1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hiperautomobil Bizzarrini The Giotto u novom pokušaju vaskrsa marke
Hiperautomobil Bizzarrini The Giotto u novom pokušaju vaskrsa marke
0

Hiperautomobil Bizzarrini The Giotto u novom pokušaju vaskrsa marke

103
0
Podelite sa prijateljima:

Italijan Đoto Bicarini (Giotto Bizzarini) je bio talentovani inženjer i konstruktor mnogih automobila i motora, i to raznih proizvođača. Ali njegova firma nazvana Bizzarrini, trajala je svega pet godina. Poslovanje se odvijalo od 1964. do 1969. godine, što je kratak period života tokom kog je sklopljeno oko 400 primeraka sportskih vozila.

Do sada je zabeleženo barem četiri pokušaja oživljavanja marke Bizzarrini, ali su se svi oni završavali slično. Konstrukcijom prototipa! Međutim, peti pokušaj je predodređen da uspe – tako barem tvrde.

Đoto Bicarini (Giotto Bizzarini)

Prava na marku Bizzarrini je tokom 2020. godine kupila engleska kompanija Pegasus Brands, koja poseduje distributivnu mrežu za prodaju luksuznih automobila. Kod njih je moguće pazariti Aston Martin, Rolls-Royce, Koenigsegg i vozila drugih brendova, dok sama ta firma pripada grupaciji Alroumi iz Kuvajta.

Novi menadžiri, među kojima su i bivši radnici Aston Martina (na primer Ulrih Bec), su izradili nestandardnu strategiju i doneli odluku da ožive marku  Bizzarrini, ali ne promocijom ambicioznih projekata novih hiperautomobila, već konstrukcijom vozila iz takozvanih „proširenih serija“.

Za kopiranje je izabran, između ostalih čuveni model „prave“ kompanije – kupe Bizzarrini 5300 GT Corsa iz 1965. godine. Proizvodnja identičnih primeraka originalnom i u skladu s izvornim specifikacijama i tehnologijom koja je vladala tih godina već je pokrenuta u fabrici izgrađenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom leta prošle godine.

Mašine poseduju identičan čelični okvir, plastičnu školjku i motor V8 zapremine 5,3 litra. Agregat se napaja gorivom putem karburatora i pruža više od 400 konjskih snaga. Serija uključuje 24 jedinice koje ne mogu biti vožene javnim drumovima. Ipak, svi oni su već prodati i to po ceni od oko 2 miliona američkih dolara po komadu. Prikupljeni kapital na ovaj način je od strane Bizzarrinija odlučio da konstruiše sopstveni hiperautomobil.

Novi kupe je dobio ime Bizzarrini The Giotto. Jasno, nazvan je po izvornom utemeljivaču kompanije. Pišemo o hiperautomobilu s centralno postavljenim agregatom i karoserijom izrađenom od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Nastao je kao posledica truda zaposlenih u torinskom studiju zvanom GFG Style (Giorgetto & Fabrizio Giugiaro).

Ovo je bio izbor koji je uslovljen time što je Đorđeto Đuđaro tu bio kao mlad dizajner pre nekih šezdeset godina, još dok je radio u studiju Bertone. Kreirao je stil tog modela po imenu Bizzarrini 5300 GT model.

Izgled Giottoa je takav da donosi duh sportskih automobila iz šezdesetih godina prošlog veka. Tako na primer, ističemo dva horizontalna proreza na nosu ili panoramski zadnji prozor koji se proteže na bokove vozila. Iza sedišta je originalni atmosferski V12 motor koji je razvio Cosworth.

Štaviše, u svojoj radnoj zapremini koja iznosi 6.626 kubnih centimetara – šifrovan je datum rođenja samog Đota Bicarinija, a on je rođen na dan 6. jun 1926. godine. Menjač je osmostepeni automatski, robotizovan s dvostrukom spojnicom. Nikakva elektrifikacija (mimo uobičajenog akumulatora) nije predviđena.

Avaj, to je sve što znamo o ovom automobilu. Razvoj istog je u punom zamahu pa se očekuje da prvi prototip primerci pomole nos na javnim drumovima zarad testiranja, negde pre kraja 2024. godine. Komercijalna ponuda se očekuje s prvim nedeljama 2026. godine.

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments