1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Mini John Cooper Works Countryman s 2S (slabiji i sporiji)
Novi Mini John Cooper Works Countryman s 2S (slabiji i sporiji)
1

Novi Mini John Cooper Works Countryman s 2S (slabiji i sporiji)

162
1
Podelite sa prijateljima:

Top verzija novog Countrymana je prikazana prilikom premijere cele porodice trećeg naraštaja ovog modela, ali sada je upriličena i zasebna prezentacija za ovaj Mini, a tom priliko su otkrivene još neke pojedinosti s njim u vezi. Avaj, novi Mini John Cooper Works Countryman nije više tako uspaljujuć kao prethodnik.

Verzija JCW je i dalje čisto benzinska i ne računa ni na kakvu električnu ispomoć, dok se pod haubom i dalje nalazi isti turbobenzinski četvorocilindraš, uostalom kao i ranije. Ali, njegova vatrena moć više ne prevazilazi trista konjića, već je tačno toliko, dok je nekad dosezala do 306 „grla“. Ako mislite da je ergela istanjena, onda ćete tek da se smorite kada shvatite da je najviši obrtni moment sasečen sa nekadašnjih 450 na 400 Nm, mada ni to nikako nije mala cifra za relativno mali automobil.

Jedan od razloga gubitka mišića se krije u napuštanju osmostepene automatske transmisije u koristi sedmostepenog robotizovanog menjača s dvostrukom spojnicom, što je rešenje koje je implementirano kod svih modifikacija Countrymana pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Novitet će nositi i indeks All4, što podrazumeva pogon na sva četiri kraja karoserije, doduše samo povremen, sa spojnicom za točkove zadnje osovine.

Omanji Countryman više to nije. Porastao je baš osetno, pa je dug 4.433 milimetara, a i teži je od prethodnika. Najprestižnija verzija, ona s nalepnicom JCW meri čak 1.660 kilograma, i to onda kada je spremna za vožnju! Upotpunite tumačenje posledica sa gubitkom snage agregata i shvatićete da su i performanse degradirane kao onaj koji sluša beskrajna javna obraćanja „oca“ nacije.

Kako bilo, Mini o kom sada pišemo do stotke više ne ubrzava za 5,1 sekundu, već zahteva tri desetinke više vremena da obavi istu stvar. Opet, najviša brzina kretanja je nepromenjena i dohvata 250 km/h. Išao bi on i brže, ali je prisilno zauzdan elektronskim putem.

Ostale osobenosti nove verzije JCW uključuju prekonfigurisano ogibljenje (za džudže „suspenziju“), moćnije kočnice, sistem za odvod izduvnih gasova s aktivnim komponentama i četvorostrukim završetkom, a i felne su originalne. Pružaju prečnik od 19 ili 20 inča. Širina pneumatika je 245 milimetara umesto nekadašnjih 225 mm.

U vizuelnom smislu se novi Mini John Cooper Works Countryman može razlikovati od impotentnijih modifikacija po različitim branicima, većoj rešetki hladnjaka, upadljivim kontrastnim detaljima crvene boje, iako se skoro slična postavka može naručiti i uz bilo koji drugi Countryman. Enterijer pruža tamne materijale i specijalne dekorativne pojedinosti.

Sve verzije novog Countrymana istrčavaju pred evropske kupce jednovremeno i to u februaru 2024. godine. Najmoćniji Mini John Cooper Works Countryman s cenom kreće od 56.500 evra. Toliko je pre petnaestak godina koštao odlično opremljeni BMW 530d iz iste kuhinje. Ehhh…

Ako je za utehu, barem je bio drastično slabiji od ovog Countrymana.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepši mi je enterijer starog.