1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche razvija pristupačan sportski automobil
Porsche razvija pristupačan sportski automobil
2

Porsche razvija pristupačan sportski automobil

416
2
Podelite sa prijateljima:

Nedavno se na zvaničnom sajtu Porschea pojavila priča o relativno dostupnom modelu marke, Porscheu 914, koji nam je poslužio i za naslovnu ilustraciju. Porsche 914 je silazio s proizvodnih traka između 1969. i 1976. godine, i razvijen je u saradnji s Volkswagenom. Ukupno je 119 hiljada primeraka napustilo fabričke hale. Ogromna većina je posedovala četvorocilindarske motore koji su razvijali skromnih 80 do 101 konjske snage. 

Sada se ispostavlja da članak nije nastao iz želje urednika sajta da probudi nostalgiju kod ljubitelja marke, posebno jer je objava iskorišćena i za značajnu priču šefa dizajna prestižnog nemačkog proizvođača. Naime, Mihael Mauer je govorio o planovima kompanije koji predviđaju razvoj modela koji bi se mogao nazvati savremenikom 914-ice!

Prema navodima koje je izneo Mauer, jednostavan i pristupačan automobil je ono što kompaniji treba u aktuelnoj situaciji. Razgovori o ovom projektu unutar rukovodećeg kadra Porschea su već neko vreme u toku, i do ovog trenutka su se iskristalisala dva moguća pravca razvoja ideje.

Prema prvoj opciji, razvoj klasičnog sportskog automobila za puritance, podrazumevao bi kompletno mehaničku postavku uz minimalan set elektronskih pomagala. Druga ideja podrazumeva kreaciju analognih modela takmacima iz grupacije, s oznakama Audi TT RS ili pak Volkswagen Golf R32, što nam deluje mnogo više u duhu „volksvagenovskog viđenja morala“.

Lični afinitet Mauera ide ka prvoopisanom razvoju događaja, ali i sam prizanaje da bi s marketinškog (čitaj „finansijskog“) aspekta, efektnije bilo realizovati drugi scenario.

Bez obzira na tekuće polemike, dizajnerski radovi na novitetu nisu ometeni i razvijaju se, jer je jasno da će sportski automobil u nastajanju posedovati centralno postavljen motor. Za sada je još uvek nezahvalno prognozirati kada će „budžet“ Porsche ugledati svetlost dana, ali to svakako neće biti tako brzo.

Trenutno je najdostupniji model nemačke marke kupe Porsche 718 Cayman, ali je i on skup „Sačuvaj Bože“. Njega smo testirali, a utiske pune nežne topline, je izneo vlasnik automobila.

AutoRepublika

(416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Što se tiče utisaka vlasnika kajmana … a koliko se meni čini ova ljubav je kratkog roka trajanja:

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15739639/porsche-cayman-cayman-s

Kad uporedite opremu, slike iz oglasa kao i lokaciju prodavca, sa testom čini mi se da to taj

https://autorepublika.com/2017/11/06/porsche-cayman-s-718-italijanska-cipela-po-meri/

Bungi

To je bar lako, uzmeš Porše Kajman, napred mu zamijeniš Mek Ferson vješanje sa Golfa,pozadi multilink takođe sa Golfa.Motor 1.6 turbo iz Golfa, promijeniš spoljnji dizajn vozila,očepuraš ga sve moguće opreme i eto ti jeftinog Porše-a.