1. Home
  2. Vesti
  3. Audi cilja nultu emisiju CO2 do 2050. godine
Audi cilja nultu emisiju CO2 do 2050. godine
0

Audi cilja nultu emisiju CO2 do 2050. godine

250
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač dao je sebi rok od 30 godina da u potpunosti eliminiše svoju emisiju ugljen-dioksida. 

Audi planira da izvrši dekarbonizaciju kompletnog lanca proizvodnje, uključujući i dobavljače odnosno komponentaše. Jedan od imperativa u budućnosti za nemačku marku jeste što manji uticaj na životnu sredinu, te je jasno da će aktuelne priče o „zelenoj“ perspektivi automobilske industrije postati sve bitnije.

Međutim, Audi neće momentalno drastično smanjiti sopstveni karbonski otisak, već će se to naravno odvijati u fazama. Prva takva faza predviđeno je da se okonča 2025. godine. Cilj je da se u tom periodu smanji emisija CO2 za 30%, a referentna brojka za ovo smanjenje je ona iz 2015. godine koju je tada samostalno izmerio sam Audi.

Tokom narednih pet godina nemački brend radiće na poboljšanju proizvodnje. Kao jedan od primera ističe se Audijeva fabrika u Briselu koja je označena kao CO2 neutralna. U ovom pogonu implementirana je nova tehnologija koja koristi značajno manje energije, ali je bitiniji podatak da čak 95% upotrebljene energije u toj fabrici dolazi iz obnovljivih izvora.

Osim toga, Audi je već počeo razgovore sa dobavljačima u vezi sa smanjivanjem emisije štetnih gasova, kao i zarad upotrebe više recikliranih materijala. Nemački proizvođač ističe da je pratkično već rešio jednu od velikih briga u vezi sa električnim automobilima – šta posle sa iskorišćenim i degradiranim baterijama? Ako je verovati Audiju, čak 95% delova baterija njihovih EV modela može se potpuno reciklirati.

AutoRepublika 

(250)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments