1. Home
  2. Vesti
  3. Renault predstavio EZ-Pod električni autonomni koncept
Renault predstavio EZ-Pod električni autonomni koncept
5

Renault predstavio EZ-Pod električni autonomni koncept

242
5
Podelite sa prijateljima:

Renault je predstavio EZ-Pod, najnoviji u „EZ“ seriji električnih koncepata. Ovaj autonomni dvosed je predviđen kako za prevoz ljudi, tako i robe, naravno na kratkim distancama.

Minijaturni otisak EZ-Poda (samo tri kvadratna metra), omogućava mu da se lako snalazi u zagušenim gradskim ulicama.

Pored njega, Renault je prethodno predstavio EZ-Flex mali van, EZ-Ultimo viziju premijum prevoza budućnosti, EZ-Pro, veće dostavno vozilo s flotom autonomnih platformi i EZ-Go, autonomni robotaksi, kreiran za flotnu upotrebu.

EZ-Pod je funkcionalno test vozilo, a bazirano je na Renault Twizyju, električnom dvosedu, koji EU klasifikuje kao „četovorocikl“. Predviđen je za kretanje malim brzinama, a Renault ga naziva „mikromobilna solucija ograničene brzine“. Potreban mu je relativno mali broj senzora, što takođe smanjuje cenu i troškove. Sedišta su iz Twizyja a enterijer je dizajniran tako da je izdržljiv i lak za održavanje.

EZ-Pod je od starta kreiran kao autonomno vozilo, s namenama i konfiguracijama koje potencijalno mogu da evoluiraju u odnosu na potrebe korisnika.

AutoRepublika

 

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Ovo je budućnost prevoza u gradovima.

moron

Nadam se da nam to nije budućnost prevoza u gradovima. Ne zbog renoa, nego, taj sistem uopšte.

Mad Max

Ne mislim ni ja na Renault, nego na formu. Ili ovo ili bajs na baterije ili GSP….. Možda se može tolerisati nešto za 2 osobe odrasle, ili 1 adult + 2 childrens.
Poenta jeste, što renault je jedna od firmi koja je otišla najdalje u prototipovima, pa čak i jednini proizvođač koji nudi nešto kao Twizy. Kad se uključe kinezi u ovo, biće to džabe, a ja ovo vidim, čak i kao sistem koji se se koristiti po potrebi, vidi, koristi, ostavi gde hoćeš, to jeste vlasnik će biti firme za iznajmljivnje, korišćenje će se plaćati pripejed ili postpejd.

moron

Očito je da nam dolaze bitno drugačija vremena. Samo je pitanje kakva.

Mad Max

A zamisli ovo sa autopilotom. Stišneš „gumb“ na alikaciji moblnog, on dođe i samo kažeš gde ćeš. Relno, u ovakvom obliku, i pri brzinama do 50 kn/h, bio bi primenjiv autopilot u neko dogledno vreme. Kad se isprazni baterija, ode sam u garažu…..