1. Home
  2. Life
  3. Mercedes „uštrojio“ šestocilindarski motor M256 i obradovao Kineze i Srbe
Mercedes „uštrojio“ šestocilindarski motor M256 i obradovao Kineze i Srbe

Mercedes „uštrojio“ šestocilindarski motor M256 i obradovao Kineze i Srbe

12.12K
4
Podelite sa prijateljima:

Nadležni u Daimleru su još ranije doneli odluku o napuštanju konfiguracije V6, i da se orijentišu ka daljoj implementaciji linijskih agregata, kada su u pitanju motori sa šest cilindara. U gami Mercedesa su danas aktuelne trolitarska turbobenzinska jedinica M256, kao i turbodizel pogonski blok OM656 radne zapremine 2,9 litara. Ova dva rešenja su pokretačka snaga brojnim modela trokrake zvezde. Ali, od nedavno je i treći šestocilindarski motor uveden u serijsku proizvodnju, a marketinška služba Švaba nije iskoristila priliku da na sva zvona razglasi dolazak na svet novog 2,5-litarskog benzinca – „šestaka“.

U pitanju je varijanta pomenutog motora s oznakom M256. Naime, manja zapremina je dobijena tako što je skraćen hod klipa, zbog čega je umesto radnih 2.999 kubnih centimetara, za generisanje pogonske sile dostupno „samo“ 2498 kubika.

Takav motor je osmišljen za potrebe kineskog tržišta gde, uostalom kao i kod nas, osnovica za obračun poreza zavisi od radne zapremine i snage motora, pa tako (opet kao kod nas) postoji kategorija „zapremina od 2.0 do 2.5 litra“. Ponovo, isto kao i kod nas, poreska davanja su u kategoriji iznad (2.5 do 3.0 litra), u Kini dvostruko veća od onih koja su na snazi za kategoriju kojoj pripada ovaj motor.

M256

Istovremeno, ne samo da je „uštrojeni“ pogonski blok zadržao sistem lakog hibrida (48V anlaser-alternator), već je zadržao i istu izlaznu moć koja krasi i trolitarski motor, na čijem temelju je novi i nastao. Tako i novajlija isporučuje istih 367 konjskih snaga uz 500 Nm najvišeg obrtnog momenta! Istini za volju, ovakvi parametri su zadržani, ali samo u užem opsegu obrtaja radilice, pa tako ovaj blok razvija najvišu moć u rasponu od 5.900 do 6.100 rpm (spram 5.500-6.100 rpm kod većeg motora). Ista priča i s obrtnim momentom, dostupan je kod novog motora u intervalu od 2.000 do 4.000 rpm, dok je kod „neokrnjenog“ agregata najviši obrtni moment raspoloživ u mnogo većoj zoni (1.600 – 4.500 rpm).

Prvi Mečkin model koji će poneti „novi“ pogonski blok biće krosover Mercedes-Benz GLE 450 namenjen Kinezima, jer je ovo s naslovom bila očigledna šala. na račun identične fiskalne politike dve države. Inače, u ostalim zemljama, navedeni indeks se i koristi samo za vozila s trolitarskim motorima. Kod ovog krosovera, deklarisano ubrzanje od nule 100 km/h iznosi 5,9 sekundi, dok je kod internacionalnih varijanti SUV-a (koje pogoni trolitarski blok), to vreme za dve desetinke kraće.

Iz Daimlera najavljuju da će se novi motor uskoro naći i pod haubama drugih modela, a moguće je da će biti ponuđen i na ostalim tržištima, pa se na kraju naslov možda ispostavi i „vizionarskim“, a ne šaljivim. Zanimljivo je još u ovom kontekstu pomenuti da u nekim državama zapremina ne igra nikakvu ulogu, ali zato snaga igra, pa je tako Mercedes na drugačiji način „uštrojio“ pomenuti turbodizel zapremine 2,9 litara u Rusiji, pa tako, iz poreskih pobuda, model GLE 350 d Coupe tamo nudi samo 249 konjskih snaga, za razliku od ostalih globalnih tržišta gde se pojavljuje sa 272 „grla“.

AutoRepublika

(12117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Laki hibridi kod nas ne plaćaju taksu na kubikažu, tako da je ona nebitna.

moron

Da li je to zaista tako?
Ranije je na sajtu „Polovni automobili“ kod tih (nazovimo ih) „besnih mašina“ od 2,5 ili 3 litra (a koje su MHEV) zaista pisala ona mizerna cena registracije (kao da su neke „socio zapremine“ motora), ali, odnedavno opet pišu baš goleme cifre, kao da nisu MHEV ?

Mikele

Istina.

Mikele

A gde je sad nemačka logika mašinskog fakulteta iz Darmštata kojom se rukovode Mercedes, BMW i Audi da jedino cilindri od 500ccm imaju najbolju iskorišćenost?