1. Home
  2. Vesti
  3. Da li SEAT može da proda 500.000 vozila ove godine?
Da li SEAT može da proda 500.000 vozila ove godine?
0

Da li SEAT može da proda 500.000 vozila ove godine?

324
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je nedavno izjavio da je, od prve generacije modela Polo, predstavljenog tokom 1975. godine, sa proizvodnih traka sišlo ukupno 14 miliona primeraka. SEAT kao članica VW grupe, pre nekoliko meseci je predstavila svog pulena u B segmentu, koji je u tehnološkom smislu, skoro potpuno identičan kao VW Polo. Seat Ibiza se, u svojoj prvoj generaciji, pojavila pred publikom tokom 1984. Godine. Ukupan broj proizvedenih primeraka do danas, zaustavio se na cifri od 5,6 miliona. Novi model je više nego dovoljno dobar kako bi se tokom njegovog tržišnog života, premašila cifra od 6 miliona proizvedenih komada. Očekivano je da se ovo dogodi u naredne tri do četiri godine.

Ibiza je prvo vozilo proizvedeno na MQB (Modular Quer Baukasten) A0 platformi.

Kao što smo i naveli, Ibiza 5 i Polo 6 veoma su bliski. Ibiza je prvo vozilo na MQB A0 platformi, a i Škoda Fabia takođe koristi verziju ove platforme, ali zbog cenovnog ograničenja, ta platforma sadrži I neke delove iz prethodne generacije Fabije.

Peta generaciha Ibize je predstavljena na specijalnom događaju održanom u Španiji, pre tačno godinu dana, pet nedelja pre javnog debija u Ženevi. Zbog male potražnje, ST verzija nije doživela svoj nastavak, pa se tako karavanski model neće ni pojaviti u ovom pokolenju malog hedžbeka. Neće biti ni verzije sa troje vrata.

Proizvodnja ove generacije je započela u Martorelju na Liniji 1, u maju prošle godine, a ovaj pogon je opremom snabdevao I postrojenja VW grupe locirana u Alžiru. Ibiza je postepeno uvođenja na razna svetska tržišta, tokom drugog polugođa, a na nekim je predstavljanje još uvek u toku. Meksiko je među poslednjim zemljama gde je gradski mališan prezentovan auditorijumu.

Prodaja Seata u Velikoj Britaniji je porasla za 18%, ali na svetskom nivou Seat je doživeo pad prodaje od 6%. Međutim, skori dolazak boljih dana je više nego izvestan. Tome u prilog govore brojke o decembarskoj prodaji gde je skok izmeren sa 15%, a što još više dobija na značaju kada se zna da je u tom mesecu ostvaren opšti pad prodaje, zbirno za sve brendove. Za ovakav rezultat, zaslužni su Leon i Ibiza, a možda ponajviše SUV Ateca.

Interesantno je da je Seat zauzeo drugo mesto po prodaji, odmah iza Renaulta, a potiskujući matični VW na treće mesto. Međutim, za Seat je najvažnije nemačko tržište, na kome je isporučeno čak 102.100 automobila, odnosno oko 7.000 više nego na matičnom, španskom. Prodaja u Francuskoj je značajno omanula, pa se plasman 24.200 primeraka, ne može smatrati uspehom. Sličan broj automobila je prodat i u Meksiku, dok su cifre u Italiji i Austriji za nekih 6.000 do 7.000 primeraka niže.

Čak i uz značajan pad prodaje automobile na britanskom tržištu, koji je iznosio 5,7% za prethodnu godinu, prodaja od pola miliona vozila sa Seat oznakama, trebalo bi da je i dalje moguća.

Ukupna prodaja na globalnom nivou se zaustavila na brojki od 468.400 primeraka, što je najbolji skor još od 2001. godine. A sa novom Aronom, kao i većim SUV modelom kojem ime još nije dodeljeno, a biće Alboran, Aranda, Avila ili Tarraco, čija proizvodnja kreće u oktobru, cifra od pola miliona prodatih vozila, ne bi trebalo da bude nedostižna.

Profitne stope koje beleže SUV modeli generalno, a Seatovi su Arona, Ateca i pominjani veliki krosover, dovoljno su visoke, kako bi i matična VW grupa, doživela da, konačno dobije deo profita koji će ostvariti Seat. A ovo može da otvori vrata i novim modelima u gami španskog proizvođača, verovatno i sa širim izborom agregata. Takođe, olakšaće i ulazak na nova tržišta.

U skladu sa ovakvim razvojem događaja, jasan je i plan proizvođača da, negde u doba restilizacije modela, ponudi električni verziju Ibize, a što se očekuje tokom 2020. godine. Sličan zahvat, odnosno elektrifikaciju, doživeće i ostali modeli na polovini svog životnog ciklusa.

 

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments