1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen objašnjava jednostepenu transmisiju u ID.3
Volkswagen objašnjava jednostepenu transmisiju u ID.3

Volkswagen objašnjava jednostepenu transmisiju u ID.3

569
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je ofanziva električnih automobila revolucionalizovala način na koji se vozila proizvode. S obzirom da zahtevaju manje komponenti, koje su često jednostavnije nego one kod tradicionalnih automobila, elektromobili će verovatno uskoro napraviti i revoluciju u domenu načina obavljanja same vožnje.

Razlog koji stoji iza toga je jednostavan: elektromotori generišu obrtni moment koji je sve vreme maksimalan, za razliku od motora s unutrašnjim sagorevanjem, kojima je neophodna asistencija u vidu menjačkih kutija s više stepena prenosa, da bi se na odgovarajući način isporučio željeni obrtni moment u datom momentu.

To u suštini znači da električnim automobilima nisu nužno potrebni menjači s više stepena prenosa i promene „brzina“, bez obzira da li se radi o manuelnim ili automatskim jedinicama. To je razlog, kažu u Volkswagenu, zašto ID.3 dolazi s jednostepenom transmisijom.

Instaliran u prvi nemački elektromobil na MEB platformi, ovaj menjač je jednostepena , dvofazna jedinica, koja iz razloga uštede prostora, dolazi s dva manja zupčasta točka umesto s jednim velikim.

Menjačka kutija u ID.3 je povezana s pogonskom jedinicom koja raspolaže maksimalnom snagom od 150 kW, a da bi se osigurala isporuka obrtnog momenta od 310 Nm konstantno, iskorišćen je odnos 10x.

U ovoj konfiguraciji, ID.3 bi trebalo bez problema da dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h, a to se dešava pri maksimalnih 16.000 o/min.

Postoji nekoliko varijanti ID.3 na tržištu. Ulazna verzija koristi bateriju od 45 kWh što bi trebalo da osigura autonomiju do 330 kilometara, srednja snagu izvlači iz baterije od 58 kWh (domet 420 kilometara), dok perjanicu čini model s baterijom od 77 kWh, koja obezbeđuje autonomiju do 550 kilometara po punjenju.

Bez obzira na verziju, kažu u VW-u, „svaki ID.3 je optimizovan za maksimalan domet, a jednostepena transmisija je perfektno odgovarajuća za sve situacije u vožnji“.

AutoRepublika

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments