1. Home
  2. Testovi
  3. Kakav nam je automobil potreban? – Lexus UX 250h
Kakav nam je automobil potreban? – Lexus UX 250h
6

Kakav nam je automobil potreban? – Lexus UX 250h

4.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Većina bi ljudi  odgovorila na to pitanje ovako: „Siguran, kvalitetan i udoban.“ I to bez razlike da li je taj automobil sportski kupe ili SUV sa 7 sedišta.

A kakav automobil zapravo želimo? Odgovor na to pitanje je već malo teži. Neko bi veliki, drugi mali, neko viši, drugi najniži mogući. Neko bi dva sedišta, drugi sedam, a o ukusima kada je stajling u pitanju i da ne raspravljamo.

U poslednjih nekoliko godina, sve više kupaca svoj teško zarađen novac poverava relativno malim SUV/krosover modelima dužine do 4,5 metara, automobilima za koje misle da su dovoljno veliki za porodična putovanja, ali i dovoljno mali za gradske gužve. Reč je o vozilima koja poslovično imaju bolju preglednost i komfor prilikom ulaska i izlaska, zahvaljujući višoj poziciji sedenja, ali i za koja je ogromna većina kupaca ubeđena da su bezbednija od nižih hedžbeka.

Kupci premijum brendova dodaju ovim predrasudama i veoma visoka očekivanja u pogledu komfora i kvaliteta izrade, kao i postprodajne usluge.

Lexus

Lexus je marka koja možda najbolje u automobilskom svetu odgovara na pitanje postavljeno u naslovu. Zadovoljstvo kupaca najprestižnije japanske marke je decenijama unazad na apsolutnom vrhu svih relevantnih anketa, gde kupci ističu kvalitet izrade i odnos prema kupcu u postprodaji, kao ključ koji otvara njihova srca za ovu marku.

Lexus je nesumnjivo u apsolutnom vrhu po pitanju kvaliteta izrade i osećaja sigurnosti koji pruža njihova šestogodisnja garancija (10 godina na baterije hibridnih modela!), koja je šamar u lice Nemcima, koji svi odreda daju samo dvogodišnju garanciju na svoje prestižne marke poput Audija, Mercedesa i BMW-a.

Zašto je to tako? Nesumnjivo, zbog tehnološke komplikovanosti turbo dizel motora, nasuprot jednostavnosti japanskih hibrida. Prosečan ce balkanski kupac kolutati očima na ovu konstataciju, ali to nimalo ne menja činjenicu da u mom gradu ima stotinak servisa za VW, a samo jedan za Toyotu, uprkos činjenici da je prodaja na godišnjem nivou ovih marki, ove godine skoro podjednaka. Izgleda da jedni imaju mnogo više posla. Naime, najčešći kvarovi po servisima jesu kvarovi turbo punjača, common rail brizgaljki, DPF filtera, koje Lexus jednostavno ne ugrađuje u svoje automobile već duže od jednu deceniju!

A šta to Lexus ima da ponudi umesto dizela? Hibrid, naravno

“Ali to je komplikovano za održavanje i kad se nešto pokvari, pitaj Boga ko će da ga popravi”, zar ne? Pa baš i ne. Sistem je prost k’o pasulj. Nema pokretnih komponenti, koje se kvare jer rade pri ogromnom pritisku i prevelikim brzinama, kao turbo ili common rail na primer. Da, tu je elektromotor koji ima mnogo manje pokretnih delova, i čiji je procenat kvarova neuporedivo manji u odnosu na motore s unutrašnjim sagorevanjem. To što prosečni Balkanac nije navikao da ga vidi u automobilima, ne znači da isti ne koristi svakodnevno, u liftu na primer, kao i da je u suštini tehnologija starija od jednog veka!

Japanci ga koriste za potrebe automobila već 20 godina, još od 1998. kada je predstavljen, sada već legendarni Prius. Znači da su počeli sa razvojem hibrida dok je postojala Jugoslavija! Ova, kao i činjenica da su do sada prodali 12 miliona hibrida u 4 generacije, dovoljno objašnjava koliko je ovo “nova i neispitana” tehnologija. Servisni podaci govore da su kvarovi hibrida nauporedivo ređi od kvarova čak i običnih benzinaca, a dizele da i ne pominjemo.

Zašto nemačke premijum marke prednjače u Evropi?

E sad, kada smo utvrdili da su kvalitetniji i tehnološki napredniji, kako da protumačimo činjenicu da se slabije prodaju od „Nemaca“ u Evropi?

Tradicija je moćna stvar. Moj je deda sanjao Mercedes i BMW, baš kao i moj tata, a i ja kada sam bio mali. Lexus tada nije ni postojao. Ovo i nacionalni ponos, možda predstavljaju odgovor na pitanje zašto Evropljani nemaju Lexus kao prvu misao kada su u potrazi za luksuznim automobilom. Međutim, „Amerima“ na primer, dugi niz godina je bio broj jedan.  Oni automobile voze i po sto hiljada milja godišnje i podvale softvera i redovni mehanički kvarovi kod njih ne prolaze. Dizelgejt je najbolja potvrda izrečenog.

Konačno originalni

Ipak, Japanci su često kao uzor imali Nemce, što se dizajna tiče. Nisu imali hrabrosti da pored kvalitetne izrade, ponude i svoju viziju izgleda jednog automobila. To se dramatično promenilo pojavom Lexusa IS druge generacije, koji je autoru ovih redova jedan od najlepših sedana na tržistu. Međutim, na  evropskom tržištu sedani „nisu u modi“. Zato je Lexus pretstavio hrabro i prelepo dizajnirani kompaktni SUV – NX, i prvi put pobrao lovorike stručnih kritičara i u Evropi. Kupci se očigledno slažu s njima, jer su prodajni rezultati istog više nego zadovoljavajući, i pored činjenice da je NX automobil od kojih pedesetak hiljada evra. To svakako umanjuje krug potencijalnih kupaca, pa je Lexus odlučio da napravi manji i jeftiniji UX, koji bi trebalo da se uhvati u koštac sa Mercedesom GLA, Volvoom XC40, BMW-om X1 i Audijem Q3.

Najbolji u klasi po pitanju voznih karakteristika

Imali smo priliku da sve navedene modele uporedimo vozeći prelepim krajolicima Portugalije, tačnije od Lisabona do Mafre.

Nema okolišanja, jedino je BMW dorastao japanskom novitetu, bar u pogledu voznih karakteristika. Kvalitetom izrade i bukom koju proizvodi pogonski agregat, ipak zaostaje za novim „Japancem“ u domenu luksuznog vozačkog iskustva.

Novi UX je najtiši i najluksuznije uređen mali krosover, u to nema sumnje. Vozna svojstva su na nivou BMW-a, sa tim što „Japanac“ bolje upija neravnine, čak i sa naplacima od 18 cola, koje je posedovalo test vozilo. Upravljač je precizan zahvaljujući direktnom spoju letve volana s prednjom osovinom, tako da pruža odličan odziv, što se prijanjanja prednjih točkova tiče. Ipak, blago podupravlja u kritičnim situacijama, kada elektronski sistem kontrole stabilnosti preuzima stvar u svoje ruke i smanjuje snagu koja se šalje na prednje točkove, istovremeno uključujući drugi elektromotor smešten na zadnju osovinu, koji daje instant snagu zadnjem točku kojem je potrebna, što rezultira fluidnom vožnjom i u najoštrijim krivinama.

Snažniji elektromotor od 130 konja, smešten je na prednjoj osovini, i pruža instant snagu prednjim točkovima, kako na semaforu i u gradskim gužvama, tako i u žustroj vožnji planinskim serpentinama, pomažući svojim visokim obrtnim momentom 2,0-litarskom benzincu.

Vrhunski enterijer

UX je brz i stabilan automobil. Ima najnižu tačku težišta od svih konkurenata, a masa je raspoređena tako, da su ose upravljanja i rotacije tačno na vozačevim kukovima. Plastičnije objašnjeno, verovali ili ne, podseća na onaj „karting“ osećaj Mini Coopera. Nama ni traga ljuljanju svojstvenom SUV karoserijskoj konfiguraciji. Ako zelite da vam automobil u krivine ulazi ljuljajući se kao barka, onda je novi Volvo XC40 idealan automobil za vas. UX je više namenjen ozbiljno sportski nastrojenim vozačima.

Upoznali smo neke od trkača koji su učestvovali u razvoju, i moram priznati da su odradili đavolski dobar posao, baš kao i dizajneri enterijera. Dovoljno je nekoliko sekundi boravka u njemu, da shvatite da se nalazite u automobilu koji nije premijum samo zahvaljujući nekim klavir crnim lajsnicama i nekvalitetnoj koži, nego upravo suprotno, sve je na nivou i nekoliko puta skupljih modela Lexusa. Rekao bih da deluje i bogatije, a za divno čudo, kokpit deluje i šire od većeg brata NX-a. Ovo su postigli stepenastim rešenjem centralne konzole, koje omogućava ostvarivanje značajno šireg ugla pogleda vozača u odnosu na konkurente.

Sedišta i volan, najbitniji detalji jednog automobila, su vrhunski. Instrument tabla, preuzeta od legendarnog LFA je još uvek fascinantno lepa i moderna. Uveliko kritikovani Lexusov sistem za upravljanje multimedijom je izmenjen novom platformom osetljivom na dodir, koja radi slično kao na Apple laptopu, a sličan sistem je predstavio i Mercedes na novoj A klasi.

Za ljubitelje fizički lako dostupnih komandi, dodat je i set dugmića na samoj ivici centralnog naslona za ruku, koji su intuitivni i omogućuju upravljanje audio sistemom bez ulaska u razne menije. Veliki desetoinčni ekran info-zabavnog sistema je kristalno jasan i lepo stoji na Washi Paperom obloženoj prednjoj konzoli. Washi (Vaši) je papir koji Japanci koriste za ukrasne pregrade u njihovim domovima, a i lepo je videti da konačno shvataju da kupci žele originalnost i priču koju donosi tradicija.

Rezime

Dizajn ovog automobila je svakako originalan i agresivan. Aerodinamika je vrhunska, kao i odsusto šumova u kabini. Jedinstvena rešenja, kao posebno razvijeni aerodinamični točkovi, plastični svodovi točkova, koji usmeravaju vazduh, kao i prelepa „ajkulino peraje“  zadnja svetla, imaju funkcionalnu ulogu u usmeravanju toka vazduha tamo gde se najmanje čuje i daje otpor vozilu.

Zadnje signalne grupe su spojene najtanjom svetlosnom linijom  u automobilskoj industriji, sastavljenom od 170 zasebnih LED dioda i stvarno izgledaju izvanredno. Dimenzijama ovo vozilo više nalikuje Mercedesu GLA, nego „kockastijim“ gabaritima ostalih konkurenata. To rezultira manjom ponudom prostora od Volvoa i BMW-a na zadnjim sedištima i prtljažniku. Manjak prostora u prtljažniku su pokušali fino prevazići i nadoknaditi upotrebom savitljive mreže umesto police. Ista se preklapa kao origami ako je želite maknuti i skladištiti u samom automobilu, a ipak obavlja zaštitnu funkciju kada je na svom mestu, da ne bi koji komad prtljaga  odleteo pri naglom kočenju, istovremeno skrivajući sadržaj od neželjenih pogleda.

Sto se opreme tiče, Japanci i tu nude više od Evropljana. Sve sijalice u svim verzijama ovog automobila su LED tipa, od farova i stop svetla, pa do onih za čitanje ili ambijentalno osvetljenje. Sistem asistencije održavanja vozne trake, radarski aktivni tempomat, automatsko kočenje, kamere i senzori su standardni deo svih paketa opreme, naravno kao i automatski menjač.

Bežicno Qi punjenje za mobilni telefon, kao i Mark Levinson ozvučenje su deo standardne opreme u najvišim paketima, koji imaju i sedišta presvučena najfinijom kožom sa funkcijom hlađenja. Baš kao i sedišta, i volan ima električno podešavanje sa memorijom i grejanje. Tu je i navigacija, head up displej u boji, električno otvaranje petih vrata, elektronsko ogibljenje itd. Mali UX je bez sumnje automobil koji morate pogledati i provozati ako tražite lep, kvalitetan i siguran, brz i ekonomičan, premijum krosover za oko 35-40 hiljada evra. Mnogo navedenih originalnih detalja ukazuje da su Japanci konačno na putu da pronađu sebe i prestanu da kopiraju evropske i američke dizajnere, baš kao što su pronašli sebe izradom kvalitetnih i štedljivih hibrida, i time zakucali poslednji klin u kovčeg dizel tehnologije.

Tekst i fotografije: Vlado Džurovski

Uredio: Pavle Barta

Lexus UX 250h

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.495 mm x 1.840 mm x 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: N/A
Masa praznog vozila: 1.620 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/benzinski + elektromotor
Zapremina: 1.987 cm³
Snaga: 107 kW/146 ks pri 6.000 o/min + 80 kW elektromotor (Ukupna snaga: 130 kw/178 ks)
Maks. obrtni moment: 180 Nm pri 4.400 o/min + 202 Nm elektromotor

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s
Maks. brzina: 177 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 43 l
Prosečna potrošnja: 4,1-4,3 l/100 km
Emisija CO2: 96-103 g/km

Cena

N/A

Dobre strane:

Atraktivan stajling, sjajno funkcionisanje hibridnog sistema, vozne osobine

Loše strane:

Pasionirani vozači će želeti da zaobiđu CVT menjač iako je ovo rešenje nove generacije, imidž u odnosu na nemačku konkurenciju u Evropi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8,5
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: /
Ocena: 8.88

 

(4327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan

Oduvek sam hteo da kupim taj IS prve ili druge generacije! I uvek su mi nekako zamalo iskliznuli kroz prste. Mada je i ona generacija GS 2006-2010 nenormalno dobra. Ali zato sad nikako ne mogu da svarim ovo čudo od rešetke na steroidima…
U svakom slučaju, iako mi se ne sviđa trenutni dizajnerski smer Lexusa i ovi mini SUV krševi ali bih ovaj rado probao!

Miki

Amerika, zemlja velika… Da sam u SAD ne bih razmisljao o automobilu, znalo bi se F150 za zabavu, Mustang za uzivanje, i za krstarenje a sta drugo do dobri stari Cadillac. Ovo poslednje se promenilo, dobri je postao odlican, ali vise nije star, Cadillac je sada moderan i upravljiv. To je Americki san.

Don

Ovo bih htio da imam, ali je skup a i kao polovan će dosta dobro da drži cijenu.

moron
Don

Ah, idalje nedostižno. Ja sam gledao 200 i is, a ovaj najmanji ima cijenu od 13000€ za 2011 godište , sto je za 99ks benzinca uparenog sa elektromotor jako dobra cijena.

Don

Daj ti meni reci kakva je amortizacija udaraca? Sjećam se, sjedoh u hibrida Lexusa ,bjese onaj 200, i vozili smo ga kratko po rafineriji, put je nezahvalan premda asfaltiran, ali auto je bio užasno neudoban kao da amortizera nema, a buka od udarca kao da neko čekićem lupa.
Drugi put sam se vozio u taxiju is, al ovaj hibridni, dizel sam jedno vrijeme imao , i taj mi je bio tvrd ali nisam išao po lošoj cesti pa ne mogu ocijeniti, zato pitam kakav je ovjes u ovom novom modelu, kakav je kad prelazi poprečne neravnine?