1. Home
  2. Vesti
  3. Audi A9 stiže 2024. godine
Audi A9 stiže 2024. godine
0

Audi A9 stiže 2024. godine

9.23K
0
Podelite sa prijateljima:

Audi planira da 2024. godine predstavi svoju novu perjanicu, i to u EV formi. 

Nemačka marka rešena je da preuzme dominat u segmentu električnih limuzina. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti, s obzirom na to da je Tesla daleko ispred ostale konkurencije kada je reč o električnim automobilima.

Tako bi budući admiralski brod Audija trebalo da se nametne pre svega kao rival za Mercedes EQS, koji je već viđen kao reper u ovoj klasi. Nemci navode da će Audijeva berlina raspolagati sa najnovijom tehnologijom u vezi sa električnim pogonom, te da će posedovati mogućnost virtuelnog ažuriranja automobila, 5G funkcije konektivnosti, ali i tehnologiju autonomne vožnje.

Model čiji je razvoj već počeo za sada nosi internu kodnu oznaku E6. Prema nezvaničnim informacijama od izvora bliskih Audiju, još nije definitivno odlučeno da li će nadolazeći automobil biti sedan ili možda i liftback. Kada je reč o gabaritima, ističe da bi spolja dimenzije bile slične aktuelnom modelu A7, ali da bi u kabini bilo znatno više prostora nego kod A8.

Ni zvanični naziv nije definitivan, ali prema podacima koje su engleskim novinarima dali insajderi iz Audija, novi model bi trebalo da bude označen kao A9 e-tron. Kada se A9 pojavi na tržištu, predstavljaće okosnicu EV programa čitave VW grupacije, a njegovu tehnologiju preuzeće niz modele koji će se pojaviti nakon njega.

Centralnu ulogu u vezi sa razvojem modela A9 imaće radna grupa Artemis koja se osnovana pre nekoliko meseci. Artemis je razvojno odeljenje opredeljeno za rad na najnovijoj tehnologiji u vezi sa električnim automobilima i autonomnoj vožnji.

Audi će kroz projekat Artemis bliže sarađivati i sa Porscheom, pre svega u vezi sa razvojem novih platformi i unapređivanjem aktuelnih. Podsetimo, Porsche i Audi već su zajednički stvorili arhitekturu J1 koja se koristi kao osnova za Porsche Taycan, dok će kod Audija biti temelj za model e-tron GT. Ove dve marke sarađivale su i na razvoju još jedne platforme – PPE, koja će premijerno biti prikazana 2022. godine kada stigne električni Macan.

Markus Disman, koji je preuzeo kormilo nad Audijem 1. aprila ove godine, ujedno je i čovek koji je stvorio odeljenje Artemis. Prema njegovim rečima zadatak ovog odeljenja je da kroz apsolutno sve dostupne načine ubrza i usavrši razvoj novih baterijskih automobila, s tim da su u obavezi da svoje znanje i iskustvo koje tom prilikom stiču preusmere i ostalim brendovima u VW grupaciji.

Osim modela A9, koji je centralni deo poslova koji su dodeljeni Artemisu, ovo odeljenje radi na razvoju i drugih modela. Navodno je Markus Disman dodelio i zadatak stvaranja električnog naslednika za nekadašnji A2, a u nemačkim medijima postoje informacije i da Artemis radi na razvoju sportskih EV modela.

Bilo kako bilo, očekuje se da Audi u naredne dve godine predstavi konceptualno izdanje nove perjanice – A9, s tim da ćemo serijsko izdanje videti 2024. godine.

AutoRepublika 

(9228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments