1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Još jedan novodizajnirani Zastavin model – „Fićin kombi“
Još jedan novodizajnirani Zastavin model – „Fićin kombi“
8

Još jedan novodizajnirani Zastavin model – „Fićin kombi“

23.14K
8
Podelite sa prijateljima:

Nastavljamo sa objavljivanjem dizajnerskih crteža Lasla Nađ-Pergea. Očito je da su mu modeli kragujevačke Zastave velika inspiracija, pa je najnoviji dizajn koji je osmislio upravo „Fićin kombi“, službeno nazivan i Zastava 850/900.

Ko je propustio ili želi da se podseti prethodnih radova, može pogledati Fiću, Yuga i „Stojadina“.

Sa engleske Wikipedije preuzeto

Elem, ovaj model se proizvodio po Fiatovoj licenci u Zastavinoj fabrici u Somboru. Original je bio Fiat 900T, koji je evolucija Fiata 850K. „Fićin kombi“ se kod nas proizvodio od 1980. do 1990, dok su se originalni 850K i 900T proizvodili od 1964. do 1976, odnosno od 1976. do 1985. godine.

Kombi je rađen u nekoliko različitih varijanti karoserija, pa je zbog toga imao nekoliko različitih naziva, kao što su: Zastava 430 K, Zastava 435 K i F, Zastava 850 AK, F i AF , Zastava 900 AK, F, G i AF i Zastava 900AL. Neki podaci, doduše neprovereni, kažu da je proizvedeno oko 59.000 komada kombija.

Da se vratimo na Laslov kombi. U ovom slučaju, Laslo je zadržao siluetu starog modela uz modernizaciju samog izgleda dodavanjem aluminijskih felni. Tu su i LED svetleće trake koje oivičavaju vozilo, a takođe i prednja maska ima LED osvetljenje. Moglo bi slobodno da se kaže da napred na masci ima dve neonke :D. Farovi su zadržali oblik starog kombija, koji, čini nam se, ima identične farove kao i Yugo. Uz to, ima i LED dnevna svetla i veliki otvor za vazduh na donjem delu odbojnika. Sve to upotpunjuje stilizovani natpis „Zastava“.

Laslov rad možete, pored AutoRepublike, pratiti i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

Za kraj, samo još da kažemo da je sledeći na repertoaru čuveni „Tristać“.

AutoRepublika

(23137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Овакав на насловној страни је један дан стао испред моје куће а у гајбици назад довезао куче, које смо ми назвали Леси.
Добра справа је то била а овај Ласлов је још бољи…

Bungi

Od svih Laslovih reinkarnacija zastavinih modela, ovaj je najzreliji.Dodao bih dupla zadnja klizna vrata.Motor,pozadi poprečno, Yugo 1.1 EFI pojačan turbom i sa još jednom lambasondom.U startu karoseriju projektovati da može primiti bateriju u podu za EV verziju.

Matija

Dupla zadnja vrata DA, pogon elektricni – ovo je gradsko vozilo.

Matija

Mala kombi vozila ovakve vrste, teretni ili putnicki, bice vozila buducnosti u gradskom saobracaju! Razlog je da na minimalnom prostoru koji zauzimaju na ulici pruzaju maksimum u prevozu. Pogon – baterijski, sa e-motorima u tockovima jer to pruza maksimalan slobodan prostor u unutrasnjosti vozila. Osim toga, koncept sa motorima u tockovima ima velike prednosti za pasivnu bezbednost.

Prilozeni dizajn deluje moderno i osvezavajuce, ne samo zbog zelene boje! 🙂 Lik starog modela je prepoznatljiv vec na prvi pogled. Pohvaljujem!

Dejan

Jos kad bi neko okupio mlade da neidu po svetu a imamo ih jako puno jos uvek.Gde bi nam bio kraj.Laslo svaka cast

Ja bre

Pa okupi ih.

MRN

Mnogo lepo ovo izgleda

VTuba

Od svih ideja ova bi bila pun pagodak, jer je Piaggio povecao gabarit svojih malih dostavnih vozila, koja su se uvlacila u sve Mediteranske sokake od Grcke do Tunisa. Sad polovan Piaggio Van, 10 godina star kosta 10k €