1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Budući električni automobili marke Hyundai će biti ekološke mesije
Budući električni automobili marke Hyundai će biti ekološke mesije

Budući električni automobili marke Hyundai će biti ekološke mesije

215
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je nameran da ustoliči sistem za klimatizaciju koji će u budućim serijskim vozilima marke funkcionisati tako što će uvlačiti vazduh iz spoljašnosti, nakon čega će ga u prečišćenoj formi ispuštati nazad u atmosferu, pošto u prvom redu učini ambijent u vozilu prijatnim za putnike.

Nedavno smo ispričali priču koja prati premijeru novog prototipa iz Koreje. Pred publikom se poklonio električni sedan budućnosti, kako u estetskom tako i u tehnološkom smislu, Hyundai Prophecy. Iako bismo žarko želeli da se ovakav koncept pretoči u serijski model, to se neće dogoditi.

Prophecy je jedva funkcionalan i kao takav sigurno neće na proizvodne trake. Međutim, takav kakav jeste, idealan je da posluži kao pano za prikazivanje stepena tehnološkog razvoja proizvođača, kao i za demonstraciju rešenja koje će budući električni modeli korejske marke koristiti. Jedan od prezentovanih tehnoloških bisera s kojim ćemo se sretati ubuduće u korejskim vozilima jeste sistem prečišćavanja vazduha iz spoljašnosti.

Kao što znamo, električni automobili prilikom kretanja, ne emituju štetne materije iz „izduvnog sistema“, na koji način daju doprinos čistijoj prirodi. Ali, Hyundai želi da ode korak dalje u promociji ekološke svesti, pa je zato ugradio prečišćavač vazduha oko vozila, verujući da će tako, dalje doprineti težnji da udišemo što čistiji vazduh.

Pametan uređaj za klimatizaciju koristi filter vazduha sa senzorom osetljvim na fine čestice prašine. Kada je nivo nečistoća u vazduhu unutar automobila previsok, sistem se automatski aktivira i usisava vazduh iz okruženja, prethodno ga filtrirajući (prečišćavajući). Kada više nije neophodno forsirano ubacivati vazduh iz spoljašnosti u kabinu Hyundaija, tada se vazduh ispumpava nazad, ali u čistijoj formi nego što je bio kada je uvučen u automobil.

Sistem je dostupan za korišćenje kada je Hyundai u pokretu, kada se puni, ili čak i kada radi „na leru“, pa čak i ako niko nije prisutan u vozilu. Prema mišljenju Hyundaija, uređaj je energetski efikasniji od tradicionalnih ventilacionih sistema. U prototipu Prophecy, prezentovani sistem je od posebnog značaja, a razlog se krije u tome što se stakla na prozorima spektakularnog, električnog i autonomnog koncepta ne mogu spustiti.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments