1. Home
  2. Vesti
  3. Šta Toyota i Lexus planiraju za blisku budućnost?
Šta Toyota i Lexus planiraju za blisku budućnost?
0

Šta Toyota i Lexus planiraju za blisku budućnost?

213
0
Podelite sa prijateljima:

U planu su Corolla Cross i Venza.

Priče insajdera su uvek interesantne. Ovoga puta je reč o Toyoti i Lexusu i njihovim planovima kada je bliska budućnost u pitanju.

Najpre, druga generacija GT86 je potvrđena od strane Toyote (i Subarua), i u rasporedu je za jul 2021., kao primerak za modelnu 2022. To su za sada jedine informacije vezane za kupe sa zadnjim pogonom, koji će u novoj iteraciji pristići s više snage i talenta. Ipak, spekuliše se o nazivu „GR 86“ s preko 250 konja, unapeđenim enterijerom i kvalitetnijim materijalima.

Ukoliko su dani kupea s dvoje vrata iza vas, te ste u međuvremenu postali zainteresovaniji za porodične sedane, Camry će biti restilizovan ove jeseni za modelnu 2021., dok će nova generacija stići kao model za 2024. Što se tiče Avalona, dolazak ove nešto veće limuzine je programiran za 2022.

Biće još nekih akvizicija prodajnom portfoliju, jer u septembru 2021. će započeti proizvodnja Corolle Cross. Popularni Toyotin model inspirisan krosoverskom konfiguracijom, silaziće s proizvodnih linija u Alabami, u fabrici koju Toyota gradi zajedno s Mazdom, u okviru investicije vredne 1,6 milijardi dolara.

Oznaka „Venza“ se vraća i rezervisana je za krosover srednje veličine, koji će biti lansiran u poslednjem kvartalu ove godine.

S obzirom da je u današnje vreme akcenat na vozilima s povišenim klirensom, takav je slučaj i s Toyotom. naime, RAV4 se sprema za redovnu restilizaciju sredinom životnog ciklusa za 2022. Sequoia i 4Runner ulaze u nove generacije 2022., odnosno 2023. godine, s tim što kompanija tek treba da odluči da li će potonji biti proizvođen na tlu Severne Amerike.

Što se tiče ikone, Land Cruisera, američki model će se navodno prodavati isključivo u verziji s pet sedišta kao „ozbiljan terenac“, bez akcenta na luksuzu. Biće u velikoj meri baziran na novoj Tundri i u ponudi po značajno nižoj ceni, ali datum lansiranja još uvek nije poznat.

Ljubitelji kamioneta su sigurno znatiželjni da saznaju da li će Tundra, čija je premijera zakazana za decembar 2021. debitovati na TNGA-F platformi. Novajlija će biti opremljen twin-turbo V6 hibridnim pogonom u najvišoj specifikaciji. Kada je teč o Tacomi, sledeća generacija će pristići za modelnu 2024. godinu, dok će Hilux i Fortuner biti restilizovani u bliskoj budućnosti, pred smenu generacija zakazanu za 2023. Ono što je interesantno je da Toyotin insajder ne isključuje mogućnost spajanje Hiluxa i Tacome u jedan model, ali je i dalje oprezan po tom pitanju.

Toyota i Lexus bi trebalo da odustanu od V8 motora u vozilima koja koštaju ispod 90.000 dolara, dok će novi LC-F biti pogonjen novim twin-turbo V8 2022.

Kada smo već kod Lexusa, 2022. modelna godina će označiti dolazak restilizovanih LS i ES sedana, dok će GS biti penzionisan. Navodno, Mirai i ES se smatraju zamenom za vremešni model. Navodno, Lexusovi dileri su ostali šokirani činjenicom da je automobil na vodonični pogon zadržao Toyotin bedž umesto prebacivanja na Lexusov.

Što se SUV modela tiče, ulazni UX (TEST) će biti osvežen tokom 2021. kao model za 2022. Iste godine ćemo svedočiti dolasku potpuno novog NX-a, koji treba da se pojavi u jesen 2021. na TNGA-K platformi s izborom u vidu pet različitih pogona, uključujuči 2,5-litarski „plug-in“ hibrid čisto električne autonomije od 64 kilometra. Smatra se da će NX koristiti novorazvijeni info-zabavni sistem s 14-inčnim displejem osetljivim na dodir, što je deo „jedinstvenog kokpita“. Kada su u pitanju ostale tehnološke novotarije, vlasnici će moći da uživaju u navigacionom sistemu baziranom na „oblaku“ i parkiranju na daljinsko upravljanje uz pomoć aplikacije za smartfon, dok će F-Sport model krasiti 20-inčni točkovi.

Još jedan model vezan za TNGA-K platformu je RX (2023.), koji će pristići 2022. kalendarske godine kao „porodično vozilo s tri reda sedišta mnogo bolje izrade“. Aktuelni GX će ostati u proizvodnji do 2022. s tim što je zamena trenutno u razvoju, predviđena za lansiranje 2023.

Novi LX će predstavljati „ogroman iskorak“ u odnosu na aktuelni model. Kaže se da će biti mnogo luksuzniji i „u potpunosti drugačije vozilo“ u poređenju s odlazećim LX-om s twin-turbo V6 hibridnim pogonom, kao i dizelom (van SAD).  Nova generacija ovog modela bi trebalo da pristigne u toku 2022., s tim što će biti bliža Bentley Bentaygi nego „luksuznom“ Land Cruiseru.

AutoRepublika

Izvor: Motor 1

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments