1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analitičari smatraju da bi Nissan trebalo da se udruži s Hondom
Analitičari smatraju da bi Nissan trebalo da se udruži s Hondom
3

Analitičari smatraju da bi Nissan trebalo da se udruži s Hondom

287
3
Podelite sa prijateljima:

Eventualna Nissanova alijansa s Hondom možda „ne bi bila u redu donekle“, ali ta mogućnost ne bi trebalo da bude odbačena ukoliko dođe do raskida s Renaultom, smatra analitičar iz LightStream Researcha, Mio Kato.

Takvo partnerstvo bi moglo da bude pretnja za Toyotu, koja je u svoje okrilje primila brojne manje japanske proizvođače, kao što su Mazda, Suzuki i Subaru.

„Honda nikada nije bila kompanija koja je želela da ulazi u agresivna spajanja i akvizicije, ali eventualno partnerstvo s Nissanom ne bi trebalo da bude nemoguće. S pojačanom konkurentnošću Toyote, osećamo da ako Nissan želi nekim da zameni Renault, Honda kao izbor ne bi bila van pameti“, rekao je Kato.

Nissan je odbacio izveštaje koji kažu da razmatra raskid alijanse s francuskim partnerom, koja je uzdrmana dramatičnim bekstvom Karlosa Gona iz pritvora u Japanu. Kompanija za savez s Renaultom kaže da je „izvor Nissanove konkurentnosti“.

Ipak, Japanci su odbili da komentarišu navode, dok portparol Honde nije bio dostupan za izjavu.

Kato je rekao da će proizvođači gravitirati tome da traže partnerstva, s obzirom na investiciono breme koje ih očekuje u narednih nekoliko godina. On je takođe spomenuo da bi automobilska industrija u Japanu na kraju mogla da bude podeljena u dve gigantske grupe.

Zamena Renaulta Hondom u alijansi, povećala bi obim na oko 12 miliona jedinica godišnje, s ispod 11 miliona, s tim što bi bio poboljšan i proizvodni miks, s obzirom na to da Honda proizvodi veća vozila od Renaulta, smatra Kato.

„Nissan ima atraktivne mogućnosti pred potencijalnim udvaračima, a Toyotin nemilosrdni marš bio mogao bi da zahteva drastične promene za one van Japana“, napisao je on.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

Igrom slučaja, često ručavam sa Miom Katom. Ono što LightStream Research ovim putem nije preneo, a ja sam ekskluzivno uspeo da saznam posle obilne jakitori piletine i hektolitara sake, je ultimativni master plan posle ovog merdžera: Honda Nissan udružuje se sa PSA-FCA-OPEL, ovi kupuju Hyundai-KIA grupaciju, ide IPO, kupuje ih VW, njega preko SPV kupuje Toyota, pa odmah zatim kupuju već merdžovane GM-Ford, zatim kupuju JLR i celu Tata grupu, postaju većinski vlasnici Meercedesa, Kvantovi ne veruju, navuku se kolektivno na dop, popiždjuju i prodaju BMW. Tu smo se Kata i ja već razišli, moguće da nastavak sledi. Molim ovo… Pročitaj više »

moron

Reci nam, o čemu je danas bilo reči na „molitvenom doručku“ magova auto industrije ?
Ima li neki „master plan“ koji uključuje i nas, tj. FCAS ?