1. Home
  2. Vesti
  3. Motor na dva goriva za upotrebu u pomorstvu
Motor na dva goriva za upotrebu u pomorstvu

Motor na dva goriva za upotrebu u pomorstvu

177
1
Podelite sa prijateljima:

MAN je razvio V12 motor sa dva goriva koji može da radi na dizel i vodonik. Međutim, motor tipa MAN D2862 LE448 nije namenjen za upotrebu na kopnu, već ga koristi odeljenje za brodske motore.

Jedinica sa dva turbo punjača ima zapreminu od 24,24 litara – govorimo o prečniku od 12,8 centimetara i hodu od 15,7 centimetara – što daje neverovatnih 1.019 „konja“, koji se oslobađaju već pri 2.100 obrtaja. Ogromnih 3.750 Nm obrtnog momenta probija se kroz radilicu na samo 1.300 obrtaja.

Osnova za motor sa dva goriva je oprobani V12 brodski motor, u kome se vodonik uvodi u vazduh za punjenje preko adaptera i tako dodaje u ciklus sagorevanja. Sistem ubrizgavanja vodonika je doprineo razvojni partner CMB.Tech. „Ono što je posebno u našoj tehnologiji je to što koristimo konvencionalni dizel motor koji ne mora da bude optimizovan za vodonik“, kaže Verner Kubler, šef razvoja u MAN Engines. Izduvni gasovi se naknadno tretiraju pomoću sistema SCR.

Kao što je poznato iz motora sa dva goriva u automobilima, V12 počinje svoj rad sa konvencionalnim gorivom – u ovom slučaju dizelom. Za pokretanje procesa sagorevanja na principu dizela potrebno je ubrizgavanje oko pet odsto dizel goriva. Parametri ubrizgavanja dizel goriva sa zajedničkim vodovima su optimizovani za rad sa dvostrukim gorivom. Kada samozapaljivač radi, može da radi sa vodonikom ili dizelom.

MAN obećava isto radno ponašanje i iste karakteristike punog opterećenja za rad na vodonik kao i za dizel gorivo, kao i najbolje vrednosti potrošnje. Istovremeno, upotreba vodonika smanjuje emisiju CO2 u produktima sagorevanja  za oko 50 procenata u proseku, pa čak i do 80 procenata na vršnim vrednostima.

Pošto je motor na vodonik zasnovan na konvencionalnom i dobro konstruisanom dizel motoru, nema promena u pogledu održavanja i servisa. Mogući rad sa oba goriva takođe obezbeđuje visok nivo pouzdanosti, važan kriterijum za upotrebu u pomorstvu. I MAN D2862 LE448 će takođe biti ograničen na to.

Jedinica je prevelika i preteška za upotrebu u kamionima. Pored toga, MAN očigledno sledi čisto električnu strategiju za svoje kamione u budućnosti. Međutim, MAN već vidi veliki potencijal u pomorskim operacijama i veliku potražnju za novim motorom na vodonik. MAN Engines je 10. maja 2022. već predao svoja prva dva motora sa dva goriva za rad sa vodonikom na radnom čamcu Hidrocat 48 iz brodogradilišta Vindcat Vorkboats za rad u svakodnevnim uslovima.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Lutaju. Ako ti je do ekologije, uzmes benzinski motor, dodas LPG ili CNG (metan) i zdravo.