1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Ford i McDonald’s sarađuju u proizvodnji komponenti za automobile
Ford i McDonald’s sarađuju u proizvodnji komponenti za automobile

Ford i McDonald’s sarađuju u proizvodnji komponenti za automobile

108
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Ford Motor u svoje ponašanje unosi neke karakteristike koje odlikuju ljudska bića. Naime, američka firma će se u budućnosti “dopingovati” kafom. Ford se nedavno uortačio sa američkom firmom McDonald’s a predmet dogovora je korišćenje zrna kafe za izradu kućišta farova i ostalih (plastičnih) automobilskih delova koje proizvodi.

„Svake godine se bace milioni kilograma sasušene ljuspice sa zrna kafe koja prirodno otpadne u procesu pečenja iste. Ford i McDonald’s će ubuduće zajedničkim snagama postati novi dom za značajan deo tog materijala,“ navodi se u saopštenju Forda.

Inženjering timovi iz obe kompanije su shvatili da značajan deo otpada koji nastaje u proizvodnji kafe može biti konvertovan u izdržljivi materijal koji se odlično može upotrebiti u izradi pojedinih komponenti za vozila. Zagrevanjem ovih ljuspica na visoku temperaturu i sve to uz malu dozu kiseonika, moguće ih je sjediniti s plastikom i ostalim aditivima, na koji način se dobijaju kuglice koje je kasnije lako uobiličiti tako da poprime različite forme.

Ford tvrdi da ovaj kofeinski kompozit zadovoljava standarde kvaliteta neophodne u izradi delova za automoblile, poput kućišta za prednje svetlosne grupacije, ali i ostalih komponenti u enterijeru i onih koje se nalaze ispod haube.

„Komponente koje budemo proizveli uz korišćenje elemenata sa zrna kafe biće za 20% lakše nego ranije a njihovo oblikovanje će zahtevati utrošak za 25% manje energije u odnosu na energetsku efikasnost starog materijala.

Ponašanje kafenog otpada prilikom zagrevanja je drastično bolje od onog koje demonstriraju materijali koji su trenutno u upotrebi, tvrdi Ford. Ovo će biti prvi put da Ford koristi zrno kafe kako bi ga preobličio u nešto što je korisno za određene delove za automobil.

“Posvećeneost komapnije McDonald’s inovativnom razmišljanju je jednostavno impresivna i nekako u saglasju sa našim proaktivnim pristupom i vizijom bolje i održive budućnosti,” rekla je Debi Mijelevski, viši tehnički rukovodilac Fordovog tima za istraživanje materijala.

“Ovo je bio prioritet Forda u poslednjih više od dvadeset godina, i predstavlja primer začetka ekonomije zatvorenog kruga (one u kojoj se ništa ne odbacuje), gde kompanije iz različitih industrija aktivno sarađuju i razmenjuju materijale koji bi inače završili na smetlištu.”

Od kompanije McDonald’s se očekuje da značajne količine otpada kafe iz Severne Amerike preusmeri ka Fordu kako bi bio upotrebljen u proizvodnji automobila. Konkretan projekat takođe uključuje kompaniju Varroc Lighting Systems, koja snabdeva američkog proizvođača automobila prednjim svetlosnim grupacijama, baš kao i kompaniju Competitive Green Technologies, koja će biti zadužena za obradu otpadnih ljuski kafe.

AutoRepublika

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments