1. Home
  2. Prezentacije
  3. Seat Leon IV predstavljen
Seat Leon IV predstavljen
2

Seat Leon IV predstavljen

1.08K
2
Podelite sa prijateljima:

Upravo je predstavljen španski kompakt četvrte generacije. Premijera je upriličena u prestonici Katalonije, Barseloni. U odsustvu višegodišnjeg izvršnog direktora Luke de Mea koji je na kapiji francuskog Renaulta, program je poveo novi vršilac dužnosti Seata, Karsten koji je izneo podatak da je razvoj Leona, kao okosnice prodaje španskog proizvođača pod kontrolom Volkswagen grupe, koštao kompaniju 1,1 milijardu evra.

Domaćin se pre prikaza novog Seata pohvalio prodajnim rezultatima postignutim na pojedinim ključnim tržištima od kojih je posebno istaknuta Španija s 9% tržišnog učešća, Nemačka i posebno Austrija gde se španska marka kotira na trećem mestu rang liste popularnosti automobilskih marki. Valja naglasiti da je na Pirinijskom poluostrvu, Seat Leon najpopularniji četvorotočkaš poslednjih pet godina u nizu. Kontruktor očekuje da se taj niz nastavi s novitetom, posebno naglašavajući da je pred nama najbolji Leon svih vremena.

Pored kovanice „najbolji ikada“, ono što smo najčešće bili u prilici da čujemo od domaćina, odnosi se na reč „konektivnost“, baš kao što je to  bio slučaj i kod najave za Volkswagen Golf osme geneneracije. Dakle, Seat Leon je najobdareniji predstavnik španske marke ikada, po pitanju konektivnosti. Pored toga, proizvođač se izuzetno potrudio da demonstrira svu lakoću upotrebe kompjuterskih sistema, pa nam se puno puta predani prezenter obratio i rečju „intuitivno“.

Novi hedžbek je dug 4.368 milimetara, širok je 1.800 milimetara dok se u visinu proteže do kote od 1.456 mm . Tako je kompakt iz Španije u novoj generaciji duži (86 mm), uži (16 mm) i niži (3 mm) od prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je u ovom pokolenju izdašnije za 5 centimetara, pa se tako prostire na distanci od 2.686 milimetara.

Gabariti Leona ST su takođe izmenjeni pa je on sada za 93 milimetara duži (4.642 mm) od prethodnika, dok su visina i širina identični kao kod osnovne varijante. Isto važi i za razmak između dve osovine.

Zapremina prtljažnika je ostala identična i iznosi solidnih 380 litara, ali je zato na karavanu, vlasnicima sada dostupno 30 litara više zapremine, koja iznosi u totalu 617 litara, što je svakako impresivna cifra. Na tom polju, jača je samo Škoda Octavia koja nudi svih 640 litara.

Kao što je to slučaj i sa Leonovim rođacima iz Nemačke i Češke, „Španac“ je dostupan s prednjim i zadnjim svetlosnim grupacijama u potpunosti izvedenim u LED tehnologiji. Unutrašnji prostor je takođe oplemenjen rasvetom istog tipa, uključujući i ambijentalno osvetljenje.

Novi Leon stiže s ekranom dijagonale 10,25 inča koji je postavljen ispred vozača, uz još jedan manjih dimenzija (8.25 inča), ali koji je osetljiv na dodir. U višim paketima opreme, čak i taj monitor dobacuje do famoznih 10 inča po dijagonali. U ponudi su naravno Android Auto i Apple CarPlay opcije konektivnosti, kao i mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona.

Seat Leon, poput Škode Octavije i Volkswagen Golfa koristi MQB Evo platformu, dok se isto može očekivati i za novi (navodno) premijum proizvod, Audi A3 koji će uslediti uskoro.

Kao što smo i pretpostavili i najavili u uvodu, VW grupa je odlučila da iste pogonske sklopove koje koriste blizanci iz Češke i Nemačke, dodeli i hedžbeku iz Španije. To znači da će uvodni Leon pokretati trocilindarski motor 1.0 TSI. Ova jedinica isporučuje 90 ili 110 konjskih snaga. Sledi četvorocilindarski turbo benzinac 1.5 TSI koji nudi 130 ili celih 150 „konja“. U ponudi je i punokrvni benzinac 2.0 TSI, a on raspolaže sa 190 konjskih snaga. Uz njega je moguće dobiti samo automatski menjač s dvostrukom spojnicom.

Najjače verzije s oznakama 1.0 TSI i 1.5 TSI će koristiti tehnologiju lakog hibrida, a u tim slučajevima će Leon raspolagati samo s DSG menjačem. Što se dizela tiče, na raspolaganju je jedino motor koji je poznat kao 2.0 TDI. Ta četvorocilindarska jedinica će isporučivati 115 ili 150 „grla“.

Španski proizvođač će na nekim tržištima ponuditi i TGI varijantu koja sagoreva komprimovani prirodni gas (CNG). Takav Leon pod haubom krije 1,5-litarsku jedinicu koja nudi celih 130 konjskih snaga.

Znamo da kompakti iz Nemačke i Češke Republike poseduju varijatete s oznakama Golf GTE i Octavia iV. Na isti način će i Seat četvrte generacije ponuditi plug-in hibridni derivat. Ta varijanta koristi motor oznake 1.4 TSI koji radi u paru s električnim motorom i šestostepenim DSG menjačem. Tu je i baterijsko pakovanje koje se oslanja na litijum-jonski sastav. Baterija raspolaže kapacitetom od 13 kWh. Zbirna moć pogonskog sklopa iznosi 204 konjskih snaga, dok električna autonomija iznosi oko 60 kilometara u skladu s WLTP protokolom.

Novi Leon će u izložbeno-prodajne salone Evrope negde tokom proleća, dok će Cupra izdanje uslediti kasnije.

S naše strane, na samom kraju da dozvolimo sebi da iznesemo zapažanje o zaprepašćujućoj sličnosti Leona sa rivalskim modelom iz Hyundaija.

AutoRepublika

(1078)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bočna silueta karavana mi je fantastična.
Ali, dizajn enterijera, ne mogu reći da mi se dopada. Naprotiv. Onaj centralni deo, sa tabletom, meni je katastrofa. No, kako ima trokraki volan, za mene je „dva koplja ispred“ u odnosu na oktaviju.
Šteta što mu Wb nije malo razvučen, kao karavanski focus, corolla, megan, 308 …

s mile

Kada bi se gledao samo eksterijer, lično mi je fantastičan, karavan tek….

U odnosu na VW Golf….bitno skladniji, front / maska farovi…. mnogo bolji.
Znam da će u tom poređenju golf biti bolji jer je Golf….a i unutrašnjost je verujem kvalitetnija