1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kvantni kompjuteri u potpunosti menjaju sisteme navigacije
Kvantni kompjuteri u potpunosti menjaju sisteme navigacije
0

Kvantni kompjuteri u potpunosti menjaju sisteme navigacije

281
0
Podelite sa prijateljima:

U današnje vreme, navigacioni sistemi u vozilima su do te mere uznapredovali da vozila od pre samo desetak i više godina deluju „praistorijiski“. Dani mapa od papira, koje smo nekada obavezno kupovali prilikom odlaska na odmor primera radi, stvar su prošlosti, jer distancu od tačke A do tačke B sada određujemo dodirima prstiju.

Međutim, sve aktuelne solucije imaju izvesne nedostatke. Doduše, generalno sve je u redu s njima „per se“, ali ne i s računarskim potencijalima koje stoje iza njih.

Naime, sva navigaciona rešenja današnjice mogu da usmere vozilo različitim rutama u zavisnosti od brojnih faktora. Problem je što nijedno u obzir ne uzima šta ostali automobili rade u realnom vremenu, i baš kada treba da uživate u izbegavanju „uskog grla“, uviđate da niste jedini, te da mnogi drugi vozači „kopiraju“ vašu „ideju“.

Google kvantni kompjuter

Kvantni kompjuteri mogu da pomognu u ovom slučaju, jer su nebrojeno puta brži, i upravo takvu soluciju je testirao Volkswagen ovog meseca na Web Summitu u Portugaliji.

Koristeći algoritam pod imenom Quantum Routing i D-Wave kvantni kompjuter, Volkswagen je organizovao demonstraciju u okviru koje devet autobusa u javnom prevozu mogu uspešno izbeći saobraćajne gužve, „znajući“ u realnom vremenu gde se formiraju zastoji.

„Volkswagen smatra da kvantni kompjuteri imaju potencijal da revolucionizuju način na koji koristimo podatke i učimo iz njih u realnom svetu“, rekao je Tomas Bartol, viši potpredsednik IT tehnologija i usluga u Volkswagen Group of America. „Mada je ova tehnologija u svojoj ranoj fazi, demonstracija pokazuje kakve potencijale poseduje i na koji način Volkswagen planira da igra glavnu ulogu u uvođenju ovih solucija na tržište.“

Tehnologija koju su predstavili Nemci u Portugaliji je još uvek veoma daleko od serijske implementacije. Volkswagen jeste najavio da planira da uvodi alate koje poseduje kako tržište bude sazrevalo, ali nije jasno o kojem se vremenskom rasponu radi.

Za sada, moraćemo da se držimo „zastarele“ tehnologije.

AutoRepublika

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments