреба и назад, то је веома добар ауто. Нас троје унутра, ауто без проблема и релативно брзо са 130 убрза до 150; удобност врло добра, комфор одличан, звучна изолација више него коректна, мушки корисник који је имао двојбе око потрошње каже да му је просек до сада око 6,5 /100; не нађох му никакву замерку.

Vladan

Postovani, zanima me ovaj model i sve sto je u vezi sa njim, pa koristim priliku da se raspitam iz prve ruke. Ono sto ne razumem je komentar u vezi specijalnog ulja od 25 evra po litru. Da li je obavezna upotreba tog tipa ulja, ili samo Toyota insistira na njemu u toku perioda garancije? Informacije su kontradiktorne, i na netu i kod samih prodavaca, naime neki sugerisu zadovoljavajucu alternativu u vidu kvalitetnog sintetickog SAE 0w-20 ulja? Unapred hvala na odgovoru!

Njegova Visost

J3nki na aparatima 🤓